четвъртък, ноември 27, 2008

Роди ме мамо, па ме хвърли в Народното събрание...

Милите ни родни депутати, когато става дума за тях самите, показват завидна вяра в принципа "Съединението прави силата". 11 чаровници от няколко иначе противопоставящи се една на друга парламентарни групи - "Атака", "Коалиция за България", БНД и независими, предлагат да им се даде право на пенсия още на 55-годишна възраст, освен ако бъдат избрани в следващ парламент. И - разбира се - пенсията им да е... 70 процента от депутатската им заплата.

Е не можаха ли да го сложат по-близо бе?
Казано по-простичко: ако се издъниш на изборите, пак да са ти гарантирани старините. Господата другари също така искат таванът на пенсиите да не важи за тях, така че да могат да получават над 1000 лв. И в случай, че сте имали някакви съмнения - осигурителният стаж да не бъде условие за размера на пенсията им. Кажете ми сега, как да не обикнеш такива хора!

"С тази промяна се дава възможност на народния представител, след като напусне състава на НС при изтичане на пълния му мандат, да се включи активно в обществена дейност, да бъде в полза на обществото и с експертните си умения да продължи службата за благото на народа", се мотивират дружно 11-те народни избраници. Не са пропуснати и традиционните аргументи, че то "така е в Европа"; за всеки случай не е спестена и тезата "в сегашната ситуация депутатите нямат равни права с премиера и президента, а трябва да бъде обратното" (sic!).

Те, горките хорица, не си били практикували професията 4 години за благото народно, та щяло да им е трудно да се приспособят, пък и никой нямало да ги вземе на работа. А и работата им била не по-малко отговорна от тази на военните, така че защо да не получавали същите преференции като тях? Пък и те били ощетени, защото заради службата си народна не можели да печелят проекти и да хранят семействата си...

Един фундаментален дословен цитат:

Нали не мислите, че човек, който е участвал в управлението на държавата, ще отиде да се подписва в бюрото по труда?

Костадин Кобаков, "Коалиция за България"


Ако някой ме търси догодина по изборите: да знаете, че отивам по баирите за гъби. Повече в избора на такива просто нямам намерение да участвам. Такова безочие досега не съм срещал. Поне да си седяха по банките и да гласуваха наистина; не че щях да им преглътна мераците да си гарантират старините, ама... Но ти да си ходиш цял мандат по свои дела, че накрая да си получиш и гарантираната доживотна пенсия без точки и възраст, при това поне два пъти по-висока от тавана, това ми идва малко в повече.

0 коментара :

Публикуване на коментар