неделя, януари 31, 2010

Ако "Аватар" го снимаха инженери...

Покрай навика ми да чета от време на време стари броеве на популярни издания… попадам на твърде интересни факти. Значи представете си сега как през 2007 г. в югоизточна Германия, в Хойерсдорф, намерили - няма да повярвате!!! - перспективно находище на унобтайниум въглища. Ама наистина много перспективно. Не да кажем, че Германия би изчезнала без разработката на това находище, но някак си да ти стане жал да го зарязваш.

А защо да го зарязват? Ами защото над перспективното находище на въглища стояло - няма да повярвате!!! - култово Дърво на Живота съоръжение с голяма историческа ценност. По-точно казано… църква от XIV век.

Но вместо да - няма да повярвате! - изпратят към църквата и мирно бракуващите се сини зелени грийнписовци атомни булдозери, да пуснат развилнели се полковници, да залеят града с напалм и въобще да развият епична драма за 1.8 милиарда долара само приходи от кинопокази, германците - няма да повярвате! - направили нещо съвсем друго.

Те взели въпросната църква… и я преместили на друго място.

Фото: BBC

За целта построили гигантска платформа и укрепили самата църква, която тежи 660 тона (ех, защо не 666?) с помощта на здрави стоманени опори. Налагало се църквата да бъде премествана изключително внимателно, така че често се налагало да спират, за да проверят дали не се е наклонило зданието.

Пътешествието отдавна е приключило. Църквата в крайна сметка изминала 12 километра и пътувала шест дни. И на разхитителната немска държава цялата операция струвала 3 милиона евро.

Честно, не мога да повярвам. Да пропуснат такъв шанс за епос…

1 коментара :

Комитата каза...

Преди повече от 25 години наблюдавах същото нещо на живо в Чехия. Преместиха една църква заради въглищна мина. Ходих да я разгледам отблизо, изглеждаше си съвсем нормално, малко се беше олющила мазилката тук там. Ако не беше на някаква платформа, нямаше да повярвам, че е местена.

Публикуване на коментар