неделя, октомври 04, 2009

Откъде идват парите (според учените)

Любопитно ли ви е да научите защо не сте богати? Или защо голяма част от благосъстоянието във всички страни по света се намира буквално в ръцете на няколко души? Къде е уловката? Талант, трудолюбие, късмет? В общи линии, ако вярваме на учените (този път не британските :), нито едно от тези три неща.

Преди повече от 100 години Вилфредо Парето открил, че разпределението на благата във всички страни се подчинява на един и същ закон. Има няколко вариращи параметри, но при удвояване на благосъстоянието броят на притежателите му намалява определен брой пъти. Тези, които имат представа от икономика, вероятно вече ехидно подхвърлят - защо ни повтаряш толкова общо известни неща, става дума за популярния принцип на Парето. Ами повтарям го, защото това е първият признак, че в распределението на благата не са решаващи личностните качества на олигофрените олигарсите, а външен, обективен закон.

Парите функционират на база не твърде логични принципи
Ако обаче за принципа на Парето са чували мнозина, поне аз не съм констатирал някой у нас да е чувал за изследванията на френските физици Бушо и Мезар (абе защо толкова много физици се интересуват от парите? не печелят ли достатъчно?!), които са създали компютърна симулация на хипотетична държава, в която всички от самото начало имат еднакво благосъстояние. Така да се каже, перфектен виртуален комунизъм. След това се задействат симулации на процеса на покупко-продажба и инвестиции, при това инвестициите в тяхната система по случаен принцип възстановяват печалбата или загубите. По-нататък част от "гражданите" стават толкова бедни, что просто престават да правят инвестиции, а други, случайно забогатели, продължават хаотично да влагат пари - и въпреки логиката да стават още по-богати. Но никой от симулираните виртуални граждани не притежава нито интелект, нито каквито и да е други качества. Та... след определено време в тази симулирана виртуална държава разпределението на распределение благата повтаря абсолютно точно принципа на Парето, съответствайки на реалната ситуация, която наблюдаваме по цял свят.

Вероятно ще има и хора, които ще кажат, че трудолюбието и талантът все пак играят определена роля за забогатяването, но е факт, че има адски много талантливи и трудолюбиви хора, които въпреки това така и не стават богаташи (не, не причислявам себе си към тях, аз съм умерено талантлив, но много мързелив :). В общи линии, макар че не съм твърде убеден в правотата на аргументите на въпросните господа, хвърлете един поглед на този материал, или направо на самия оригинал на изследването на Бушо и Мезар (тъпкан с формули, разбираеми основно за специалисти). Това откритие едва ли ще ви направи богати (макар че двамата французи току-виж от него позабогатеят), но поне ще ви поолекне на душата, че не сте чак толкова смотани и че аргументът "Като си толкова умен, защо не си богат" може би пък е неимоверна тъпня. Или поне може да поразсъждавате върху това как да оправите ситуацията, взимайки предвид, че принципът на Парето е свойство на самите пари, така да се каже, неотменна даденост на капиталистическата реалност.

1 коментара :

Кръстю каза...

Как няма да се интересуват физиците от пари, като им са много скъпи опитите?!
Виж, ония колайдер колко пари се потрошиха по него, а още не могат да му намеят колая да го пуснат !
И да не скучаят докато чакат правят компютърни симулации на хипотетични държави :-)

Публикуване на коментар