вторник, юни 02, 2009

Калифорнийските клошари не могат без Интернет

Вдъхновен от примера на Велян с неговата поредица Клош Арт, не можах да пропусна този фундаментален материал от Wall Street Journal. Не знам дали някой ще се трогне от видяното, но лично аз си пожелавам никога да не стигам до тази степен на пристрастеност :)

Човекът, който виждате на снимката по-долу, е 37-годишен и се казва Чарлз Питс. Тук той е в своята "резиденция" под моста на скоростната магистрала в Сан Франциско, откъдето пише в своите блогове, както и в Facebook, MySpace и Twitter.

Питс блогва изпод моста
"Не ви е нужен телевизор, и радио не ви трябва, дори вестници не са нужни. Но Интернет ви трябва задължително", казва Питс. Той е изгубил дома си и е станал клошар преди две години. Както и много други американци, попаднали в такава ситуация, се е отказал от всичко излишно, но от Мрежата така и не успял да се откаже. Така че веднага си купил ноутбук Toshiba, а когато той се повредил, си взел такъв от Dell.

Какво ново по просторите на Интернет?
Интересното в случая е, че това не е единствен по рода си случай. В различни американски щати съществуват цели общности на клошари, използващи Интернет, а градските власти организират за тях благотворителни лагери, където те могат да оставят ноутбуците си за ремонт, да използват broadband Интернет, да се включат в курсове за компютърна грамотност и дори да проверяват за работни места на онлайн трудови борси.

Питс знае десетина места, където може да зареди батерията на лаптопа си. Например в някои случаи той използва служебната розетка на метростанциите.

Я! Тук има къде да си заредя лаптопа!
На тази снимка пък е 64-годишният (!) клошар Скип Шрайбър, любител-философ, който живее в ръждясал микробус. Той си е купил ноутбук преди четири години (неотдавна го е заменил за старичък Powerbook G4, защото хаби по-малко ток), и директно в автомобила си целодневно се ползва от благата на дигиталната цивилизация през платен Wi-Fi достъп. Шрайбър си е инсталирал в микробуса дизелов генератор и харчи за бензин $4-5 дневно, но пък няма проблеми с електроснабдяването.

Шрайбър търси в Интернет преди всичко информация за човешкото поведение и мотивация...
Гийковете-клошари теглят последните кинохитове от торенти, четат електронни книги и водят пълноценен социален живот (поне онлайн). "Примерът на Чарлз Питс показва колко дълбоко са навлезли компютрите и Интернет в живота на съвременното общество", завършва Wall Street Journal.

В караваната, под звука на генератора, се тегли последният X-Men...

1 коментара :

Анонимен каза...

В любими ми е тази статия:) Мерси!

Публикуване на коментар