вторник, юни 16, 2009

Защо интерфейсът на Wikipedia съкс

Казвал ли съм вече, че Wikipedia има скапан интерфейс? Ами представете си, че търся някакво определение. В българската уикипедия такова определение със сигурност няма - и вместо него тя ми предлага аз да създам страница за него. Добре де, логично, ама мътните го взели… дайте възможност да потърся това определение по другите езикови версии на енциклопедията!

Логично би било да се дават линкове от рода "в българското Wiki това го няма, затова пък на английски има текст с ееееей такива ключови думи – на ти линковете, ако те вълнува". Това е супер-елементарна функционалност, а никой за осем години досега не се е сетил да я реализира.

Така и става впрочем, когато проектът съществува заради самия "проект", когато се пише от програмисти и технически спецове. Добре, енджинът е отличен, всичко е супер, портване, клъстеризация, дъра-бъра, но реално да го използваш няма начин. Най-нагледно е показано тук:

Върховен представител на доморасдлия дизайн
А колко чудесно би било, ако създателят й (дето тези дни ми проглушиихте ушите екрана с гостуването му в София) се беше пробвал да я използва по начина, по който си служат с нея потребителите – да си изключи мозъка и без да обръща внимание на функционалността, да се опита реално да използва интерфейса.

Или да прочете простичка книжка за проектиране на интерфейси, ако това не е неговата област – всичко е доста елементарно, просто не бива да се забравя, че правиш “нещо за хората”. Опрости всичко така, че и гаджето ти без технически познания да може да го използва. Опрости ли го? Хайде сега го направи така, че да е достъпно и за майка ти. Готово ли е? А сега положи усилие и го опрости дори така, че и баба ти да се усети къде да клика и какво да натиска.

0 коментара :

Публикуване на коментар