понеделник, март 23, 2009

F.lux: биоритмите на вашия монитор

Тези дни попаднах на интересна безплатна програмка, която поне на теория помага да не се уморяват толкова очите при работа с компютъра. F.lux залага на същия трик, който използват някои телефони, променящи според часовете от деня тапета и темата; в случая обаче процедурата е свързана със симулация на промяната на цветовата температура на дисплея. Въобще не е толкова сложно, колкото звучи, а ако киснете пред екрана преимуществено нощем, това ще ви свърши работа чудесна работа. Ако сте използвали Mac и софтуера Shades, тук имаме нещо подобно, но достъпно едновременно за PC, Mac и Linux.

Интерфейс
Интерфейсът се отличава с приятен минимализъм - можете да видите текущата цветна температура, частта от деня, за която се прилагат настройките, и е налице опция за изключване на ефекта за един час, ако е важно да работите в момента с точна цветност без отклонения. Броят настройки също е скромен, като има опции за промяна на цветовия диапазон, посочване на географски координати (което се използва за изчисляване на осветеността в рамките на деня за съответното място) и скорост на промяната на цветността.

Настройки
Минусът, разбира се, е че не се взима предвид реалното ниво на осветеност наоколо, а само теоретични изчисления. Дори компютърът да разполага със сензор за осветеност, това няма да промени работата на програмата. Ако например работите в по-тъмно помещение вкъщи и след това излезете на открито, екранът няма да промени цветността си. Също така реално самите цветове в системата не се променят - F.lux работи чрез наслагване на глобален overlay филтър върху изображението, така че всички скрийншотове, направени с програмата, са с нормалните цветове. При гледане на видео цветността не се променя.

Географско местоположение
В крайна сметка ползата от програмата е леко съмнителна, но ако ви допадат подобни ефекти, тя е достатъчно малка по размер и не заема много памет, така че я пробвайте. Необходимо е известно време, за да привикнете към промяната на цвета, но след това усещането е много по-приятно. В следваща версия авторите обещават да има и промяна на яркостта на дисплея, което лично мен би ме зарадвало много повече.

1 коментара :

bezplatni-flash-games каза...

Ще я пробвам някой път, интересно звучи. :)

Публикуване на коментар