понеделник, ноември 24, 2008

Хардуерни проблеми, или защо мразя стари машини

Странно е усещането да работиш с един лаптоп и през две-три минутки да хвърляш презрителен поглед към другия. В момента имам редкия шанс да пиша тези редове върху чудесния HP EliteBook 6930p, даден ми за тестване, и покрай това не мога да не се сдържа да кажа няколко кофти думи за досегашния ми Asus L4H.

Не ме разбирайте погрешно - в крайна сметка аз ще съм с елитбука максимум още ден-два, след което ще се разделим с него [най-вероятно] завинаги. И все пак разликите са такива, че не ми се мисли какво ще правя, когато се наложи отново да се мъча със старата машина.
ASUS за боклука
Малко история, без която няма как да се мине. Асуса го получих служебно, поради което псувните към него отиват поравно към шефа и колегата, който го е използвал преди мен. Машината дойде с един доста очукан XP Pro, и което е по-важно - без MiniPCI карта за безжичен Интернет. Което в моя случай (аз дори и вкъши съм само на WiFi) си е същинска катастрофа. Добре че на основната машина имах USB адаптерче, което обаче води до най-идиотския проблем - навсякъде и по всяко време да не забравям да разкача джвръчката от едната машина, когато минавам на другата. И трябва да внимавам да не я изкъртя, когато я разнасям насам-натам (вече направо съм си отработил рефлекс да я придържам с пръст при пипане на машината).

Сега за същинските проблеми на L4H. Ами, за мощност и прочие няма да говоря, но тази машина има адски кофти навика да не зарежда батерията докрай. Захранващият адаптер естествено не е оригинален, а и да исках да купя такъв в БГ, зарежи, братче. Първо, цената дори и в чужбина си е... [censored], а второ, така или иначе никой не го внася тук. Вместо това получих от шефа единствено "универсалния" адаптер от Fortron, който нормално си върви с комплект от накрайници. В моя случай беше само с накрайника за моята машина. Адаптерът прегрява зверски - и когато прегрее (изненада!), спира да зарежда машината, а ако батерията е извадена, просто изключва я самия лаптоп, я монитора. Вадиш накрайника, чакаш да изстине, поставяш пак и се молиш да тръгне [отново]. При едно от прегряванията пластмасовият пръстен на накрайника просто се разтопи и падна и сега работя без него.

Не е за описване как се работи на такова нещо. При това не можеш да го заредиш като хората при включена ОС, защото смуче от батерията. Най-добре е да му намериш някое местенце, да го вържеш към контакта (без да го включваш, разбира се!) и да не го пипаш около два-три часа. Ако междувременно не е решило да лъже, че е заредено, де... Защото вторият гнусен навик на тази машина е да заяви по средата на зареждането (или по-рано!), че е на 100 процента заредена. И да спре зареждането, дори и да не е прегряла. Процедурата е проста - вадиш накрайника, поставяш го отново и чакаш. И така по няколко пъти. Не съм го отварял, за да проверя, но ме гризе тежкото съмнение, че има някакъв проблем в запойката към дънната платка на конектора за захранването.

В момента седя и пиша това, поглеждайки през три-четири минути дали лампичката за зареждането не е изгаснала. И се моля да издържи повече, та да имам пълна батерия, за да успея поне данните да му извадя. Естествено, машината не е в гаранция, да не говорим че е използвана от бая време от друг колега, който как е работил с нея, нямам идея, но й е... [censored]. На сервиз ще се ходи, рано или късно, но първо трябва да му извадя данните, а в тази машина DVD записвачка няма (каквото ставаше на CD, вече го изкарах). Плюс това той във включено състояние не издържа достатъчно дълго, за да успея да ги хвърля от единия на другия.

Търсих какви ли не начини да го вържа с елитбука, засега нищо. Най-добре би било през външен HDD, ама де пари за такова нещо. Флашчето също е вариант, ама в момента бюджета ми е нулев, а единственото, което имам, е 512MB (а има отделни файлове за прехвърляне с размер над 2GB!). И двете машини имат конектори за UTP мрежа, ама аз суич нямам. Асусът има IrDA, ама пък елитбукът няма. Елитбукът пък има Bluetooth, който в асуса отсъства. Изобщо се получава манджа с грозде, единственият изход от която (без разходи) виждам чрез Wi-Fi. Ако, разбира се, имам достатъчно нерви, за да го подкарам... (защото ще трябва да преконфигурирам IP-та и прочие, което ама хич не ми се занимава). Хрумва ми още по-извратена идея, за да не пипам конфигурацията - да пусна на асуса FTP, HFS (или да ги шерна през торент) и да изляза с елитбука някъде, където има хотспот, и да дръпна всичко оттам. Ама ме отказва мисълта, че данните са около 10GB... В общи линии, ако на някой му хрумва добра техническа идея как да се реализира (без разходи за други хардуери), драснете някой ред в коментарите.

А, да! За малко да забравя любимата ми тема - живота на батерията на асуса. На 100% заредена батерия издържа "цели" 90 минути. За сравнение, елитбукът може да се похвали с над 5 часа работа (не гледане на видео, разбира се!). Просто не ми се говори, ако имах парите, отдавна да съм си взел нещо друго, но 1) ги нямам, и 2) докато асусът не сдаде окончателно багажа, едва ли ще помисля да купувам нова машина.

Малък ъпдейт: около два часа след пускането на тази публикация, батерията продължава да си стои на 35%, а лампичката жизнерадостно да свети. Бахти и зареждането...

0 коментара :

Публикуване на коментар