четвъртък, юли 30, 2009

Нещата, на които не те учат в училище


Слушайте сега какво ще ви каже един стар корпоративен вълк...
Единадесет неща, които са пропуснали да те научат в училище (нагло заимствано от "Dumbing Down our Kids" на Чарлз Сайкс:

  1. Животът е несправедлив - свиквай с този факт.

  2. На света не му дреме за твоето самоусещане и самоуважение. Светът очаква от теб някакви постижения, преди да вземе предвид твоето чувство за лично достойнство.

  3. Твърде маловероятно е да започнат да ти плащат 40 хиляди годишно веднага след завършване на училище. Няма да станеш вицепрезидент на фирмата и няма да получиш лимузина с личен шофьор, докато не го заслужиш.

  4. Ако мислиш, че твоят учител е строг и взискателен - почакай да се запознаеш с твоя шеф. За разлика от учителя, кариерата на шефа зависи от това как се справяш със своите задачи.

  5. Да пържиш бургери в McDonalds не е под твоето достойнство. Твоите прадеди биха нарекли "добър шанс" всяка работа - дори и такава.

  6. Не бързай да обвиняваш за всеки свой провал родителите си. Не хленчи и не и не отглеждай като бебе своите провали, учи се от тях.

  7. Преди твоето раждане твоите родители не са били толкова скучни и безинтересни хора, каквито ти изглеждат сега. Те са станали такива, изкарвайки парите за твоето безгрижно детство, перейки твоите дрехи и слушайки безкрайните ти приказки за това чудесен човек си. Затова преди да тръгнеш да спасяваш амазонските гори от унищожение от алчното поколение на твоите родители, опитай се като начало да си подредиш стаята.

  8. Твоето училище е отменило разделението на хората на победители и лузъри, животът обаче не е. В някои училища са спрели да пишат лоши оценки, разрешили са колкото поискаш опити да издържиш теста или да отговориш на зададения въпрос... Това обаче няма нищо общо с нещата, които се случват в живота.

  9. Животът не е разделен на семестри, лятна ваканция в него не съществува, и твърде малко работодатели се интересуват от това да ти помагат да откриеш собственото ти "аз". Ще се наложи да правиш това в свободното си време.

  10. Не бъркай реалния живот с това, което показват по телевизията. В живота хората се налага да прекарват по-голямата част от времето си не в кафенето, а на работното си място.

  11. Поддържай добри отношения с очилатите "балъци". Най-вероятно един от тях ще стане някой ден твой началник.

4 коментара :

Bunny каза...

Номер 1 са научава по болезнен начин обикновенно!

Христина Чопарова каза...

12. 90% от теорията, която ти преподават, не ти върши работа в живота. По простата причина, че на живота не му пука какво си учил, той си има други уроци за теб.

Важното е да не ти липсва желание да учиш :)

Георги каза...

Страхотен лист. Бих добавил към него, че не те учат как да учиш.

Ира каза...

@Георги,
аз пък си мисля, че основната цел на ученето по различните дисциплини е точно да те научат как да учиш, да хванеш повтарящите се способи отвъд конкретната дисциплина...

Публикуване на коментар