вторник, април 27, 2010

Как се плаща сметката


Бога ми, това, че на снимката има само жени, не е дискриминация, вЕрвайте ми
Обичам забавното междуполово дъвкане. Една популярна блогър* е публикувала писмо на читателка, работеща като сервитьорка, според което групите мъже и жени по различен начин си плащат сметките. Пише, че при мъжете има висока вероятност един да плати цялата сметка. А жените почти винаги искат да им направят отделни сметки. По-нататък в коментарите я допълват, че когато мъжете събират пари помежду си за цялата сметка, те горе-долу събират от всеки приблизително поравно, а жените по-често точно пресмятат кой колко дължи.

Това на свой ред го препубликува друга популярна блогър. По силата на някои независещи от таргета обстоятелства, първият пост се коментира основно от жени. Вторият, предсказуемо - повече от мъже. Естествено, жените обясняват, че мъжете просто се дуят като пауни един пред друг, мъжете пък от своя страна се аргументират, че дуенето и фукнята в случая нямат нищо общо - просто за какво е нужно да се губи време за глупости, пък и освен това ако редовно ходиш с приятели да хапнете и пийнете, така или иначе постепенно всичко ще се балансира.

С една дума, аз за всеки случай мисля тук да мина без коментари. Защото имам доста ясна представа как свършват коментарите на подобни теми. С крясъци за стереотипи, роли, джендъри и прочие.

Глас народен, глас божи. След няколко злостни упрека, че нямало коментари, арената е отворена за желаещи да се дъвчат. Макар и с закъснение :)


* Напоследък чувам, че това е политически коректното определение за жена, водеша блог. "Блогърка" било дискриминационно, видите ли.

0 коментара :

Публикуване на коментар