петък, март 13, 2009

iPhone цъфна официално в БГ, аз съм пас

iPhone от Globul
Globul избиха рибата и пускат на 20-ти март официално iPhone 3G. Преди да сте се хвърлили да ликувате и да поливате "добрата" новина, да ви поубия малко ентусиазма. Цени - 820-870 лв. за 8GB, 980-1030 лв. за 16GB. Как ви се вижда? На мен бая скъпичко. Очевидно субсидирането на телефона или го няма никакво, или е, меко казано, "скромно".

Още по-трагично е положението с абонаментните планове - максимумът включен трафик е 750MB срещу 25 лева месечно. Кофти, особено ако ви хрумне да ползвате GPS функциите, които и без това не са цъфнали и вързали. За телефон, толкова използващ Интернет, подобен трафик е нищо. След това си плащаш като поп по 10 стотинки за всеки мегабайт над лимита. Нещо ми подсказва, че едва ли ще има някой, който да е в състояние да си спази трафика...

Изобщо язък за надеждите. Очаквах по-достъпна цена и ако не неограничен трафик, то поне 1-2GB включени в пакета. Да, ама не. Съжалявам, уважаеми господа, ще минете и без мен. Не виждам далаверата от подобна оферта.

9 коментара :

Unknown каза...

Само аз ли не се кефя н тия работи? Гледам хората около мен масово започват да се вманиачават, което не ме кефи. Това са супер много пари, за излишни неща според мен...

Анонимен каза...

Няма да се разберем така, ще почакат да си взема iPhone....

Аспарух К. каза...

Аз пристрастия към iP конкретно нямам, но ми се иска, като си подменя телефона, че моят и без това за нищо не става, да умее добре точно 3 неща: да снима читаво (5 мегапиксела), да мога да чета на него книги (за препоръчване) и да издържа колкото може повече с едно зареждане (последното не е толкова важно, но все пак...)

Засега не съм намерил такъв, така че си гния със старата Motorola C261, която става само за разговори. Е, не че е кошмар, поне се зарежда веднъж седмично :D

nofearinc каза...

Чак сега ли влиза официално? Около мен е пълно с хора с iPhone-и и реших, че отдавна са на линия. Освен това в Apple store-а на Раковска си мисля, че го продават от месец-два насам.
Цената е висока, обаче и цената в Щатите не е безумно ниска. Отново има надценка, но и самият телефон не е от най-евтините. Аз лично съм със смесено мнение за него - хем не виждам смисъл в Apple устройствата (обикновено са излишни пари за глезории), хем има някои удобства и като цяло, ако е твой тип като навигация, може да е доста user friendly. Сега от Nokia готвят 2-3 такива модела, с touchscreen, с динамично мъдране, евентуално qwerty... Може би ще се нанасят и те на пазара.
Google също имаха някакво HTC или друга щуротия, тип iPhone, но не знам какво стана с него.

Анонимен каза...

Acnapyx, ориентирай се към някое HTC. :)
nofearinc, мда, май с HTC бяха направили някакъв "Android".

Аспарух К. каза...

@Domsdey: Досега HTC с 5MP камера не съм видял, може би Touch HD, като му дойде времето (а аз следя нещата отблизо). Но пък там има една гнясна ОС, наречена Windows Mobile... :)

@nofearinc: iPhone действително се продава отдавна, но внесен "по второ направление" - от Гърция или други европейски страни и незаконно разблокиран. Което не би имало значение, ако трафикът на такива телефони не беше по стандартните тарифи - и не струваше майка си и баща си. В САЩ и Великобритания примерно iPhone е с неограничен трафик. При това в САЩ телефонът се продава за $200/$300 при сключване на договор с AT&T. Направи си сметката колко е това в наши пари. А в Япония ексклузивният местен оператор дава самия iPhone съвсем безплатно... при сключването на двегодишен договор.

Впрочем с HTC G1 с Android (и новия HTC Magic)положението е същото - без тарифен план с много включен трафик подобен телефон ти излиза златен. А и той засега също е блокиран - и няма официален дистрибутор у нас.

Анонимен каза...

5MP HTC:
http://www.mit.bg/rw/items/GSMHTCHDTouchPro-htc-hd-touch.html/browse/?page=1&cat=10130

Аспарух К. каза...

@Domsdey: ако беше прочел не само първия ред, щеше да забележиш, че точно този модел и имам предвид. Само че той е с Windows Mobile, струва майка си и баща си и страда от сериозни проблеми с живота на батерията и качеството на снимките, които тепърва ще се кърпят с нов фърмуер. Както и да е...

Анонимен каза...

С това "като му дойде времето" реших, че мислиш, че не е излязъл в България, извинявай. :)

Публикуване на коментар