събота, декември 05, 2009

Минарецид

Аз често обичам да си противореча и да правя демагогия за собствен кеф, така че редовно се събуждам в един и същ лагер с хора, с които не споделям едни и същи убеждения. Въпреки това, изпитвам твърде голямо удоволствие да заявявам неща, които са обратни на масовото обществено мнение, за да се въздържа да се захвана с пиперливата нова тема. Още повече че преди часове водих онлайн оживен спор с мой приятел от детинство, който от години живее в САЩ - и който е възмутен, огорчен и гневен от швейцарския фанатизъм. От тази гледна точка - и използвайки този разговор като основа, днес ще ви занимавам с политическо чесане на езика, което със сигурност ще се приеме от някой като защита на нетолерантността, въпреки че на практика е базирано на същите принципи, към които винаги съм се придържал - индивидуализъм и "оставете-ме-на-мира"-изъм.

Така че, без допълнителни усуквания... напълно подкрепям правото на швейцарците да забраняват минаретата на своя територия. Нека за момент да се изключим от американоцентричната гледна точка за света. Нищо, че се намираме на Балканите... тук тя от години доминира напълно възгледите за това кое е правилно и кое не; да, знам, че искам от вас много, но направете ми това удоволствие. Да се престорим за момент, че не всички в ЕС са дебилни фанатици от едната или другата страна... невероятно?

Основната съставка на света е неизменна в последните десетилетия
Общите идеали на американската либерална лява идеология диктуват, че почти във всички случаи "изначално право" имат само тези населения, които са били "потискани от европейския колониализъм". Странно как този възглед се приема почти безпроблемно в страна, където например 500 години е царил мюсюлмански колониализъм, но това някак се смята за... естествено? Американците май са си уредили всичките си разногласия с местните населения в Северна Америка, като са ги изтребили в прелестните си 50 щата почти напълно. Дали заради това тезите им са така последователни? Едва ли. Или това да бъдеш европеец автоматично дисквалифицира хората от равен достъп до собствени решения и суверенитет? Май тези, които са се преселвали в последните 20 години отвъд океана, са позабравили Аламо... както и да е.

Отношенията на Европа с исляма винаги са били доста спорни и не твърде спокойни. Сега е доста модно да се критикуват изглеждащите като "геноцид" кръстоносни походи, но някак си... сигурно покрай общата болест на съвременното общество - слабите познания по история например... хората не споменават, нито изобщо се интересуват от биографията на Шарл "Чука" Мартел. Някаква идея с какво е известен той? Или древна история е всичко преди 1944? Или преди 1776? Сигурно. Ако подходим от тази гледна точка, нито първата, нито втората обсада на Виена ще допринесат много за моята аргументация.

А какво общо имат Австрия и Франция с Швейцария? Ами, например, те са две страни, с които граничи Швейцария, знам ли...

Не, наистина, хайде стига с историята. Не ни трябва скапаната тъпа история, ние и без нея си знаем кое е правилно! Няма връзка между това да претендираш да бъдеш обективен и непредубеден - и дори за момент да си представиш, че може да има някакви основателни поводи за оплаквания, които населението на някои европейски страни може да има от мюсюлманските имигранти в тяхната собствена страна.

Швейцарците решиха, и това си е тяхно право
Странно как от няколко десетилетия САЩ, а и целият свят, са възприели гледната точка (макар че всъщност не действат според нея!), че само малцинствените групи заслужават и имат нужда от подкрепа. Дали пък въпросът не е в това, че европейците са отново по-либерални и активни от американците? Едва ли. САЩ предпочитат да оставят мюсюлманите да си градят минаретата другаде, но да ги бомбардират по родните им места, точно както Господ е казал, че е правилно.

Като малко допълнително упражнение за разума ми се иска да позапушим помийната яма, изливаща се напоследък от американска страна върху Швейцария за "непростимия грях" да запазят неутралитет по време на Втората световна война. Любопитно, къде е американският гняв към Швеция, която си е позволила да направи същото? Нещо не се забелязва изблик на бясна омраза към "про-нацистки" настроените шведи, защото не е удобно да се добавят допълнителни объркващи аргументи в в иначе изглеждащата необорима стратегия на псевдо-анализ. Или просто въпросът е в това, че Швеция още не е забранявала минаретата, пък те са по-важни изначално? Все пак кой знае защо си мисля, че е добре в аргументацията да бъдем последователни, или да не намесваме Гьодел. Защото тогава изведнъж излиза, че аксиомите в спора далеч не винаги са толкова безспорни.

И да, предвиждайки въпроса - нямам нищо против минарето в центъра на София. Нито другаде. Просто понякога ми бъркат в здравето фалшивите псевдолиберални аргументи, с които се отстояват определени идеи.

Ако ви трябва по-интелектуална критика от моята - заповядайте.

1 коментара :

Кръстю каза...

Важното е, че ти олекна. Не търси разбиране от хора, които мислят не с главите си, а с телевизорите и компютрите си...Както казваше един приятел Васко, направо ми идва да си късам главата през двата джоба :)))
И аз преди малко се напъвах в един коментар...но вече не ги изживявам така нещата...даже ме води някакъв печален хумор...:)

Публикуване на коментар