петък, ноември 21, 2008

Коритаров not live

Изритаха гоЖалко за Нова ТВ. Разбирам реакциите на новите собственици, особено предвид поведението на Коритаров (и в частност спрямо Юрген Рот по време на гостуването му). И все пак някак си твърде грубо, директно и цензурно звучи. Отдавна не го гледам - както заради тона на водене, така и заради личната му липса на морал (трябваше да се оттегли, когато му извадиха досието, а не да се оправдава). И все пак по своему ми е криво, защото в някаква степен той е представител на едно изчезващо поколение журналисти. Което аз уважавам ако не друго, най-малкото заради годините, в които те правиха журналистиката, което ние сега само можем да мечтаем да правим. Те имаха шанса да бъдат живи свидетели на събития, които сега няма вече как да се случат.

Някой би казал: "ами добре че го махат - тъкмо ще има повече място за нови лица". Съжалявам, но ще цитирам още един представител на същото поколение - Бочаров. Да, ама не. Колкото и да не харесвам Коритаров и вече бившото му предаване, няма друг в момента в която и да е от големите телевизии, който да може да постигне неговото ниво. Бареков ли? Хайде не ме разсмивайте. Винаги ще предпочитам самозабравил се професионалист от старата гвардия пред всякакви некадърни парвенюта - и бих застанал твърдо зад него, въпреки че, както казах многократно досега, не го харесвам като стил, поведение и всичко останало. Дори когато един кадърен човек премине границата, в която да го търпят на работното му място, той си остава кадърен. Жалко за Нова, защото с това те окончателно обезглавяват този блок (при цялото ми уважение, Лора просто не умее да поддържа критичен тон и сама на екран ми стои някак...)

Не знам да вярвам ли на слуховете за Вальо Златев, който след интервюто с една от информаторките на Рот уредил изхвърлянето му от Нова. Иска ми се да не е вярно, най-малкото заради новите собственици. Но тъй като нямам достатъчно информация отвътре, трудно ми е да съдя доколко това е възможно да е истина. Засега го поставям само в графата "вероятни, но непотвърдени слухове". Също така ми е твърде любопитно коя ще бъде следващата му месторабота. Това ще покаже дали са му останали още някакви приятели и/или покровители...

Промяна? Я да си изпеете и майчиното млякоМеждувременно чета в New York Times, че "лицето на промяната" Обама ровичкал дълбоко в личните неща на кандидатите за пост в неговата администрация. Уважавам поривите му да няма конфликти на интереси, но според мен той прекрачва разумните граници. Дневници? Електронна поща? Абе, холан, има ли такива неща като "лично пространство"? (Ще го река по вашему, щото вие български не разбирате - абе вие да сте чували за privacy?)

Какво значи това да съобщаваш за всичко, с изключение на глобите за паркинг под $50? Всички публикации в блогове, всичко във FaceBook? Та дори и всички никове в чатове и форуми? Плюс всички биографии, които си подавал някъде за последните 10 години? Хайде, за теб самия - нали кандидатстваш за пост - да разберем подобно ровичкане. Но и за членове на семейството, включително възрастни и живеещи отделно?! Че и за имиграционния статут на бавачката, икономката и шофьора?

А дори у нас се намериха хора, които да повярват на неговата реторика...

0 коментара :

Публикуване на коментар