петък, март 26, 2010

Технологии за хората

Насладете се на въплъщението на технология, която е неимоверно "яка" във всяко измерение - и същевременно е тотално, абсолютно бесполезна. Преценете сами: в този пластмасов часовник за $370 + ДДС (който на външен вид изглежда като китайски боклучав часовник за $1) има практически всичко. Спътников навигатор, висотомер, приемащи и записващи географски координати, височина и час. Да, както логично можете да се досетите, това означава, че част от каишката съдържа вградената спътникова антена и поради това практически не се огъва. Така че е особено "удобна" за носене, а при постоянно държане на ръката даже причинява болка.

И същевременно въпросната антена все пак не е достатъчно голяма и мощна, затова да открие дори и един GPS спътник някъде насред гората по идея просто не може. Плюс това времето на работа от едно зареждане на батерията в режим на запис на координатите е само 8 часа. И да, на този часовник не може просто да погледнеш колко е часът, той задължително се синхронизира със спътника, за да получи точното време; така че ако сте някъде, където няма пряка видимост до спътник, а последното зареждане на батерията е било преди часове... забравете да научите колко часа е.

Въплъщението на съвременните безполезни технологии
Но не, съвременната технология не спира дотам. Garmin Forerunner 405cx разполага с Multi-Touch! При това чрез него е реализирано цялото му управление. Сензорна повърхност на часовника обаче не е дисплеят, а пластмасовата рамка около циферблата. И тя реагира чудесно на всичко, освен на човешки пръсти: и на дъждовни капки, и на ръкава на якето...

Не на последно място гениалният часовник е снабден с технология за безжично предаване на данни. Неподготвените хорица сега ще се зачудят - за чий му е на един часовник безжично предаване на данни? Първо, този часовник може да предава някакви данни към други подобни часовници. Второ, срещу допълнително заплащане можете да си купите цял куп допълнителни устройства, способни да предават безжично данни до часовника. Да си вземете сензор за сърдечния ритъм - и тогава настроеният по съответния начин часовник ще записва не само координатите, но и биенето на човешкото ви сърце във всяка точка на земното кълбо. Специален сензор в обувките може да предава на часовника и информация за всяка ваша крачка. Велосипедният сензор да предава до часовника информация за скоростта на въртене на педалите. А само за $270 плюс ДДС съвременният човек може да се снабди и с теглилка Tanita BC-1000, която да предава безжично до часовника теглото ви. Така че ако винаги сте мечтали за кантар за банята, който първо трябва да настроите за правилна автентификация по затворен протокол, вероятно за подобно устройство подобна сума ще ви се види смешна.


И за чий му е на часовникът да знае точното ви тегло и сърдечния ритъм на собственика си, бихте попитали, о вие невежи люде. Garmin отговарят: за да се пресметне точно разходът на калории. Трябва да отбележим, че пресмятането на разхода на калории далеч не е тривиална задача. Като начало никой не смята калории, а всъщност се пресмятат килокалории, просто производителите на дъвка без захар обичат да пишат на опаковката "съдържа само 3 Калории", тъй като това звучи много по-добре за маркетинга, отколкото "съдържа 3000 калории", макар второто да е по-точно. Точно както надписът върху опаковка сладкиши "не съдържа трансмазнини" въобще не означава, че трансмазнините (същите, които запушват кръвоносните съдове) въобще липсват, а значи само че производителят е успял да направи въпросния сладкиш достатъчно малък по размер, за да може съдържанието на трансмазнини в единичен сладкиш да е под грам, а съответно по международните правила на маркетинга това може да бъде закръглено на нула.

Странно защо форумите на Garmin са пълни с оплаквания на потребителите, че след 10 километра тичане с пълно натоварване часовникът им е пресметнал само 200 калории. На което отговорът на фирмата е изключително простичък: затова пък това са реални калории, и ако цифрата не ви допада, увеличете си теглото в часовника 10 пъти. Просто хората вече са привикнали, че производителите на храна занижават калориите (те въобще не ги пресмятат за индивидуална консумация, а ги изчисляват по таблици от стандартните калории на съставките), а производителите на пътечки за бягане завишават калориите поне два пъти (защото такива пътечки се купуват доста по-добре).

И естествено, най-важната част от безжичните технологии – възможността за свързване и предаване на данните от часовник върху PC. Което обаче само в рекламите звучи добре: да де, не се налага всеки път да се пъха в компа USB кабел. Но уви - протоколът за безжична връзка на часовника, както вече казахме, далеч не е стандартен, така че нито един компютър няма как да го разбере, ако не бъде първоначално снабден със специално устройство, поставено в USB порта.


Всички тези инвестиции в такъв часовник се оправдават по една-единствена причина - такъв часовник те мотивира да спортуваш повече.
Ей такъв ми ти триумф на технологиите :D

0 коментара :

Публикуване на коментар