вторник, юни 09, 2009

iPhone 3G (s) peed

Нещо ги е прихванало Епълци. Де да знам, комета ли е паднала в Купъртино ли, що ли... не проумявам дивотията, заложена в това название. 3ГС. Там маркетолози ли бачкат, или лукови глави?

Хайде всъщност да седнем и да погледнем трезво, какво всъщност ни снасят пичовете от Apple в днешния анонс? Оставяме разните макбуци и операционни системи, ще се занимавам конкретно с телефона им, дето ми проглушиха ушите отвсякъде колко велик е. God Phone, no less.

There is only one God and Steve Jobs is His prophet!
Какви са разликите в хардуерно отношение, които не се изчерпват просто с новата iPhone OS 3.0, която реално всеки притежател на iPhone 3G може да си качи сам (впрочем и безплатно!)? Малко по-бърз процесор, повече RAM, повече флаш-памет. 3-мегапикселна камера с видеозапис. Окей, цифровия компас го приемаме за нещо смислено (въпреки че все пак ми изглежда повече като глезотия). Да, за малко да забравя: по-мощна батерия. Която обаче продължава да е капсулирана и юзърът сам не може да си я смени. Нъл тъй? И отново няма разширителен слот. Трето поколение наред няма. И в четвъртото няма да има, какво ще кажете да се обзаложим?

Хайде сега да седнем като разумни хора и да си зададем въпроса: а подобни усъвършенствания оправдават ли за съществуващите притежатели на iPhone 3G покупката на нов модел? При реална крайна цена, сравнима с пуснатия легално преди няколко месеца у нас iPhone 3G? Тц. Да, ако сте нов купувач, ще предпочетете новия модел. Но ако вече си имате iPhone, ще се ръснете ли пак още толкова за подобни екстри? Освен ако се докачите на кръв, че досегашният ви епълски телефон е "бавен"? Щото всъщност нали точно това ви казват господата маркетолози - щом новият е "бърз", значи старият логично би трябвало да е "бавен", right?

Още по-трезво: в наши дни 3 мегапиксела с автофокус нещо толкова изключително ли са? Особено при положение, че въобще няма светкавица? Да, 32GB памет звучат добре. Но нима не можем да постигнем същото с някой Nseries с достатъчно голяма microSD карта? И чиято камера впрочем си има всичко? Какъв въобще е смисълът да пускаш апарат, който единствено леко надгражда своя предшественик, без каквито и да е революционни промени? Ако изключим фендъма, къде реално е стимулът за хората да се откажат от досегашния си апарат? Пазарът вече е преситен с 3G модела, толкова ли много останаха хората, които още да нямат iPhone, че баш на тях да разчитате? То дори самото дебилно название 3ГС ми е достатъчно, а като гледам списъка с функции, виждам единствено модел, замислен за новите юзъри. И защо цената от $99 за досегашната 3G версия е само за САЩ? Where's the profit? Why upgrade?

В крайна сметка, революция нЕма. Ъпгрейдът е приличен, но има смисъл само за тези мазохисти, които досега са изтраяли без iPhone. Останалите... ако са трезвомислещи, не виждам причини да се интересуват въобще от новата версия. Да, преимущества има, но за толкова пари? По време на криза? Господата от Купъртино have gone fsckin' nuts.

P.S. Май не само аз не съм във възхита от името:

iPhone 3G Ass
И докато още се занимаваме с новия iPhone, задачка с понижена трудност: усетете се кой стои зад този анти-PR клип за Palm Pre, който вместо да избоде очи, изписва вежди:

2 коментара :

Gabfest каза...

Apple имат много странни стратегии, които обаче доказано явно работят. Вземи за пример да речем факта, че пуснаха iphone в началото само за няколко държави, но не пропуснаха да зарибят целия Свят с реклами. След това казаха, че няма да могат да се правят приложения за него от който си поиска. Малко след това направиха абсолютно обратното. В наши дни според мен нямат вече конкуренция в устройствата за ежедневието на човек. За играчките за възрастни! И най-вече за приложенията, за да се чувстват възрастните като деца. Аз си купих тази играчка и съм доволен. Лаптопа ми също е Apple. Родих се от както ползвам MAC Os. А дизайна и комфорта, който те създават при работа никой не може да го оспори въпреки, че доста хора плюят стратегиите им те просто работят!

Аспарух К. каза...

Аз не съм предубеден срещу Apple, просто виждам как сами си подяждат нишата. Ако го бяха пуснали с повече екстри, така че да изкушат и сегашните юзъри на 3G версията, и ако не му бяха избрали толкова дебилно име, щяха да натръшкат всичката конкуренция от раз.

Само че те правят грешката да карат юзърите да се нервят и да правят предположения до последно, за да сервират... това. Което всъщност би трябвало да бъде самата 3G версия - от самото начало. Още миналата година камерата трябваше да бъде подменена с нещо по-читаво, същото се отнася и до батерията, процесора и паметта.

А за останалото си напълно прав, харесвам им операционните системи, харесвам и интерфейса на телефона (освен чисто телефонните функции и писането на текстове, които са неимоверно куци), а гамата им от приложения в App Store ми пълни душата. Но просто ми се иска да не бяха минали така тънко с модификациите. Току-виж така щяха да ме изкушат да зарежа старата мобилка и да мина на тяхното чудо. Не че и сега не бих могъл да го направя, но тази камера просто ми бърка в здравето. Особено липсата на светкавица. Поне 5 мегапиксела да беше, а то...

Публикуване на коментар