неделя, април 19, 2009

Удивителни неща

Светът не спира да ме удивлява.

Искрено си признавам, че като наивен идиот смятах, че изобретяването на нови акустични музикални инструменти е спряло някъде около саксофона, който е едва ли не връх на инженерната и акустична мисъл. Защото след откриването и усъвършенстването на електронния синтезатор, май вече се изобретяват само нови негови звучения и тембри(termenvox примерно е само промяна на интерфейса на синтезатора, IYKWIM).

Оказва се обаче, че през 2000 г. Феликс Ронер и Сабина Шeрeр са измислили съвсем нов вид музикален интструмент, наречен ханг.

Петте версии на ханга
Независимо от не твърде впечатляващия вид (кажете честно, не ви ли прилича точно като барбекю?) формата и извивките са пресметнати с математическа точност, а необходимите му акустични свойства се придават чрез газово нитриране.

Оказва се, че вече в света има 130 музиканти, свирещи на този инструмент; всички хангове обаче се изработват само от двама души, така че сега да се сдобиете с такъв е почти невъзможно.

Готови ли сте?





2 коментара :

Анонимен каза...

Аспарух откачих от кеф по тоя инструмент , благодаря ти че си поместил това чудо .Да си жив и здрав още много дълго време и знай яе след време мога да ти изкажа някакъв вид благодарност в някоя от моите книги.

Аспарух К. каза...

Ето така става като хората не се подписват, аз сега какво, всички излизащи книги ли да чета, че да разбера, че са ми благодарили? :)

Публикуване на коментар