събота, октомври 03, 2009

Аутсорсингът и оправността

Спомням си студентските години и няколкото ми познати чуждестранни студенти от "цивилизованите" страни. Спомням си как те, пристигайки в Студентски град, се оказаха абсолютно безпомощни в бита на общежитията. И когато нашенци пред очите им сменяха изгорялата лампа или за няколко минути оправяха казанчето на тоалетната, те ги гледаха с обожанието, което се полага на магьосници или хора от епохата на Ренесанса, умеещи и знаещи всичко на този свят. Забавно е, че се разделяме с тази си особеност именно тогава, когато съвсем не можем да си го позволим — нашата битова и социална инфраструктура абсолютно не предполага подобен разкош.


Какво още не сме започнали да аутсорсваме?
В наши дни в големите градове не само фирмите, но и частните лица все повече привикват да аутсорсват това, което преди традиционно са правели сами — от чистенето, гладенето, попълването или уреждането на документи до декорирането на дома и подбора на дрехи. Появява се огромно количество нови професии: шаферка, телефонен екстрасенс, служител по спасяване на животни, специалист по украсяване на новогодишни елхи, треньор по еквийога (в случай че и вие като мен недоумявате, това е йога с коне, където конят се използва като жив спортен уред за упражнения), трендхънтър и т.н.

Освен това започваме да губим най-простите си навици — от типа на това да смятаме наум, да пишем на ръка и да готвим храна (независимо от увеличаването на броя на кулинарните ТВ предавания и списания за готвене). Намаляват и навиците за работа със сложна информация. Хората вече са готови да възприемат само много ясни и прости съобщения и решения. При гледане на новините масовите зрители разчитат на това да им бъдат сервирани вече сдъвкани факти, с изводите и обясненията. Оттам и краят на способността за критично мислене, за анализ на данните и синтез на изводи.

Вероятно някои хора ще припомнят с надежда, че расте популярността на семинарите и лекциите, но при по-сериозно разглеждане ентусиазмът се поизчерпва. Първо, в повечето случаи те са в тесни области и достъпът до тях целенасочено е ограничен от високи такси за участие. Второ, в голямата си степен те се превръщат в светски, дори модни, а не толкова образователни мероприятия. Социологическо изследване показва, че около 70% присъстващите на подобни семинари се смятат за по-умни от всички останали присъстващи в залата.

Хората, които не използват хартия и химикалка дори за най-прости бележки и рефлекторно посягат към телефона или ноутбука, започнаха да се срещат толкова често, че от руската фирма за статистически и социологически изследвания Bojole са направили специално изследване на 1100 души между 15 и 45 години в градове с население над 1 млн. души. Анализът на резултатите още не е завършен, но първите публикувани статистики са доста показателни. Оказва се, че игнорирането на листовете, тефтерите и моливите не е случайно: за 62% от анкетираните е по-удобно да пишат на клавиатурата на компютър, отколкото да си водят бележки на ръка. При това 30% от хората не са могли да отговорят - или са отговорили неправилно - на въпроса какво се получава при умножаване на 7 и 6, а 42% не са могли да съберат 112 и 244.

Вероятно iPhone с елементарния му и интуитивен интерфейс наистина въплъщава идеала за свещената простота, но сега 62% от хората очакват всички сложни устройства да бъдат такива, че работата с тях да е възможна без четене на инструкции и ръководства. При това 42% от потребителите при покупка на стоки се затрудняват да оценят реалните им качества - и цифрата нараства с всяка изминала година. Ако жителите на милионните градове четат писма, книги или статии с правописни грешки, 37% от тях не изпитват раздразнение от този факт. Напълно е възможно те просто да не забелязват тези грешки.

Тези промени все още нямат катастрофален размах, но е очевидно, че под заплаха е като минимум една от любимите ни национални особености — оправността и умението да бъдеш "домашен майстор". За някои това ще доведе до скокообразно увеличаване на дребните битови кошмари. Това, което сега — съзнателно или несъзнателно — се аутсорсва, ще се върне обратно като тежки проблеми за аутсорсващите. Защото стремежът да се делегират интелектуалните права и задължения на някой или нещо друго очевидно демонстрира до какво води най-важната тенденция, която стабилно се развива в последните 1000 години — диференциация и специализация.


Допада ли ви мисълта да сте теснопрофилни специалисти - и да аутсорсвате всичко, което не е във вашата конкретна област? Не, въпросът не е риторичен. И способни ли сте да си направите подходящи изводи от тази статистика? Аз самият вече съм увреден от тази тенденция - и въпреки че в момента имам оплетено кълбо от идеи и мисли в главата, колкото и да се опитвам да ги изразя с думи, не се получава. Случайност?

13 коментара :

Mike Ramm каза...

Въпросите, които поставяш, са важни, но според мен няма опасност в близко бъдеще цялото човечество да се превърне в олигофрени. Първо, нещата се променят много бързо. Преди 5 години нямаше iPhone и никой не се е притеснявал, че той ще измести мисленето. След още 5 години ще има друга модна джаджа и всички ще забравим колко сме се притеснявали за Айфона.

Освен това мисля, че интелигентните хора (тези, които използват мозъка си за мислене) няма да изчезнат, а ще се възползват от благините на технологиите, за да насочат мозъка си към работа в други насоки. Може и да спрем да пишем на ръка и да смятаме на тетрадка, но ще започнем да мислим по-задълбочено и да правим по-точни анализи. Т.е. някои мисловни дейности ще отстъпят място в мозъка ни за сметка на други.

Не знам дали това ще доведе до по-тясна специализация. Струва ми се, че това беше тенденция в Америка, която с навлизането на масовите (интернет) комуникации, сякаш започва да отслабва. Възможността да четеш повече и да общуваш повече по всякакви теми повишава общата ти култура. Разбира се, не бива да забравяме, че у нас нещата се случват с 20-30 години закъснение, така че тук може да има и обратната тенденция :-)

Аспарух К. каза...

@Mike Ramm: Още по време на соца, когато нямаше още компютри, минахме през една вълна на специализация, когато се произвеждаха "инжинери по сярната киселина" (така ги наричахме насмешливо тогава, звучи като преувеличение, но тенденцията към специализация я имаше - веднага след края на мита за "всестранно развитите личности"). От момента, от който се е споминала Людмила Ж., леките напъни да се изградят "ренесансови личности" с широка обща култура у нас са в залез - и ми се струва, че нейните идеи са били по-скоро изключение и тогава. След края на соца икономическите реалности сами спомагат за успеха именно на модела на тесния специалист - иначе не биха съществували толкова услуги, "разтоварващи" хората от проблемите им.

Ти можеш ли да поправиш сам телевизора си? А колата? Комплексната технология кара хората да вдигат ръце и в момента, в който тя спре да функционира, да се обръщат към "специалист". Просто овладяването на знанията, необходими за ремонта й, изглежда на съвременния човек като неоправдано усилие (в това време той по идея се стреми да изкарва допълнителен доход, който обаче отива именно за плащането на такива "услуги").

Технологията и Интернет просто ускоряват тази насока на развитие - и спомагат за отучването на хората да помнят факти, да анализират, да взимат решения. За какво да помниш факти, за какво са ти записки - Google и Wikipedia са на една ръка разстояние. Когато имаше пишещи машини, хората не посягаха към тях и не тръгваха да си водят бележки чрез алтернативни технически средства - напротив, масово учеха стенография. Дори диктофоните не отучиха хората от писането. Не казвам, че компютрите са зло, но те приучиха хората с лека ръка да прехвърлят културните си ценности в цифров вид - и да забравят какво е хартиена снимка, химикал, молив, дори тефтерът вече е отживелица за планиране на ангажименти. Само че снимката, направена със старичък лентон фотоапарат, се запазва и след десетилетия. Същото важи и за филмите на лента. Аналоговата технология има по-голяма инерция и не се губи толкова лесно.

Губили ли сте данни, снимки, контакти, документи - или неща, които сте писали от доста време, просто защото лаптопът или телефонът са отказали? Засега не аутсорсваме всичко в Интернет, но вървим стабилно към това, нали? Сега да приемем, че някой просто "врътне кранчето" - което не е толкова трудно, инфраструктурата е правена да издържа, но се крепи например на няколко основни сървъра, към които се обръщат останалите за адресите. Какво тогава става с web-базираната ни цивилизация?

Кръстю каза...

@Асарух- губил съм много работи , включително и проекти и от тая гледна точка, въпроса който повдигаш в контракоментара си е много сериозен..Скоро си взех един външен диск 250 GB и важните и ценни работи ги дублирам там, но това също не е генерално решение ,а по-скоро помага и най-вече-успокоява.
А за интуитивния интерфейс- не виждам какъв е проблема- не че съм любител на Apple -продуктите, а по принцип. Средствата за комуникация, в това число смартфоните и компютрите отдавна са станали масова култура, а не интелектуален атрибут.
Впрочем, ти като англоговорящ не усещаш зора на бай Х ,когато се сблъска с мобилния уиндоус.Сития не разбира гладния, както се казва.А що се касае конкретно до ай-фона- колкото човек е по-малко запознат с боклуците на майкрософт, толкова му е по-интуитивен :-)

Longanlon каза...

идеалът за ренесансов човек може да е бил енциклопедистът, специалист по всичко, но в съвременния свят има прекалено много знания, за да е възможно подобно нещо.

историята на технологичната революция и последвалие от нея небивали до тогава технологично развитие и човешко благоденствие, е история на разделението на труда и тясната специализация.

Аспарух К. каза...

@Longanlon: абсолютно. Не го и отричам. Просто мнението ми е, че именно небивалото благоденствие и технологично развитие водят човечеството към задънена улица с по-бързи темпове, отколкото би ми било приятно да призная. Хората губят способността за адаптация към критични ситуации (ние, слава богу, заради локалните ни периодични кризи в някакъв смисъл не сме толкова очевидна жертва на затъпяването заради технологичния скок, но наваксваме с плашещи темпове).

Цивилизацията ни и благоденствието ни се крепят на твърде крехки основи - и нямам предвид само Интернет и новите технологии. Не искам да развивам катастрофални хипотези, но представи си, че по силата на определени обстоятелства спре да има електроснабдяване. Да, звучи абсурдно. Опитай обаче да си го представиш. Коя от технологиите в последните 100 години не се крепи на електричеството? И ако разчитаме на Интернет и технологичните устройства за познанията си - а точно такава е тенденцията! - какво правим в такава ситуация? Тръгваме от нулата? Като праисторически хора?

Ако искаш да градим хипотези - да извадим от уравнението на цивилизацията някой от ключовите компоненти - и да гледаме как тя се срива. Каква част от трупаното с векове световно познание е била изгубена при пожара само на Александрийската библиотека? Можем само да гадаем. Но в момента ние градим нова виртуална Александрийска библиотека - аутсорсвайки към нея почти цялото си познание - и тя е изградена върху подвижни пясъци.

Вече съм свидетел на началото на световния залез на печатните издания. Писането на ръка отмира. Хората не желаят да ровят хартиени речници (аз също, признавам си). Разплащанията все по-често стават по електронен път. Всичко материално, което може да бъде пренесено онлайн, вече е там. Колко е животът на хартиената фотография или печатната книга? 100 години? Животът на един твърд диск при редовна употреба е 5-10 години, толкова живее и един CD. Цивилизацията върви с твърде бързи темпове - и се гради на все по-нестабилни основи. Да, неизбежно е - но става с все по-бързи темпове, а хората стават все по-зависими именно от технологията - и неспособни да се справят без нея.

Longanlon каза...

хахаха, искрено се посмях на коментара ти :) нострадамуските предсказания за неизбежни катастрофи и обречения човешки род винаги са имали свойството да забавляват по-умната част от човечеството, докато за по-глупавата част стотици години са били източник на постоянен страх, въпреки очевидната им несъстоятелност. Ти си избираш от кои да бъдеш :)

парадоксално, но всичко, което води до прогрес, всъщност изглежда, че ни отдалечава от способността за оцеляване. не говоря само за техническото развитие, а дори за биологичното - човешките бебета, в сравнение с тези на по-низшите животни, са съвсем безпомощни - нужна е година, за да може едно дете дори да почне ходи само, докато примерно телето се изправя на крака час след раждането. Още по-низшите животни - влечуги, земноводни, насекоми - пък са пълноценни и могат сами да се грижат за себе си без родителска помощ след излюпването. Въпреки това обаче, нещо не виждам да им завиждаш за тази им способност и да се страхуваш, че при някакъв световен катаклизъм толкова безпомощни човешки бебета биха загинали, че човечеството да изчезне...

правя тази аналогия неслучайно. да отричаш ролята на техническия напредък за оцеляването на човечеството всъюност е отричане на еволюцията като ефективен начин за развитие на видовете. еволюцяиата, ако си забелязал, не върви към по-големи и по-злобни видове - всички природни катаклизми и закона на дунглата успяват да ги преживеят по-добре умните видове. Застудяването на климата през ледниковата епоха е изтребило много видове, но не и човека - въпреки, че той именно е единствеият без козина.

Ако изоставим животнинските аналогии, човечеството днес е много по-подготвено да посреща и преодолява всякакви катастрофи от преди. Чумната епидемия е избила 1/3 от населението на Европа през средните векове. Въпреки, че едно теоретично спиране на тока днес би спряло работата на сложната медициснска апаратура, колко хора умират от епидемии днес?

Това е така, защото тясната специализация прави нещо много важно - позволява развитието и натрупването на много по-голямо знание. Това значи, че ако се случи невъзможното (и да си го кажем - абсурдно глупаво) твое преположение, че електричеството по някакъв магически начин изчезне, на света ще има много хора, които ще са достатъчно навътре в науката, за да могат да измислят заместител (ако вече не са го измислили и в момента тестват в некоя военна лаборатория).

Тъй че апокалиптичните теории ги остави на лековерните. Оценката на риска не е работа за суеверни страхливци, а на тясно специализирани специалисти :)

Longanlon каза...

освен това, процесите, които описваш като "лоши" и "опасни" всъщност са точно обратното на това. Казваш, че Александрийската библиотека изгоряла и така се погубило неизмеримо човешко знание. Да, но сравни риска от това да изгори единствената библиотека на света, пълна с хартии, с това да изгорят едновременно всички харддискове на планетата... технологиите помагат за ефективното съхранение на знанието.

а тясната специализация помага по-голяма част от населението да е ангажирано със съхранението и увеличаването на знанието. Изгарянето на Александрийската библиотека не е било трагедия за човечеството - защото от нея са се ползвали много малко хора, а останалите 99.99999% са живели без никакъв досег с нейното знание и ползите от него.

Днес по-голямата част от хората на света са ангажирани със съхранението (дори само в главите си) и с развитието на знанието в тяхната област, поради което не само самото знание е съхранено много по-сигурно, но и много повече хора могат да се ползват от него.

Аспарух К. каза...

Боя се, че говорим за доста различни неща. Нямам предвид "неизбежни" катастрофи и "обречен" човешки род. Аргумента за умните и тъпите също ще го прескоча направо, той изобщо е извън темата на спора и попада в графата "накарай човека да се съгласи с теб, като го принизиш". Познат ми е този метод на спор и няма да слизам до това ниво. В моя случай няма страх, по-скоро анализ от моя гледна точка на минусите в цивилизацията ни и посоката, накъдето се развиваме - и ако това ме прави тъп, съжалявам, не мога (или по-скоро не искам) да променям убежденията си.

За прогреса, който ни отдалечава от способността за оцеляване, си прав. С това не казвам, че отричам прогреса - просто го приемам като факт, без да му приписвам позитивни характеристики. Някои хора (боя се, че и ти в това число, нищо лично) са склонни да приравняват "прогресивен" с "позитивен" и да забравят, че прогресът може да има и минуси.

Посочените от теб аргументи за еволюцията са резонни, но нямат общо с техническия прогрес - тези особености на животните, които изтъкваш, са възникнали по естествен път, плод са на ненасочвана отвън еволюция (не се занимавам с тях, защото те са вродени - не можем да ги променим). Точно там е куцото в твоята аналогия между еволюцията и техническия напредък - тя избива във вроденото ти усещане за превъзходството на човека над природата и другите видове, за човека като връх на еволюционната пирамида. Само че ние за хилядите си години отгоре на тази пирамида реално не сме еволюирали, само сме си подбирали по-добри патерици. Не че това е нещо лошо де - по липса на друго. Но точно тази патерица, макар че ни помага да оставаме отгоре на тази пирамида, е и нашата слабост - тя не е вродена, нито естествена. И ако я изгубим, оцеляването на човешкия род е изложено на риск. Тя е високотехнологична патерица, но все пак патерица.

"Чумната епидемия е избила 1/3 от населението на Европа през средните векове." Оцелелите, предполагам, са били най-умните? Нека бъдем последователни, нали именно те оцеляват в катаклизми?

"Въпреки, че едно теоретично спиране на тока днес би спряло работата на сложната медициснска апаратура, колко хора умират от епидемии днес?" СПИН епидемия ли е? Ако да, то бих казал - адски много. Но боя се, че не си схванал аргумента ми: ако медицинската апаратура и фармацевтичната индустрия реално, а не хипотетично спрат, всичко по-сериозно от обикновен грип ще ни запрати точно в средните векове - имунитет имаме само срещу най-базовите вирусни щамове. Особено ако хората в масовия случай вече са изгубили познанието как да изградят наново цивилизацията си (и са останали само малцина в затънтени военни лаборатории, които са способни да изградят тази цивилизация наново). Впрочем сега ме принуждаваш отново да навлизам в апокалиптичните прогнози, които не бяха смисълът на първоначалния пост.

Аспарух К. каза...

Нямам предвид, че някакъв катаклизъм ще се случи днес или утре. Макар че имаше време, когато всички живеехме със съзнанието, че атомната война е на прага. Просто казвам, че твърде лесно си затръшваме в името на собственото улеснение вратата към старата, "аналогова" технология. Въпреки че имаме отдавна коли, не сме тръгнали да изтребваме конете като непотребни (въпреки че в момента те не са ни от полза, нали?). Някак си обаче, когато става дума за писаното слово, печатните книги и прочие материални носители на познание, сме склонни да правим точно това.

Технологиите допълват, но не заместват материалния носител на знание. Това от самото начало именно и казвах - че хората са се отказали от трупането на знание, от четенето и книгите - и разчитат на изнесено извън техния досег средоточие на световно познание. Харддисковете не е нужно да изгорят - простото спиране на тока ги прави неизползваеми. Или смяташ, че светът е целият затрупан с UPS-и, от които ще черпим ток неограничено време? Книгата можеш да четеш и на свещ. Какво обаче правиш с харддиск на свещи? И без "информационна супермагистрала", чрез която тези хора, които имат знанието от своята тясна област в главата си, но няма как да го обменят с други, които имат нужда от това познание? Окей, хората не могат да знаят всичко, но поне би трябвало да не режат клона зад себе си към аналоговото познание. Току-виж все пак им потрябвал.

За значението на Александрийската библиотека няма да споря с теб - казаното от теб демонстрира такава степен на самоуверена арогантност и увереност в първоинстанционната истина, която изричаш, с която просто не виждам смисъл да се боря :)

Longanlon каза...

"увереността ми в първоинстанционната истина" се базира на един прост факт, относно твоите предположения и страхове - а именно, че никой от тях не се базира на реалността.

какво щяло да стане, ако токът спре... ами пак ще дойде след час или няколко. "токът" не може да изчезне от планетата. Всички електроцентрали, всички енергопреносни мрежи и всички хора, които знаят как да ги поправят, няма как изведнъж да се изпарят като с магия.

дори един сценарий на сблъсък на Земята с метеорит или мащабна ядрена война, от които все пак има достатъчен брой оцелели, за да говорим все още за "човечество", няма как да унищожи в такъв процент инфраструктурата и информацията едновременно, нито да изтреби селективно точно тия хора, които са носители на знанието в конкретна важна област, че да се получат изказаните от теб последици.

Подобен сценарий изисква не природен катаклизъм (с които хората са доказали, че успешно се справят), а нещо като насочена към нарочно затруднение на човешкия вид намеса на божествена сила, тъй че разглеждането му като реална опасност е доста несериозно.

Longanlon каза...

прочее, самоуверената ми арогантност по въпроса за Александрия и библиотетака й може би идва от специализацията ми в класическа археология, която се занимава точно с тоя исторически период и място :)

Кръстю каза...

Абe,аз чух два слуха за Александрийската библиотека, единия, че са я запалили хора, дето имат да връщат книги...Тогава книгите били бутикови и бая скъпи, като марковите компютри и колите втора уппотреба по сравнение със сега...А освен това, в книгите пишело интересни и полезни работи, които можело след време да се продадат на някои по-изостанали ...като тези, населяващи западна Европа по ония времена,наример..а другия ,че пожара са го направили някои от библиотекарите със същата цел,като предварително изнесли ценните томове и свитци, а оставили порното и сапунките да поддържат огъня, щото тия работи и без да се четат се знаят...
Ама това са само слухове, разбира се ...То и за нашия Партиен дом се пуснаха подобни слухове, ама няма такава работа...Поне класическата (официална) преса и нова история го отричат, или казват че няма доказателства.(И вероятно няма а има :-)

Unknown каза...

Хората стават все по-зависими, това е истината. Едно време са оцелявали каквото и да стане. Спирането на тока може да е факт у нас например - т.нар. проблеми с "Топлофикация" и вероятността от пренатоварване на ел. мрежата, гръмнали трансформатори и пр. може и да са реалност. Ако водата се отрови и обявят епидемия, водоноските няма да стигнат. Изобщо ако се появи епидемия/пандемия, хората в градовете остават без вода, храна и ток (и оръжия) и ще изпукат от болести, глад, студ и насилствена смърт.
Свидетел съм как хората си пишат номерцата на телефоните в самите телефони, после ги губят, после пак, и пак, и пак, но поука няма.
И най-вече свидетел съм на глупостта на хората - никой не ще нищо да научи, нито да усъвършенства. Един пример ще дам само: днес масово се ползват компютрите и хората пишат на тях много повече, отколкото са пишели преди на пишещи машини. Да сте чули за бум в обучението по десетопръстната система? Нищо подобно, хората си "пишат бързо" на фонетичната с 2-5 пръста, но никога няма да им мине през ума да се научат, или че ползват нещо неудобно за българския език. "Аз и така си мога" е дежурното оправдание... за да има време за ракия. Така де, кой ще ти се занимава с глупости и да им отделя време, вместо да гаврътне по една.

Публикуване на коментар