неделя, октомври 26, 2008

Защо няма да си взема електронна карта за транспорта

Аз от години се надхитрявам с контрольорите на СКГТ, имам нещо като шесто чувство и в повечето случаи ги надушвам, преди да съм се качил. Поради което отношението ми към всякакви идеи и нововъведения за таксуване на пътниците в градския транспорт е дълбоко презрително. Не че транспортът не бива да се плаща, не се и бунтувам срещу мръсотията в рейса, нито срещу блъсканицата или закъсненията. Просто бюджетът ми не позволява да си дупча билетче, особено пък за спирка-две. Сега обаче тъпите к****та от фирмата превозвач - или не по-малко не-острите другари от Столична община (не знам точно кое от двете е вярното, предполагам по-скоро първото) ми дават наготово още една причина, поради която да не стана редовен платец.

Ти валид ли си?
Електронно отчитане с магнитни карти. Супер. Звучи гръмко, грандиозно, абе точно по мащабите на столица с три милиона души население. С един недостатък. Първо, системата продължава и сега да не работи. Причини различни, но резултатите - едни и същи. Второто и по-важно, което ми бърка в здравето в тази система, е начинът, по който се издават картите. Ако не сте си направили труда да следите това инфо, ето нещо, в което любителите на световната конспирация просто ще се влюбят: картата е поименна и се издава при попълване на заявление с личните данни (плюс снимка за преференциалните карти). И господата от СКГТ си записват за бъдеща употреба вашето име, ЕГН, адрес плюс какво ли още не (тези данни ще ги има в цифров вид във всички карти, а при преференциалните - ще са отпечатани и отвън). И при всяко пътуване това инфо се вкарва в компютрите на билетната система!

Сега, внимание, големият въпрос за 100 000 лева: за чий им е на СКГТ да знаят кое ЕГН с кой транспорт се вози? Възможните отговори са точно два:
1. За ничий, те просто са си тъпи;
2. За да следят кой къде се вози, къде се качва, къде слиза, изобщо какви ги върши.

Или аз съм параноик, или здравият разум ми подсказва, че далеч по-вероятно е второто. От което следва още по-логичният въпрос що за организация се интересува от подобни сведения (някакво тихо гласче в главата ми подсказва едно четирибуквено съкращение, започващо с Д и завършващо на С), и защо аджеба да й ги давам наготово. Хайде, докато лична информация се искаше за издаване на транспортни карти с намаление, да го преглътнеш. Все пак някакви екстри искаш да ползваш, трябва и да дадеш нещо насреща. Но в случая какво по-специално получаваш срещу личното си инфо? Същия (гр)адски транспорт, същите очукани рейсове, същите контрольори с маниери на братя Галеви, само че вече и с информация кой си и откъде си, която уж само ченгета имат правото да ти искат, ако си правонарушител. WTF?

Изходът поне за мен е следният: първо, автоматите за билети. Те не са поименни, може и по-скъпо да струват, но поне са анонимни. Ако и за тях измислят някаква гадост (брех, май вече ги надценявам тия, ама кой знае!) за проследяване, май вече идва време за тотален бойкот на електротранспорта. Да живеят маршрутките, а за къси дистанции - може и пеша. А и слава богу, поне в автобусите засега няма подобни "електронни билети" (макар че по едно време обещаваха и там да се появят до нова година). Междувременно в трамвая всичко продължава постарому - с "повишено внимание" и билетче в джоба, готово за перфориране при пръв намек за контрольор.

Като стана дума за това, преди няколко дни вечерта станах свидетел на хайка около ИСУЛ; честно казано, това си приличаше направо на обир на влак в Дивия Запад - десетина контрольори, полицай и спиране на превозното средство до пълна проверка на каквото мърда вътре. "Никой да не слиза! Билети и карти за проверка!" Само пистолети липсваха, а който евентуално се решеше да помръдне от мястото си, биваше подобаващо "респектиран". А ако, пази боже, успее да слезе, се преследваше с темпове, на които би завидял олимпийски шампион по бягане на къси разстояния. Направо да се запита човек защо не ги пратихме тия на олимпиадата, вместо Ивет Лалова. Слава богу, гледах шоуто отвън, иначе нямаше да ми бъде толкова забавно.

И очаквате на такива хора да дам подобни сведения за моята скромна законопослушна персона? Бе вие луди ли сте???

Още мнения по въпроса:
Тери@bglog
В форума на НБУ

Техническа информация за системата

0 коментара :

Публикуване на коментар