вторник, юни 23, 2009

Младите за благото на нацията

В соц-страните и конкретно у нас си имахме една такава организация, наречена "пионери", с мотото "Готови ли сте да се борите за каузата на Българската комунистическа партия? Винаги готови!".


В нацистка Германия пък са си имали Хитлерюгенд (единствената оторизирана младежка организация на Третия райх), с мотото "Заклевам се да изпълня дълга си в любов и лоялност към Фюрера и нашето знаме!".


Бил съм член на една от двете организации... и по-късно ще вдигна един саркастичен тост за изгубените й идеали.

Ако изключим конкретиката на географията и идеологията, и двете организации са били забележително сходни, осигурявайки на юношите някакво базово полувоенно обучение, индоктриниране в "истината, светлината и правдата" и организирани занимания, които да канализират неспокойния и бунтовен дух на младите в полезни занимания.

Военното поражение на едната и постепенният залез и разпад на другата доктрина са запратили в небитието великите цели по сдъздаването на тези младежки армии. Сега са останали само снимки на униформени подрастващи, които оставят доста плашещо впечатление.

Странно колко чуждо изглежда всичко това за Америка.
В смисъл, хайде де:

1) Задължително участие.
2) Ритуалът и догмата на управляващата партия се усвояват достатъчно отрано, за да се интернализират.
3) Инициативи за национално развитие, използващи работната сила на младите хора - с логистика и стратегия, определени от голяма държавна агенция... като нуждите и интересите на отделните подрастващи нямат голямо значение.

Абсурд. Не и тук. Не и сега.

1 коментара :

Кръстю каза...

Има и едни други -"скаути"....Те не са толкова "идейни" но също използват лагерни форми на обучение -вижте и за тях...
..А у нас -няма страшно! Никава идеология и политика! Само:"...О, Азисе ,нагъзи се.." и "само да те гепна..."

Публикуване на коментар