петък, юни 05, 2009

Избори първи път, втори път, трети път... Продадено!


Защо направо да не гласуваме... така?
В последните дни ми проглушиха ушите с "Купуването и продаването на гласове е престъпление" (до степен вече въобще да не му обръщам внимание). Това обаче, което сега си задавам като въпрос, е: добре, окей, приехме, че купуването на гласове е нещо лошо. Не това в случая ме вълнува, а съвсем друго. Ами въздържанието от гласуване... то не може ли да бъде купено? И да повлияе сериозно на резултатите от вота?

Отговорът, разбира се, е еднозначен - естествено, че може. При това в този случай далеч няма такива проблеми с проверката до каква степен "инвестицията" в гласове (или, в случая, в липсата им!) действително се е оправдала - няма нужда да следиш самите вотове, само с "твой" преброител да прегледаш избирателните списъци дали някой "купен" все пак не е съгрешил да гласува. Някой да е наясно това криминализирано ли е? Разбира се, сега е твърде късно, за да се оправя законът, но поне да сме наясно.

Задавам си този въпрос не за друго, а защото днес ми сервираха от няколко масмедии прогнозни резултати за броя евродепутати от различни партии, според които реално именно избирателната активност ще определи дали въобще Синята коалиция или НДСВ ще имат дори и един евродепутат. И защото тези дни настойчиво спорих с една позната, че всъщност няма избори, които да не са "купени". Защото за да може реално да се твърди, че гласоподавателят не е "купен", той трябва да няма каквато и да е изгода или интерес, по принцип и въобще, от това да отиде до урните. Той трябва да гласува в известен смисъл в своя вреда, или поне без да има реален интерес от това коя партия ще спечели, и без да очаква ползи от нейното пребиваване на власт. Тогава наистина бихме могли да говорим за липса на "купуване на гласове". А какво са програмите на партиите, ако не на практика безплатно купуване на гласовете илюзиите на хората?

Разбира се, това са си само философски дрънканици и абстракции. Но нека сега да се опитаме да съчетаем двете в едно и да видим що за Франкенщайн се получава. Имаме ли разочарование на хората от политическата система като цяло? Да. Имаме ли желаещи да похарчат парите си, за да повлияят на резултатите от изборите? Логично да, хайде да не назоваваме имена, че току-виж осъмна с заведено дело. Криминализирахме ли покупката на гласове? Да. Престъпление ли е обаче да "стимулираш" някого да упражни мързела си и да отиде за гъби в неделя? Хммм. Не че много българи няма да го сторят така или иначе, освен ако са твърд електорат на две-три точно определени партии, но все пак... При това за разлика от ситуацията с чистото "купуване на гласове" тук контролът е по-лесен, че и вратичката в закона, ако не ме лъже паметта, така и не е запушена - формулировката се отнася изцяло и само за влияние върху избора на партия при гласуване, а не за случаи на - ако използваме евфемизъм - финансово стимулирано въздържание от вот.

Аз - естествено - ще гласувам. Имена на хора или партии, за които ще дам своя вот, не смятам да назовавам - този блог не е място за политическа агитация, само от време на време може и да изпусна парата, когато ми накипи от съответните управници. Знам, че тези, които ме четете, сте малцина, но понякога и един глас е от значение. Затова ви призовавам да оставите пикниците, разходките за гъби, туризма и всякакви други занимания за някой друг път, и в неделя да се насочите към съответната избирателна секция (и да се постараете да убедите близките си да направят същото). Не защото непременно от това ще има някаква реална полза (въпреки че не би било зле да има такава), но защото в крайна сметка бъдещето ни все още е в наши ръце. Кой знае, ако сегашното ни отиване за гъби в крайна сметка ни докара и нещо още по-лошо от сегашната триглава ламя?

Не ми допада мисълта други да решават вместо мен. Не ми допада сам да се отказвам от правото си на глас и да се обричам на мълчание. Гласувайте и бъдете свободни!

2 коментара :

Чуденка каза...

Къде отиде статията за най-добрия мъжки сайт? Тъкмо щях да коментирам!

Аспарух К. каза...

Счетох я за рядка простотия и я зачистих. Така става, като човек си прочете на следващия ден текста на малко по-трезва глава :)

Публикуване на коментар