петък, май 29, 2009

Залезът на легендите


С досегашното ръководство Sony Ericsson бяха на ръба. Но сега те правят гигантска стъпка напред...
Не искам да бъда лош пророк, още повече че харесвам Sony Ericsson. Това обаче, което виждам напоследък, ми говори, че в близко бъдеще сериозните играчи на този пазар ще станат с един по-малко. Което е жалко, но, боя се, неизбежно.

Кратка хронология:

  • Анонс на 12-мегапикселен камерафон - за първи път в историята на фирмата под кодово име, вместо индекс (дори Xperia имаше поне едно X1, от кумова срама). Активен ПР шум около него, снимки, ограничен ексклузивен достъп до устройството, който да подхранва любопитството (дори аз клъвнах!)
  • Слухове за оттегляне на Ericsson и изкупуване на дяла им в фирмата от Sony.
  • Снощи: анонс на 5-мегапикселен геймърски телефон (отново прототип под кодово име), 8-мегапикселен телефон, служещ като медиа-екстендер на PlayStation 3 (някой да се съмнява, че отново е прототип под кодово име?), и повторен анонс на Idou под поредното кодово име. Всичките устройства от този анонс са пъхнати в съвсем нова серия, всичките до едно са реално поне на половин година разстояние от реална готовност за пазара, нито едно от тях реално не е предназначено за масовите потребители... Някой или е идиот, или тези анонси са само прах в очите.
  • Последна вест, която окончателно предизвиква дълбок размисъл. Sony Ericsson преминават към microSD слотове за въпросните устройства, вместо да принуждават юзърите като досега да ползват собствения си затворен формат M2. WTF?!

Само на мен ли ми намирисва на паника?

Че в фирмата нещата не вървят на добре, се знае отдавна. Първият титаничен провал, колкото и иначе да звучеше интересно, беше Xperia. Анонсирана предсрочно, съответно на няколко пъти отлагана, реално непожънала пазарен успех експериментална разработка, която трябваше да си остане на чертожната маса. Някой да вижда сходства със сегашните анонси? Това не са модели, които да се очаква да донесат пари - борбата е единствено за имидж. Аналогиите с Motorola започват да стават прекалено очевидни, сори.

А във време на глобална криза подобни експерименти не водят до нищо добро - просто тогава се лансират достъпни продукти от ниския и средния клас, които да удържат пазара, докато хората се опаричат достатъчно за нови "флагмани". Nokia вече се усетиха и пуснаха евтини и достатъчно функционални модели от S40 серията, от Eseries, нещо ми подсказва, че в близко бъдеще ще има и евтин Nseries апарат. Samsung и LG пък от година-две бълват достъпни модели на конвейр. Така че с риск да бъда лошия вестоносец, май предстои голяма част от активите на Sony Ericsson (50%?) да преминат доста изгодно за сегашното ръководство в други ръце. После сегашните шефове в фирмата ще литнат с златните си парашути към Бахамите, а наследилите ги ще трябва да почват реално от нулата - ако въобще не погребат цялата фирма.

Последната реална надежда на Sony Ericsson би трябвало да е W995, заради надеждната доказана марка Walkman, която вече е вадила фирмата от ямата. Макар че при сегашните цени едва ли и той ще се радва на особена популярност - а дори и това да се случи, и той е от твърде висок клас, за да крепи фирмата дълго. Плюс това сегашните анонси буквално ще го закопаят окончателно. Реално погледнато, вчерашните устройства няма да видят бял свят по-рано от следващата пролет, което дава време на конкурентите просто да се намърдат на освободения пазар и да си го поделят безнаказано. Отделно се говори, че ако не получат сериозни инвестиции в разработка, Sony Ericsson ще поемат по пътя на Motorola с закриване на част от поддържаните платформи, преход изцяло към Symbian плюс прехвърляне на всичко от ниския клас към Sagem като подизпълнители. Идиоти в ръководството? Или просто димна завеса? Не знам.

Не че вече е време да готвим венците за погребението на Sony Ericsson (надеждата умира последна), пък и ми е искрено жал да давам съвет да избягвате продуктите им, защото това само ще ги досъсипе. Но ако още не сте се досетили, в дългосрочен план покупката на Sony Ericsson телефон ще е бая кофти инвестиция. Ако фирмата въобще оцелее, сервизните разходи за сегашните модели ще бъдат просто астрономически. Така че - сори, пичове, и аз вдигам ръце. Ще ви помня с добро. Освен ако изведнъж на акционерите им светне лампата и настане чистка по горните етажи... което ме съмнява.

Язък.

0 коментара :

Публикуване на коментар