събота, януари 31, 2009

Мадона в България - е, и?

Днес цял ден масмедиите ме тормозят с новината, че Мадона щяла да идва и у нас, пък и щяла да попее на нашенци. Или всъщност нямало да идва точно у нас, а май в Сърбия, твърди "Градски вестник". Или пък щяла да бъде точно тук, твърдят официозите БНР и сие.


Ехоу, господа! На кой всъщност му дреме? Ху кеърз, както обича да се обажда един мой познат, като особено се завълнувам за нещо. Коя е всъщност Мадона? Британската кралица? Толкова други дойдоха и си заминаха, някои не дойдоха, с други родните промоутъри така и не успяха да се споразумеят. И? Баш Мадона ли е най-важната персона, дето като дойде тука, та с нея и Младенецът от небесата ще слезе?

Първо, общоизвестно е от години, че Мадона много повече прави шоу, отколкото пее. Ако е за танците, съжалявам, виждал съм и по-впечатляващи като хореография спектакли. Виж, ако бяха я поканили по времето на Ray of Light, може би щях да съм въодушевен. Оттогава (а и преди това) тя бълва само боклуци. Изключваме някои супер-стари неща като Like a Prayer или Justify My Love, които също бяха бози, но поне за времето си бяха нещо ново като стил и маниер на провокация. И все пак по времето на Ray of Light заради сътрудничеството с Уилям Орбит тя наистина звучеше различно - почти до степен да става за слушане.


Второ, както мнозина резонно отбелязват, не виждам кой точно от тукашните промоутъри ще се навие да й плати астрономическия хонорар, за да си врътка задника на БГ сцена. За да го направи, цените на билетите ще са също толкова астрономически, което убива идеята за масовост. Мадона няма да пее пред 5000 души, за толкова тя просто няма да си прави труда да идва дотук. Така че това най-вероятно е опит за евтин ПР на въпросния (неизвестен за мен) промоутър, който в момента преговаря с нея. Или опит за лансиране на новия филм на бившия м-р Мадона - Гай Ричи, за който сега не ми се пише, защото е рядко гуано рядка бозица.

Трето и най-важно за мен - лично аз имам коренно различни музикални интереси. Ако някой ми покани примерно Лара Фабиан, или Coldplay, или... ох, хайде да не изреждам - каквото и да е стойностно от огромния списък с певци и групи, които слушам (а той е достатъчно широк, вЕрвайте ми!), може би. Примерно за Стинг - покорно благодаря. Доведете ми в краен случай Шер - ще отида. Нищо че е стара чанта, ама е лачена - и поне може да пее, за разлика от прясно разведената г-ца Чиконе :) Схващате смисъла. Или (Боже, прости ми светотатството!) доведете Бритни. Не че тя може да пее, но пък поне е по-млада от Мадона, и поне преди време изглеждаше като мацка и половина. Доведете Кристина Агилера (тя поне има глас!), Ейми Уайнхаус, Дъфи, абе който и да е. Защо толкова сте се хванали за тази Мадона? Ето на, пак се увлякох в изреждания. Целенасочено избягвам да назовавам любимите ми твърди рок- и метългрупи, повечето от тях наминават към Каварна, благодаря покорно.

С една дума: "what's all this about" (c)?

P.S. Ето и Милена Ф. се е изписала по въпроса :)

26 коментара :

Анонимен каза...

Само не разбирам какво ти пречи, че Мадона ще пее в България. Като не те впечатлява, не й ходи на концерта. Ако проявиш малко разум обаче, ще си дадеш сметка, че ако Мадона, която в момента все още е ако не най-голямата, то поне сред най-големите звезди на бизнеса, пее у нас, това широко отваря вратите за всички останали изпълнители. Включително за фенката й Лара Фабиан или приятелите й от Coldplay...

Анонимен каза...

Пич, аз не се кефя на Coldplay. Ако цял ден ми каканижат за това, че ще правят концерт в българия, ще си кажа...оооо я fuck off, но това си е моето лично, събективно мнение с което няма да занимавам развълнуваните фенове примерно защото си е тяхна работа кои харесват и на кои концерт ще ходят.
Нормално е мас медиите да тръбят за Мадона - коилко и дали може да пее е отделен въпрос, важното е че е мнооооооого ама много извесна.
До колко шоуто взема връх над певческия талант също е отделен въпрос - феновете и я оважаваме поради различни причини.
Коментара по изявлението ти е следния: НА КОИ МУ ПУКА КАКВО МИСЛИШ ЗА КОНЦЕРТА НА МАДОНА! Никой не е длъжен като търси инфо за събитието да попадне на статииката ти и да се ядосва за простотии!

Аспарух К. каза...

@nik: Не ми пречи. Щом има желаещи да се охарчат поне милион (плюс спонсорските пари) за хонорара й, за да пее на полупразен стадион "Левски", тяхно право. Ако аз бях промоутър, със сигурност бих употребил този милион, за да поканя на някой по-малък стадион няколко недотам велики звезди, срещу доста по-разумен хонорар. Просто не разбирам всичкия този шум за нещо, което дори все още не е потвърдено с конкретни дата, място и промоутър, особено ако го сравня например с реакциите на медиите при гостуването на Кайли (сравнима по популярност) или Стинг. Или с това на Таря Турунен...

И не, не приемам аргумента, че това Мадона да дойде да изнесе концерт тук ще "отвори вратите" за други също да гостуват. Това е въпрос преди всичко на договаряне между промоутъри и агенти на съответните изпълнители - а в БГ сериозните промоутъри залагат основно на изпълнители с доказано голяма популярност у нас. Не се поемат кой знае какви рискове и се канят основно тези, за които е сигурно, че ще се избият разходите по концерта с приемлива печалба, което в повечето случаи кара примерно Амебата да възкликне при упоменаване на Оейзис, или Колдплей, или Лара Фабиан: "Не, благодаря. Кой ще отиде да ги слуша тези?".

Впрочем зависи - може да си променя мнението, като се убедя кой точно е промоутърът и видя как се развиват нещата около намирането на спонсори. Засега съм твърде скептичен, че наистина Мадона ще пее в София и нещата няма да се разсъхнат, когато се окаже, че не могат да бъдат продадени по 100 лева всичките 40 000 билета за стадион "Левски". И този път няма как да се разчита на чужденци, които да дойдат на концерта, защото при предстоящ концерт в Сърбия и Румъния плюс провели се наскоро няколко в други балкански страни просто няма луди да се мъкнат до БГ... Само лично мнение.

Отделно се опитвам да направя сметката доколко такъв концерт има реални шансове да си избие разходите. Ако е за престижа... чудесно, но все пак инвестицията е твърде сериозна, дори ако се намери сериозен спонсор. Просто се чудя има ли наистина 40 000 души в БГ, готови да дадат поне по 100 лева за Мадона. Като направя разреза на основната част от почитателите й по възраст, не виждам как може да стане.

Анонимен каза...

Последният ти пост не е сериозен. Според мен дори ще свършат билетите. Каквото и да си говорим, колкото и да са изтъркани работите, има изпълнители, които ще останат в историята... Мадона, Майкъл Джексън, Ролинг стоунс, Металика дори. Докато, колкото и кофти да е това, Колдплей примерно след 20 години няма и да си спомня някой за тях...

Анонимен каза...

Ами то е ясно на всички че Мадона и Майкъл Джексън са най-големите звезди на всички времена. И беше крайно време да им се поклоним по добава. Поне аз ще го направя. Стига вече с тези рок концерти, писна ни никой не харева бози като металика. Но от както чух че Кралицата ще е тук трудно заспивам, броя дните. Не че не съм я виждал на 2 концерта преди това,но дал господ да мога да и серадвам поне на още два това лято. БЛАГОДАРИМ НА КРАЛИЦАТА ЩЕ НИ УДОСТОИ, ДЪЛБОК ПОКЛОН! А на който не му харесва, да не ходи просто.Аз със сигурност ще спа пред касите за билети първия ден когато ги пуснат!

Анонимен каза...

Аспарух съжалявам много но не си хич в час с музиката. Ако някой може да напълни Васил Левски с билети по 200 лв. това определено е Мадона. И от балканите ще дойдат гърци и турци, тъй като там тя няма да пее. Попаднах на смешното ти и злобно коментарче докато търсих новини за концерта. За твое нещастие "прогнозите ти" ще се разбият на пух и прах. Бях в Будва. Стадионът беше претъпкан. Имаше италианци, гърци, хървати, албанци, македонци, българи. Билетите бяха по 200 лв. Направи най-доброто шоу което съм гледал някога. Кайли може само да си мечтае че е сравнима. Нищо общо.
О и последният албум на Мадона "Хард кенди" е най-продаваният албум на американски изпълнител в света за 2008 г.

Анонимен каза...

Оффф ... ти си пълен боклук и не разбираш от музика ... и не казвай на кого му пука дали ще дойде Мадона в БГ , защото на всички им пука ,така че си затвори шибаната уста

Аспарух К. каза...

Брех, колко любезни Анонимни са ме посетили... и поне половината ме псуват. Защо ли не съм изненадан? Но не, тук цензура няма, така че псувайте колкото искате :) Споко, няма да ви трия коментарите.

Нямам намерението да споря с когото и да е - уверен съм, че за всеки влак си има пътници, и със сигурност и Мадона си има здрава фен-общност, както личи от коментарите. За посещаемостта на концерта в Будва не отричам, само че тогава концертът й беше единственият в региона. А сега ще има три в доста кратък срок - Румъния, Сърбия и България.

В Гърция Мадона вече пя в края на септември 2008, и едва ли концертът ще е дотолкова различен, че да има кой знае какъв наплив от гърци. Да, в Турция няма да пее, освен ако отново размисли. Така че вероятно на стадион "Левски" вероятно ще има немалко турски фенове. Аз гарантирано няма да съм там, не защото не мога да си го позволя, а защото нямам желание.

За Майкъл хайде да не коментирам - той отдавна не е Краля на попа, въпреки че някога наистина беше легенда. В това отношение на Мадона й го признавам - тя поне наистина създава нови неща и се опитва да поддържа високо ниво (въпреки че, повтарям, музиката й не е по моя вкус след Ray of Light...)

Колдплей споменах покрай шансовете им да спечелят "Грами". Мога да посоча още много недотам знаменити изпълнители, които също не са правили концерти в БГ. Arctic Monkeys, например. Или Franz Ferdinand. За групите с по-хард звучене изобщо не искам да започвам, там списъкът на тези, които се надявам да видя в БГ, е толкова голям, че може да заеме цялата страница :)

Анонимен каза...

Не знам защо мислиш, че твоите музикални вкусове трябва да надделяват...Доста некомпетентно изказване и дори смешно!!!
Нито Coldplay, Нито Lara Fabian са по-добри ПЕВЦИ от Мадона! И в никакъв случай не правят такова шоу, както тя!
Да не говорим за Ейми Уайнхаус...Гледал ли си изпълнения на живо на Ейми? И 5 лева не бих дал за да видя как през цялото време тя не знае къде е и или ще пие и ще си търси пиячката, или ще смръкне...Нищо против нея, напротив-на мен ми харесва музиката й и гласа й, когато не е пияна или надрусана!
А колкото до Kristina Aguilera или Duffy - то те самите са големи фенки на Мадона, така че прави си заключения...
Другия път, сядайки да пишеш мнение или критика за някое събитие - избягвай стила "а ла 5а клас"...

Анонимен каза...

Съвсем случайно чрез Google попаднах на това blog-че, хм!
Явно българите се храним предимно с негативизъм, злобичка и сарказъм!
MADONNA винаги е била много удобна за прикриване на личните ни несъвършенства и слабото ни интелектуално развитие (цитирам някои от писалите по-горе)...
Пишейки глупости или простотии за нея, се успокояваме че има и по-некадърни, или по-грозни от нас!?!
хахахах...Колко оригинално!
Преди 15 или 20 година - ОК, но сега да кажеш на черното - бяло, или обратното - е кощунство!
Мадона се е превърнала в НАРИЦАТЕЛНО и каквото и да се говори или пише за нея - няма значение!
А пък най-малко тук, в БГ...Кои сме ние?!? Who cares!!!
Нея едва ли я бърка какво мислиш ти...
Както и да е, то нали знаете, че гроздето като е много високо - е кисело!!!

Анонимен каза...

моге ли да има такива хора бре визирам парвиа коментар

Анонимен каза...

Оо, аз като чух новината много се зарадвах. Мадона е един от изпълнителите, на които бих отишла на концерт без значение от цената на билета. Не ми е най-любимата певица, но има страхотни песни и знае как се прави шоу. А атмосферата на един концерт е точно толкова важна колкото и това дали са хубави песните. Защото ако няма атмосфера на концерта, аз песните мога да си ги слушам и вкъщи. Не ми допадат някой да идва и да ми се клати на сцената, а Мадона определено не е от този тип изпълнители. Препоръчвам ти да изгледаш записа от Confessions Tour 2007(трябва да го има някъде по торентите), аз случайно бях попаднала на него по телевизията и наистина бях впечатлена. Ето тук има една от песните от точно това турне, може да й хвърлиш един поглед :-)

Анонимен каза...

Майкъл не краля на поп-а О.о ХАХАХА
Как можа да изречеш такова нещо? Той винаги ще си е,дори и сега да не е на сцената!
Тогава както ти казваш,че не е,кой е,ако не е той?
Джордж Майкъл ли? ами ако казваш че е той кажи ми какво толкова специфично е измислил или е направил? НИЩОООООООООООООООО!!!!!!!!!!!
Само МАЙКЪЛЛЛЛ и това е !
За твоят затворен музикален свят може и да не е.

Анонимен каза...

Искрено се надявам да дойде в Б-я не само защото съм и фен ами и за това че ми е омръзнало навсякъде да чета и слушам за силиконовите кукли от поп-фолка.Трябва само да се гордеем че звезда от нейният ранг желае да посети незначителна държава като Б-я.40 000 места на стадиона не само че ще се запълнят ами и няма да стигнат.Видях както се случи в Атина на концерта и съм убеден че ще е така.Поздравявам всички нейни фенове и най-вече тези от www.mmlegends.com!Ела Кралицо!Ела и ни зарадвай!Ние те Обичаме! OT Sashon

Аспарух К. каза...

Добре де, окей. Touché. По-добре Мадона, отколкото всички поп-фолк гърли. За това съм абсолютно съгласен. Убедихте ме :)

Анонимен каза...

Е крайно време беше да стигнеш до по-трезво мнение ;)

Анонимен каза...

Много от родните фолк-диви освен, че изглеждат по-добре от застаряващата икона, са с по-голям тонов диапазон и интонират далеч по-вярно от нея. В комбинация с хореографията, пиротехниката и светлинните ефекти го докарват и на шоу. Както могат да се намерят хвалебствия за Мадона от световни звезди, така има и доста противоположни мнения, което не е типично българска черта. Но какво пък, имаме си едно уродиво явление "Лили Иванова", крайно време е да се насладим и на Мадона. Не ви ли вони на увехнали цветя?

Анонимен каза...

Относно поста по горе, за увехналите цветя, уважаемата анонимна или анонимен подател може да си запази комплексарското мнение за момента в които на възрастта на Мадона изглежда така добре и е постигнал/а поне една десета от това което е съградила тя. Мнооооого е лесно да храним отстрани. Лили иванова...еми опитай ти да пробиеш с нещо на родната сцена...само да пробиеш..ха-ха на идея си нямаш за какво става дума приятелче, дори и да си брутално талантлив...поледния концерт на Лили в Париж събра изпалнители от ранга на Марая Кери след публиката!!! Аз също не мога да я понасям, да, но нека си имаме уважението и да не даваме злобарски мнения за чуждите успехи без да сме постигнали дори и един през живота си.

Анонимен каза...

Защо изобщо си тръгнал да правиш тема за нещо което не ти харесва???мълчи си там в хралупата,слушай си любимците и си чопли слънчогледа,естествено е ,че всеки човек си има свой любимец,истинските ценители на музиката се вълнуват само от това което им харесва,всичко останало не ги засяга,както и в твоя случай би трябвало да бъде!или иначе казано твоята тема отива веднага в графа"talk is a cheap"или чеша си комплексите...

Анонимен каза...

Анонимен каза... 17

"Много от родните фолк-диви освен, че изглеждат по-добре от застаряващата икона, са с по-голям тонов диапазон и интонират далеч по-вярно от нея."

ВЯРВАШ ЛИ СИ НА ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ??????? КАКВИ ДИВИ, КАКВИ ИНТОНАЦИИ...ТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ ПРАВИЛНО НА БЪЛГАРСКИ, ИМАТ ГЛАС КАТО НА УДУШЕНИ ГАРГИ...ЗА КАКВО ШОУ ИДЕ РЕЧ И ЗА КАКВИ ПИРО-ЕФЕКТИ????????? АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ПИСАРИТЕ ТУК КЪДЕ ЖИВЕЯТ??? МОЖЕ БИ СА НА ЛУНАТА ИЛИ НЕ ЗНАМ...ПО-ДАЛЕЧЕ!!! ДОКАТО ТАЗИ ЖЛЪЧ И СЕЛЯНИЯ НЕ СЕ ИЗКОРЕНИ У БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - НЕ ОЧАКВАЙТЕ НИЩО ХУБАВО!!! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ДРАГИ МИ ФОЛК-ФЕНОВЕ!!! ПИЙТЕ СИ МАСТИКАТА И РАКИЙКАТА У ДОМА И СЕ НАСЛАЖДАВАЙТЕ НА ПЕРФЕКТНИТЕ ШОУ-ПРОГРАМИ И НА НЕВЕРОЯТНИТЕ ГЛАСОВЕ ПО ПЛАНЕТА-ТВ, ФЕН-ТВ И Т.Н.

Анонимен каза...

Чудех се какво й е уникалното на Мадона и сега разбирам - може би е това, че се е научила да говори английски, защото липсата на вокална техника е очевидна. Макар да е неприятно или безразлично за фанатизираните фенове напомнянето на този факт, но между другото, говорим и за пеене, а не само за кълчотене и подкрепа на гей-обществото, нали така?

Анонимен каза...

Мистър анонимен, първо гледай Евита и после бих искал да чуя дали все още твърдиш че Мадж няма глас. Много от изпълненията й доказват че има гласови данни друг е въпроса че мн хора не искат да го видят тъй като това им е единсвеният аргумент срещу Мадона. Вярно не е Селин или Марая като глас, но ако Селин или Марая танцуваха и пееха по 3 часа, никой нямаше и да очаква арии от тях. Мадона не е най-добрия вокалист, но за да бъдеш поп звезда е много по важно да имаш ред други качества и тя ги има. тя е перфектната поп звезда.

Анонимен каза...

Честит Валентин и Трифон! :) Студийните обработки на Мадона са добри, но някак на сцена не успява да се защити убедително, когато се случи да пее на живо. Не е задължително едно да е за сметка на друго. Направих аналогия с поп-фолк звездите, защото те бяха намесени като домашна нискокачествена стока, а нещата отдавна не стоят по този начин. Чуждопоклонничеството не издига имиджа на страната ни, както и измъченото присъствие на натрапени по времето на тоталитаризма гротески тип "Лили Иванова". С това включването ми от луната приключва. Оставам "с всички неизгрели звезди".

Анонимен каза...

Аспарухч0.....ходи си издивай комплексите по др начин.Слушай си чалгица и си живей с мама и тати и не ни занимавай с твоите "мнения"

Анонимен каза...

Не те познавам, приятел, но съм напълно съгласен с написаното от теб. Просто певачката си има добър ПР, който да я лансира и да я продава. И на българска сцена се виждаше, че всичко е изкуствено (не изкуство)и "мангизен". Виж, мога да й похваля техниката и техническия екип...Абе, карай, всяко чудо за три дена. Няма да разказвам на деца и внуци "Като бях на концерта на Мадона...". Тя просто няма да съществува тогава...Е, феновете й се побъркаха от кеф. Ми то си е нормално.

Анонимен каза...

хахахаххахахахааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааахаххахахахахааххахахахахахахахахахахахахахахахахахахаах.Тоя Пухи ще ме скъса от смях ....Написана привидно интелигентно ,статията му е неумел опит да скрие селското,злобното,еснафското в себе си...Но,както се казва,всеки има право да няма вкус,драги ми Пухи

Публикуване на коментар