вторник, юни 19, 2007

MacSwitch, FinderBar и други прелести


Тези дни попаднах на серия от чудесни малки програмки, които имитират под XP най-доброто, което можеш да получиш от Mac компютър. Превключване с Alt-Tab, търсачка в Mac стил, дори мини-записвачка, също в любимия стил на OSX... Има и други прелестни екстри, ако имате път към http://landvermesser.tripod.com/, непременно дръпнете поне MacSwitch и FinderBar, наистина си заслужават. С MacSearch положението е подобно, макар че не е дотолкова функционално, поне за хора като мен, които не пропускат никога да ползват за всичко Total Commander. Авторът е руснак, въпреки че целият сайт е на немски (но ако загледнете в частта My Book, ще видите, че коментарите и отговорите на автора са на руски) - да живеят братушките, чудесни програмки понякога правят.


Снощи си дръпнах 700MB версията на новия TinyXP Platinum. Остава само да го пренеса до вкъщи и да го хвърля на диск, да видя какво още са успели да напъхат вътре. Едно време TinyXP Beast Edition направо успя да ме накара да се влюбя - малък, удобен, функционален и практически перфектно настроен. Новата версия според .nfo файла съдържа цели четири възможни варианта за инсталация (по два със и без IE/OE/WMP), плюс Acronis... Изобщо препоръчително дискче, ако не сте възненавидели торентите, имаше торент за него в http://www.bgnova.org/ (разбира се, не в българския пиъринг, лично аз си го свалих от thepiratebay).


Сега си търся грамотна програма за четене на Djvu. Май ще трябва да прибягвам до инсталирането на така противния ми плъгин за IE - бях си дръпнал много добър четец (WinDjview), обаче стандартната му версия се оказа само за XP. Язък, но тъй като аз на XP нямам намерение да минавам и посмъртно, поне за ежедневния си домашен компютър, ще трябва да си изнамеря нещо работещо и с по-стари ОС. SlowView противно на очакванията ми без теглене на плъгин от официалния сайт (а сайтът вече е мъртъв, така че откъде да взема плъгини, питам аз?) не ще да отваря Djvu, да не говорим пък за удобство при работа... Тромава работа e да работиш с Djvu, признавам, обемът е потресаващо малък (опитайте се само да конвертирате страниците на 5MB djvu в jpg и ще видите за какво говоря), но пък четенето с официалната програма на LizardTech си е жива мъка. Явно съм се изглезил с програмките като View64, които си бачкат и без инсталация и с които всякакви електронни книги се четат чудесно.


Странно, сега погледнах на официалния сайт на WinDjview, уж пише, че работело с Win98 (може би пък да му трябва 98SE, знам ли). При мене просто си умира при първото стартиране (filemon показва, че нещо от системните библиотеки не му допада, но кое, убий ме, не помня).


Пфу, ама че съм ненаблюдателен! Трябваше да се сетя, че има отделна версия за Win98 (така де, за четене/редактиране стандартната си работи с Unicode, логично). Ама като не четох Release Notes и не гледах пълния списък на файловете за изтегляне... Е, смъкнах го, остава като се върна вкъщи да го изтествам, може пък и да ми се размине инсталирането на противния плъгин (адски мразя да си качвам неща, които я използвам веднъж на година-две, я не). И все пак ще цитирам Release Notes на тази версия: "However, the application was not thoroughly tested on Win 9x and has known problems with that OS."

0 коментара :

Публикуване на коментар