събота, ноември 07, 2009

OpenOfficeMouse

Малко компютърен хейт, да не отвиквате. Този път си има и специален повод, но за него по-долу :)

С цялото дължимо уважение към поддръжниците на отворения код, за повечето ми познати не е тайна, че дълбоко, страстно и от сърцевината на душата си ненавиждам това неимоверно куцо творение, наречено OpenOffice. Освен заради титаничния му размер - я пак, колко мегабайта иска това нещо, за да имаш шанса да пишеш текст в него?! - така и за абсурдния, хаотичен, смотан, убог до болка интерфейс. За бога - примерно в Calc би трябвало най-после гениалните интерфейс-дизайнери да се усетят, че в контекстното меню на клетките в таблицата като минимум би трябвало да има Delete, вместо да карат юзъра отново да се разхожда до менютата. Но тц. Да видим още колко версии ще минат, докато им дойде подобна оригинална идея в главата.

За безплатността - мерси, но ползата от OoO е най-голяма, когато имаш цяла банда от идиоти пестеливи господа, които са решили поголовно да използват пова чудо, за да не плащат. Когато обаче примерно ти се налага да работиш, опазил господ, с документи, оформяни на "обикновения" Office, ей тогава просто няма да обяснявам колко време (а времето е пари, нъл тъй?) се губят, докато ги докараш в OoO в някакъв сносен вид. Особено ако предстои това да се отпечатва... (слава богу, най-често не е нужно). Даааа, знам, че според общоприетата митология съвместимостта е около 100%, но вие пробвайте да речем да редактирате изпратена ви Excel-ска таблица в Calc, да я върнете на клиента, той да я отвори и да види, че не-цифровата информация в клетките си е пиииииииип (censored).

Както и да е, вярвам в Linux, особено за сървър, но към OpenOffice се отнасям откровено скептично, използвайки при възможност малки еднофункционални програмки като Atlantis за текстообработка и Magic Editor за таблици, когато нямам подръка Office 2003. В случая това са допълнителни подробности, доколкото в идеологически войни нямам намерението да се меся. Но когато попадна на такава вест....

Eighteen fsckin' buttons. Are you fsckin' nuts?!
Уважаеми господа, моля ви се, убедете ме, че сънувам. Ощипете ме, искам да се събудя от този кошмар. Не, това просто не може да е истина. Това трябва да е тъп бъзик. Хайде, цената от 75 американски тугрика съм готов да я преглътна. Но 18 (?!?!?!) бутона? На една ш...на мишка?! Това не е мишка, сори, това си е направо танк.

Линуксаджиите по душа вече изпитват оргазъм. Предполагам, че това е правилният отговор на Apple Mighty Mouse Magic Mouse?

1 коментара :

Lita каза...

направо паднах когато го/я видях - прилича на кръстоска между Siemens C35 и мишка от края на 80те..

Публикуване на коментар