четвъртък, март 19, 2009

SMS: аз съм кофата за боклук, изчисти ме!

Докато ние тук се дъвчем с концесионерите кой да чисти и кой не, ето какво правят по света:

Този месец в Съмървил, Масачузетс, ще бъдат инсталирани технологии за изпращане на SMS в 50 кофи за боклук в централната част на града и оживените пешеходни зони. Идеята е въпросните кофи, които освен другото компресират поставените в тях отпадъци, използвайки за целта слънчева енергия от соларен панел, да изпращат кратки съобщения до централна база данни, информирайки, че вече са пълни, и позволявайки на кметството оптимизиране на събирането на боклука. Състоянието на кофите се показва на карта в Google Maps, която шофьорите на сметовозите използват, за да планират най-ефективния възможен маршрут за почистването им.

Умна кофа с SMS, Google Maps и слънчев панел
Технологията за автоматично компресиране на боклука с употреба на слънчева енергия е била въведена в 75-хилядния американския град през 2006 г., като миналата година броят на кофите за смет с тази технология е бил увеличен до 50. Цената на една такава кофа е около $3000, но заради компресията от 60-80% на поставените в нея отпадъци тя в голяма степен спомага за намаляването на разходите на гориво, на задръстванията в централната част и на разходите за труд по извозването на отпадъците. По изчисления на общината на Съмървил само 6 кофи в централния парк по тази технология за миналата година са довели до спестявания от $14 000.

Ползата от добавянето на SMS технологията е, че вече не се налага общинските служби по чистота специално да проверяват доколко кофите са пълни - те автоматичното сигнализират за това, така че общинските служби по всяко време разполагат с информация къде е необходимо почистването им. Остава само въпросът дали съответните почистващи служби точно тогава няма да обявят бойкот, но някак си не си представяме това да се случи в САЩ... :)

1 коментара :

Анонимен каза...

Дали ще доживея и моите казани на Красно Село да изпращат СМС-и!!! :(

Само да не вземат да почнат да гласиват за разнич реалите, че на тогава ще стане забавно! хахаха

Публикуване на коментар