петък, септември 14, 2007

Първи стъпки на моя милост в FontLab

Напоследък нещо съм се заинтересувал от дизайн на шрифтове (е, разбира се, всичко тръгна от няколко гигабайта изтеглени комерсиални шрифтове, две трети от които се оказаха без кирилица). Номерът обаче е, че практически има само една програма, която става за обработка на шрифтове - FontLab. Излекувана от алчността версия на FL 5.01 се открива буквално за минути в Интернет, проблемът е другаде - в овладяването на този монструозен танк (не, колкото и да ме увещават, Macromedia Fontographer си е говно отвсякъде, казвам го след доста опити да направя с него нещо).

Всъщност нещата не са толкова трагични. Ако сте любители на 700-странични талмуди (толкова е PDF ръководството на FontLab), и ако не искате да ви обясняват стъпка по стъпка какво да правите, предполагам, че няма да имате проблеми. Лошото при мен е вроденият мързел да чета 700 страници заради едното хоби. Пък дори и след това да стана виртуоз на FL, което лично мен ме съмнява...


Та се разтърсих онлайн и офлайн за книжки по въпроса. No luck. За техничари има една-две грамотни книжки на руски за съвсем начинаещи (както им викат те, чайници), например Барышников Г.M. и др. - Шрифты. Разработка и использование; за справочните книги или тези за създаване на шрифт на хартия не говорим в случая. На английски като че ли най-добра работа върши препоръчваната на официалния сайт Leslie Cabarga: Learn FontLab Fast, но и тя е твърде опростена и върши работа само за най-базово въведение в нещата. В общи линии най-добрата стратегия се оказва да отвориш със самата програма някой шрифт и да започнеш да експериментираш.

Е, все пак по-добро начало е да загледнете на http://www.letterhead.ru/Thinges/opyt_01.html. Там (на руски) един от създателите на великото шрифтово студио Letterhead описва как се превежда латински шрифт на кирилица. Може и да не е универсално решение, но, честно казано, върши чудесна работа като стартово въведение (разбира се, не ви спестява ровичкането из документацията, но без това не може напълно). Засега все още се боря с един случайно взет шрифт (Cyan, ако помня правилно) и не съм стигнал практически доникъде, но поне помага в ориентирането в интерфейса на FL5 (пред който поне в началото се чувствах, все едно съм пред таблото на самолет, готов за излитане...)


Лошото е, че поради независещи от мен причини (липса на време и банална умора) надали и с FontLab ще постигна кой знае какво - присъщият ми мързел и невъзможността да отделя достатъчно време за блъскане над програмата определено пречат на усвояването й като хората. А за FontLab си важи с пълна сила казаното за Alias|Wavefront Maya - ако искате да имате гадже, приятели, купони или въобще живот, просто не се захващайте, защото гълта адски много време, накрая се чувстваш като изцеден, а практически не си постигнал нищо...

0 коментара :

Публикуване на коментар