вторник, март 31, 2009

How Do You Design

Dubberly Design Office са свършили невероятно сериозна работа по издирването и обработката на много теоретични описания на процеса на дизайн и разработка, като са обобщили над 130 модела в книгата си How Do You Design. Книгата е безплатна и може да бъде изтеглена в PDF формат тук.


Имайте предвид, че книгата е по-скоро справочник, отколкото анализ на самите методи. Разбира се, голяма част от моделите се застъпват, като повтарят отворената схема на Кобърг и Бъгнол (1972), която е една от първите описани в началото на книгата. Тя залага на разглобяването на въпроса или ситуацията на компоненти за изследване (анализ) и обратното сглобяване, използвайки възникналите в процеса на разглеждането корекции и подобрения (синтез).

Моделът на Кобърг
С това естествено не се изчерпват всичките модели, много от включените са коренно различни и определено любопитни по замисъл - например подходът към дизайна на Apple, или цикличните модели, доразвиващи вече създаденото. Твърде интересно звучи и простото 4D мнемонично правило (define - design - develop - deploy).

Цикличният модел
Книгата е особено интересна заради факта, че част от моделите досега не са били публикувани, а авторите на изследването ги разпространяват без официално одобрение от създателите им. Твърде е възможно в някой момент с този аргумент да бъде спряно разпространението й, така че ако се интересувате от теоретичен анализ на процеса на разработка и дизайн, не се колебайте дълго :)
Подходът на Apple ;)

0 коментара :

Публикуване на коментар