сряда, септември 02, 2009

Православен ъпгрейд

Писнало ли ви е да грайндите със своя елф 80-ти левъл? Писнало ви е въобще от тази смотана раса? Невероятна възможност - даваме ви шанс да се ъпгрейднете до архиерей 80 левъл и да съберете цял куп чудесни артефакти (виолетова калимявка за повишена издръжливост, нагръден кръст (+12 spellpower), стихар на могъществото — и много други!


Светите отци в неравен двубой с XP
Руската православна църква в близко бъдеще вероятно ще стартира нов мисионерски проект. В канцеларията на Московския патриархат е постъпило предложение да бъде разработена компютърна програма за изучаване на основните закони на християнството. Според замисъла на нейния автор, към каноните на православието потребителите ще се приобщават под формата на игра-симулатор по подобие на знаменитата Sims или Lineage.

Прогресивните представители на Руската православна църква са намерили още един възможен начин да привличат младото паство.

Infox.ru научи, че за разглеждане в канцеларията на Московския патриархат вече е внесено доста радикално за РПЦ предложение: да бъде създаден нов просветителски проект под формата на компютърна игра. Авторът на идеята не одобрява конкретната дума "игра", смятайки, че неговият проект има коренно различни цели.

Новата компютърна програма, ако създаването й бъде одобрено от патриарха, ще позволи на потребителите в познат формат – подобен на известната игра Sims – да усвоят живота по десетте заповеди.

Нов път към паството
Смелата идея да се използват методите на компютърните игри за мисионерски цели хрумнала на монаха от РПЦ Максим, който сподели с Infox.ru подробности за замисъла си.

Връщайки се веднъж от командировка в Уляновск, той подхванал разговор със съседа си по купе. Той му се оплакал, че православната църква е прекалено консервативна и прави твърде малко за привличането на младежта. Монахът Максим неочаквано намерил съмишленик. След няколко часа подобен неофициален разговор се родила основната идея: нужен е някакъв онлайн-проект, който, използвайки същите психологически и технологични методи като игрите, да спомогне за по-лесното и увлекателно запознаване с основните закони на християнството, за правилата и традициите на православната църква.

Няколко месеца монахът Максим оставил идеята си да узрее, съветвал се с архиереи и свещеници и през юли отправил прошение до патриарха, в което изложил същината на проекта.

Църквата онлайн
Според замисъла на автора, потребителят създава своя персонаж: избира пол, възраст, външен вид. По-нататък този персонаж под управлението на своя "собственик" се развива от ниво на ниво. Участникът на проекта има възможност да изгражда светски живот на своя герой, базиран на 10-те заповеди, като с положително поведение се печелят поощрения, а неправедните постъпки водят до известни лишения.

Героят може да избере път на развитие и в църковната сфера: женските персонажи могат да стават сестри, монахини или игуменки на манастири, мъжете – семинаристи, свещеници, епископи и така нататък.

"Младежта така или иначе си прекарва времето във виртуалния свят, по-добре ще е, ако вместо да се учат да "стрелят и убиват", да се развиват в духовна насока", — пояснява монахът Максим.

Освен "основното поле" обучаващият проект (авторът избягва думата "игра") предвижда и куестове: пътешествия в библейските времена, в древен Йерусалим, Галилея, по местата на проповедите на Апостолите, в древна Рус. "Отделен куест може да бъде направен като участие в богослужение — за изучаване на литургиката и църковния устав", — споделя плановете си авторът.

Същевременно той се съгласява, че към реализацията на идеята му би трябвало да се подходи крайно внимателно, за да се сведе до минимум рискът от светотатствено отношение към Църквата и нейните светини. "Много е важно акцентът да бъде върху това, че този проект няма нищо общо с реалния живот на Църквата. Тоест наличието на статус в онлайн-проекта говори само за това, че човекът е получил доста голям багаж от знания, но в никакъв случай няма каквито и да е свещенически степени. Освен това е много важно да се внимава в проекта да не бъдат показани църковни тайнства. Това може да бъде оценено като светотатство. Във всеки случай, независимо че проектът е интересен и нетипичен, необходимо е да се взима предвид степента на сложността му – важно е да бъдат предвидени всякакви негови последствия и да се подходи много отговорно към реализацията му", — обяснява авторът.

За контрол над разработката на проекта изобретателят на ноу-хауто предлага да бъде създаден нещо като попечителски съвет, куриращ проекта. "Не претендирам за каквито и да е авторски права", — казва монахът Максим. — "И не желая ръководството на този проект, пък и вероятно не бих могъл да го реализирам. Това трябва да бъде човек от една страна авторитетен и сериозен, а от друга – имащ прогресивни възгледи. Например такъв човек като епископ Меркурий (председател на Синодалния отдела по религиозно образования и катехизация — б.авт.) или Владимир Легойда (председател на синодалния информационен отдела на Московския патриархат — б.авт.)".

Монахът Максим е уверен, че при качествена реализация проектът му ще бъде интересен и полезен за най-широка аудитория – от ученици до семинаристи.

"Разбира се, това е скъпо струващо занимание," — признава монахът Максим. — Но аз вече говорих с някои фирми-разработчици (включително и големи руски) и инвеститори – има желаещи да се заемат с него. За инвеститорите този проект представлява не само търговски, но и имиджов интерес".

Остава само да се изчака официален отговор от канцелярията на патриаршията. Според монаха Максим, проектът вече е разгледан от информационния отдел на РПЦ. Във всеки случай за превръщането на идеята в готов продукт ще бъде необходима поне половин година.
/Facepalm 0_o

3 коментара :

Just A Face In The Crowd каза...

Господ още ли не е слязъл да си прибере вересиите? Бахмаа му ...
Но пък знае ли човек - Blizzard Entertainment правят чудеса, може и да спретнат една игрица с хубава графика, вълнуващи мисии ... бонус голд за всеки убит със светия кръст дявол и екстра експириънс за всеки пребит грешник, изискване за тийм плей на паството срещу лъжепроповедниците (които всъщност са слуги на Сатаната, в чиято база трябва да проникнат и разпердушният, за да минат нивото) ... та може и да стане работата.
Честно, по-малоумно и пошло нещо не бях чела наскоро. Светата Църква иска да припечелва от геймърската страст на миряните. Значи преданите християни не са пускали достатъчно парички в касичката за църковни дарения. Как да не ти се скъса сърцето? В тоя ред на мисли, може би е редно да пуснат и модна линия на пазара ."Праведният християнин върви по пътя към Рая с маратонки "Вартоломей." Така де, крайно време е онези безбожни грешници от Найк и Адидас да спрат да богатеят на гърба на паството.

Аспарух К. каза...

Just A Face In The Crowd: сарказмът ти е свръхуместен и просто ми налива мед на душата... Радвам се, че все пак някой е забелязал каква дивотия е това. Е, поне засега не у нас, но ние бързо се учим от РПЦ. Макар че не мисля, че в случая идеята е точно за комерсиализация, а по-скоро за умерено промиване на мозъка с "християнските ценности" под маската на игра. Но пък комерсиализацията не пречи на другото - иначе как руският патриарх щеше да носи часовник Breguet за 30 000 евро?

Just A Face In The Crowd каза...

Е, тукашните божии служители също не са за ожалване - например комшия ми е един свещеник, който разнася светия си задник из града с умопомрачително БМВ, а сребърният му кръст и синджир карат всяка уважаваща себе си мутра да се прокъсва от завист и мъка - никакъв мутренски ланец не може да се мери ни по грамаж, ни по стил със свещените аксесоари на отчето, контрастиращи елегантно върху черното му расо. Е, едва ли нашите могат да се мерят с висотите на РПЦ, но е видно за всеки праведник, че се стараят. Евала на Църквата, че не си поплюва - търговията с индулгенции може и да е позамряла в последните векове, но божиите служители са в крак с прогреса и няма да се оставят току-така.
Не мисля, че основната цел е дискретна промивка на християнския мозък - Църквата е достатъчно наясно, че е загубила позициите си преди векове. По-скоро виждам крайна меркантилност в благочестивите им планове. Впрочем, по ирония на съдбата, Ватикана направи нов прочит на седемте смъртни гряха и добави към вече познатите ни похотливост, скъперничество, алчност, мързел, гняв, завист и чревоугодничество контрола върху раждаемостта, съмнителните от морална гледна точка експерименти, каквито са изследванията на стволови клетки, употребата на наркотици, замърсяването на околната среда, засилването на социалното разслоение, ненужното богатство и действията, които водят до увеличаване на бедните. За всеки от тях имам мнение ,но в контекста на темата бих обърнала внимание върху предпоследния - безочлива подигравка или откровен идиотизъм? Вероятно първото.

Публикуване на коментар