четвъртък, юни 28, 2007

Double Edge Spin

God Is a DJ

Рядко съм виждал кратко филмче, при това нискобюджетно, което да ме грабне и направо да се влюбя. Е, Spin на Double Edge Pictures определено успява. За осем минути минаваш през любопитство, интерес, изненада, смайване и възхищение от оригиналността, реализирана при похарчени малко повече от $500...

Впечатляваща е първо идеята - някакъв пич буквално пада от небето, след това се изтрисат още два куфара, които той занася на някакъв площад, отваря ги и вътре се оказва диджейска апаратура. На площада той вижда как е станала катастрофа, след което взима нещата в свои ръце (как - няма да ви кажа, иначе всичкият кеф от гледането отива на кино). Всичко това е с чудесна фонова музика в диджейски стил. Впечатлението от ставащото на екрана може да бъде обобщено само с две думи: "Ефектът на пеперудата", но сбит до осем минути и направен много по-грамотно от нашумелия филм с Аштън Кътчър. Лично аз, въпреки видимите сравнения с Fallen Art (за него ще си говорим някой друг път), все пак отдавам предпочитанията си като художествена стойност на Spin (или както аз предпочитам да го наричам - "Трудно е да бъдеш бог, или God is a DJ").

На оригиналния сайт на продуцентската фирма освен оригиналната пълна версия на филмчето има и версия с коментар на автора и сценарист Джеймин Уайнънс. Няма да ви убеждавам да си купувате диск с филмчето, доколкото всичко там е в много прилично FLV качество, а при желание файлчето може да се открие в AVI (DivX) в българския пиъринг. Ако обаче поне част от нашенските кинодейци си направят труда да го погледнат, ще разберат как се получават над 35 награди от световни кинофестивали с минимален бюджет... и защо нашенското кино е на този хал. Хайде няма да му отпускам края и да казвам какво мисля за българското кино напоследък, че не обичам да употребявам толкова нецензурни изрази наведнъж.

И така, приятно гледане: http://www.doubleedgefilms.com/spin/player.html. Ако ви се прииска да си дръпнете музиката към филмчето, ще я откриете пак на сайта, в MP3 и WAV.

0 коментара :

Публикуване на коментар