събота, януари 24, 2009

Burn feed after reading

Заглавието естествено е резултат от странните ми взаимоотношения с услугата Feedburner, която мнозина хвалят, а други още по-ожесточено ругаят. Никога не съм я превръщал в основна за този блог, доколкото Blogger си има сравнително читав RSS. Все пак я сложих отстрани, за да може тези, които не откриват други начини да се абонират, да "зобнат" оттам.


По принцип съм сравнително позитивно настроен към Google, с идеята, че въпреки че взимат твърде много лична информация, която впрочем сам им давам доброволно, поне осигуряват удобство и функционалност. Забелязал съм някои трески за дялане в Blogger, поради факта, че е напълно затворена система, но все пак ми е по-удобна от Wordpress. Въпрос на личен вкус. Но срещу това, което Google са направили с FeedBurner, откак го купиха, имам доста да кажа.

Ако някой от вас ме следи през FeedBurner, няма как да не е забелязал, че фийдът ми feeds.feedburner.com/acnapyx, както и на всички, преминали към Google версията, се промени на feeds2.feedburner.com/acnapyx. При конверсията обаче са се оплескали някои неща и името на блога излизаше на въпросителнички - и в контролния панел, и в съобщенията от системата при абониране по мейл, че и в някои от генерираните страници. Весело, нали? И особено допринасящо за юзър експириънса, да ме извинявате за прелестния български.

От настройките този тип проблеми се оказа, че няма как да се оправят, с всички опити за човъркане в малобройните опции. Всичко това възникна след миграцията към feedburner.google.com, така че вярвайки, че господата от Google няма как да не са предвидили подобно нещо, се разрових за решения на проблема. Нищо не открих. Признавам, че не се престарах да ровя, мисълта ми беше, че като във всяка нормална система, няма да има проблем да изтрия фийда и да го генерирам наново (Google имат достатъчно опит с кодировките, така че би трябвало това да оправи нещата). С една малка разлика - че не си направих труда да ровя достатъчно, за да разбера до какви проблеми довежда това. Въобразих си (ОГРОМНА ГРЕШКА!), че щом съм собственикът на сайта и фийда, което лесно може да се установи, плюс това аз самият го трия, при това от същото IP, няма да има проблем да го генерирам наново и да използвам същия адрес. Само че, както казват опитните, сметката съм си правил без кръчмаря (rechnung ohne krechmer, както обича да казва един френд ;).

Изтриването като всяко изтриване мина безпроблемно. Системата "любезно" ми предложи опцията за 30 дни отсрочка, която любезно отказах (нали исках да я оправя още същия ден!). Статистиките на този ми фийд са толкова мизерни, че не ми пукаше, че те заминават. Така де, ще си ги натрупам наново. Обаче след зачистването на фийда (изненада!) опитът да създам нов със същото име доведе до... ами много ясно, до грешка.

The uri "acnapyx" is already taken. Please choose another.
The feed was cancelled and not activated.
WTF? Току-що съм го изтрил, но е зает? Зареждаме в браузъра адреса на фийда. 404! Значи е празен. Как тъй аз, който съм го създал, не мога да го изтрия и да го създам пак? Ами оказва се, че явно може!

В такива случаи support-а на фирмата проличава дали си е на мястото. Support ли? Какъв съпорт? На FeedBurner.com в форума открих описан подобен проблем, но там не можеш да постваш. Защото форумът е затворен. Посоченият там мейл-адрес вече не съществува - като са купили фирмата, никой не си е правил труда да прави мейл-редиректи. Умни хора, няма що! Окей, ще постнем проблема на новия форум. Ама то няма такъв! Всичко е пренесено в Google Groups. Пълен хаос. Намерих няколко теми там, описващи практически едно към едно моята ситуация, постнах в едната от тях (няма да плодя кроспостове, я!). Реакция? Повече от 24 часа по-късно никой от Google не си е мръднал задника, за да се опита да реши проблема. А там хората пишат, че той ИМА как да бъде оправен.

Поради това временно тези от вас, които предпочитат FeedBurner, могат да ме открият на feeds.feedburner.com/acnapyxk. Активирал съм и пощенския абонамент, а като гледам темповете им на реагиране, едва ли скоро ще получа стария си FeedBurner адрес. Ако го получа изобщо! По-добре е обаче да използвате стандартния RSS фийд, генериран за всички Blogger блогове, той със сигурност няма да се променя.

Знам аргументите "за" и "против" Feedburner, за мен е почти безразлично дали с него или без него, тази статистика така или иначе не ми е особено потребна. Държа го основно за това рядко животно, наречено "читател на RSS като web страница" и "читател, който не обича дълги адреси с въпросителни и амперсанди в тях". Въпросът ми е към тези малцина, които ще си направят труда да прочетат тези редове: вие как предпочитате: с FeedBurner или без? Аз ще се боря за стария адрес до последно, но имам съмнения дали изобщо да не се откажа от него и да остана само на официалния гугълски RSS. Засега го оставям, заради опцията за пощенски абонамент. Та споделете в коментарите, в случай, че това ви вълнува (не че мен много ме, но все пак за вас се прави, та...).

0 коментара :

Публикуване на коментар