петък, януари 16, 2009

Благословени да са словаците

Че затворените файлови формати са зло, вероятно вече го знаят всички. Аз отдавна например не ползвам DOC, а доколкото дори Windows Write поддържа RTF, съм прехвърлил цялата си кореспонденция към този по-отворен текстов формат. Това обаче, което не се бях замислял, е какво да правя, когато получа таблица в XLS, която трябва да редактирам. И логично, точно това взе, че се случи. На една от машините имам Office 97, но тя е "на трупчета", така че дойде моментът за търсене на алтернативи. А те най-общо казано се оказаха три:

  1. Офиспакети като OpenOffice, Lotus и други подобни. 100-200MB за нещо, което ще ползвам само 2-3 пъти в годината?! Бе вие луди ли сте?

  2. Google Docs. Текстообработката там се ядва, но таблиците... с моята мизерна връзка към Мрежата таблицата ми отчаяно се опитваше да се ъпдейтва в продължение на 5 минути след Paste на една колона с 20 клетки. С една дума... забрави.

  3. Алтернативна малка програма, която да може да редактира XLS. Такива Google откри на брой точно... една! Просто не е за вярване, че на никой не му е хрумнало да напише нещо такова, след като на пазара гъмжи от алтернативи на Word...

И така, стигаме до същината на този пост - Magic Editor 3. Принципно нищо изключително, сравнително стандартен (произведен в Словакия!) програмистки редактор с поддръжка на оцветяване на синтаксиса. Плюс... редактиране на RTF (!) и XLS (!!!). Плюс опция за ADO и SQL, която окончателно ме влюби в това чудо. 4MB инсталатор - напълно прилично дори за хора с dial-up. Титаничен списък с поддържани езици с готов синтаксис (40 на брой - C#, C++, Delphi, Perl, SQL, HTML, XML, Visual Basic, Java, PHP, Python, Cobol, Clipper, Fortran, Oberon, Latex, Modula2, Clarion, RTF, Assembler и каквото още ти хрумне) плюс опция да си направиш сам файлчета със синтаксис по твой вкус.

Magic Editor
Интерфейсът естествено е неописуемо грозен, но изключително функционален. При това след инсталирането си държи всичко в собствената си папка, наистина цапа в регистъра, но не е болка за умиране. Портативно до немайкъде, дори регистрационния ключ си държи в собствената папка, така че при желание може да се разнася навсякъде на флашче.

Малка забележка: не се понася с екселски файлове, вече веднъж минали през Google Docs, като там URL адресите плюс и аз не знам какво друго се превръщат в Unknown Function. Плюс това не поддържа макроси и VBA (в моя случай това не е повод за страдания, аз такива поначало не ползвам). Ако обаче се е намерил някой дебил, който да ви прати XLS - и не ви се занимава да инсталирате Office или да търсите в Мрежата портативната му версия, а друг офиспакет нямате подръка, Magic Editor е точно като за вас. Струва 30 евро, но си заслужава и последния евроцент, които ще дадете за него. Разбира се, при достатъчно търсене се откриват и средства да не платите, но ако имате възможност, дайте някой евроцент на автора - първо защото е от братска славянска страна, и второ, защото се е сетил да напише подобна програма.

0 коментара :

Публикуване на коментар