неделя, май 24, 2009

El Pasado

Хората, които ме познават по-добре, знаят моята страст да се ровя из слабоизвестни артфилми-призьори от международни кинофестивали. Нерядко сред многобройните дивотии там се намира и по някой рядък бисер, който обаче упорито остава незабелязан - или заради езика, или заради изразните средства.

Миналото
Именно в тази категория попада "Миналото", който е копродукция на Аржентина и Бразилия и е режисиран от Хектор Бабенко, познат на някои от вас като човека, стоящ зад великолепния Carandiru. Към сегашното му творение обаче критиката е повече от прохладна, а не се очертава перспектива да го видим по нашите екрани в официална дистрибуция. Което е жалко, защото филмът е сложен, дълбоко психологически и крайно противоречив.

Бих искала да вдигна тост за Римини и София, които върнаха нашата вяра в любовта...
Ще се опитам да обобщя сюжета с няколко думи, по възможност без спойлери: след 12 години брак главният герой се развежда. Единственото, което жена му иска от него, е да вземе някакви съвместни снимки, а междувременно той се опитва да изгради живота си наново, но екс-съпругата упорито се появява на хоризонта, отказвайки да изчезне от живота му и проваляйки всяка следваща негова сериозна връзка... като междувременно организира курсове за жени, които "обичат прекалено силно".

Помолих го да ме отведе у дома, но не знаех къде живея...
Трябва да кажа, че чух крайно противоречиви коментари от мои познати, които са го гледали - и изключително странни тълкувания, така че настоятелно ви препоръчвам, ако смятате да го гледате непредубедени, да го дръпнете оттук, да добавите към него българските субтитри (дело на вашия скромен домакин в този блог), и след гледане да споделите впечатленията си в коментарите, преди да четете нататък. Приемете го, ако искате, като един вид социален експеримент - все пак ми е интересно как ще изтълкувате видяното. Ако пък ви мързи да гледате (как не ви е срам!), ще откриете впечатленията ми тук (трябва да кажа, че искрено ще съм разочарован, ако желаещите да четат, преди да гледат, се окажат твърде много).

Открадната целувка зад кулисите...
Филмът е пълен с фини нюанси, които казват много. Иска ми се да ви провокирам да ги потърсите и анализирате сами, още повече че със сигурност те ще бъдат поучителни и за вас. Непременно гледайте този филм - най-малкото за да прецените и подложите на изпитание самите себе си, да разберете до каква степен са здравословни възприятията ви за взаимоотношенията с другите (вярвам във вас, ей!).

Не мога да го гледам такъв. Това е като да го оставя да умре...
Като художествен подход към въпроса няма как да не намерите трески за дялане в подхода на режисьора. Липсват изненадващи обрати на сюжета, всичко е просто и очевидно, почти като тест за бременност. Всяко от събитията е лесно предвидимо, очакванията за финала са налице много преди повратния момент, след който няма връщане назад, филмът преди всичко цели да си зададете въпроса как бихте постъпили, ако - не дай си Боже! - подобни събития се случат и във вашия живот.

София, не си ни казвала колко е прекрасен!
Повтарям, очаквам вашите мнения за филма - по възможност преди да сте дочели моя анализ. Любопитно ми е каква част от вас ще изтълкуват ставащото на екрана по един определен начин... но това ще го обсъждаме по-нататък.

3 коментара :

Гергана каза...

на мен по-скоро не ми хареса.. бяха изключително мъчителни два часа.. изобщо след толкова перипетии, изключително гаден начин да се разделиш с миналото, вярно най-подхощият, но все пак гаден, някак си го нямаше примиряването с всичко претърпяно, макар че на първично ниво на информация ти казват именно това.. интересно ми е що за чудо е книгата.. като цяло действията си бяха (не)разумни, оправдани и мотивирани от психологическа гледна точка, но героите не блестяха особено.. гаел има много по-силни роли, даже съм склонна да заложа на актрисата, която играе София, макар че беше много противен персонаж.. (спазих молбата ти да се пише, преди да е прочетен анализа, и най-вероятно заради това мисълта ми е толкова разпокъсана и несвързана..)

Гергана каза...

ха, сега, след като прочетох анализа ти, мисля да повторя..

Анонимен каза...

Филмът е истинско кино - изкуство. Има нещо Бунюеловско в него - не е толкова абсурдно, но като усещане има нещо. Нагласени изненадващи обрати не са необходими - това не е Холивуд. Има изненади и то много, но всичко е все пак близо до реалния живот. Филмът не е за елементарна забава, а е гимнастика за ума и сетивата. Благодаря за субтитрите!!!

Публикуване на коментар