петък, септември 27, 2013

Първи впечатления от трите месеца на беба

Адаптационият период

В първите дни бебето си е тотален зеленчук.

И го разбирам напълно. Да почнеш да дишаш, да виждаш, да сучеш (впрочем в корема те си смучат пръста, поне така съм чувал, но не е същото - за изсмукването на мляко си трябват реални усилия) и да сереш в рамките на един ден. При това след като до този момент си имал постоянна температура, удобно жилище и целодневно хранене.

Детето не осъзнава тялото си. Опитите в областта на сензорната депривация впрочем се провеждат точно по този начин — човекът се поставя в солена (за да не потъне) вода с телесна температура и се изключва светлината. Доста бързо човек просто спира да усеща тялото си. А бебето в това състояние прекарва всичкото време до момента на раждането. Така че нищо чудно — ...

Обаче се появяват куп неприятни моменти — например изпражненията. Ами да, налага се да се напъваш, така де. От което следва рев.

Накратко, на първо време (до 40 ден, според някои книжки, до третия месец - според други) детето преминава през период на адаптация, когато просто привиква към съвсем новия свят, тялото си, купчината нови дразнители и прочие.

Впрочем почти всички методи за успокояване, освен сукането, се базират на принципа "да го върнем в матката": старателното увиване в пеленки, люлеенето, включването на източници на "бял шум", като вентилатор, сешоар или прахосмукачка, дори обръщането надолу с главата (има и такъв способ, да!) — всичко това създава познати, подобни на матката условия, в които детето се чувства в безопасност.

Така че поне засега нищо особено не се случва. Тоест детето още не е започнало да говори :)

Колко струва детето

Едно новородено "струва" адски малко.

Първо, количката и легълцето може и да не се купуват веднага, ако всичко е наред. Защото детето реално прекарва почти всичкото време в ръцете на майка си.

Колкото и да е странно, колкото по-малко проблеми има едно дете, толкова по-чувствително е. Общо взето Сияна задремва охотно най-вече на ръце или на леглото до нас, и на разходка - в количката (която взехме на старо и ако не броим факта, че тежи 14 килограма, е чудесна :) или в слинга (с малко ровичкане по eBay можете да си намерите маркови слингове в перфектно състояние за под 100 лв, тъй че не е толкова кошмарно скъпо, споко).

В последните хиляди години човек всъщност не се е променил толкова в биологически смисъл. Плачът, лекият сън на бебето, отказът да не бъде на ръце са си все древни защитни механизми. Нормално е детето да не иска да остава само, да иска на ръце и доста дълго ще иска да е там — там просто е по-безопасно. В "диви" условия други деца просто не са оцелявали. А сега, естествено, няма как да им обясниш "бе кво врещиш, това си е твоето легълце, няма вълци наоколо, а мама е в съседната стая".

Да, ако не търчите при всяко врякване при новороденото и ги оставяте да си се наврещят, рано или късно бебетата заспиват. Само че реално те така се борят със стреса, тъй че подобен сън не е особено здравословен. Някои психолози твърдят, че тези, които като малки деца постоянно са били на ръцете на родителите си, като пораснат, стават оптимисти, а тези, които са ги оставяли да си врещят — песимисти. Да "изглезиш" новороденото обаче няма начин: то плаче, когато му е кофти, а не когато му е хубаво и иска да му е суперяко.

Затова ако си мислите, че детето може акуратно, като в киното, да го сложите в легълцето и ударно да си заспи на мига, забравете.

А, и не купувайте ританки и бодита. Все нещо ще да ви е останало от времето, когато вие сте били деца, пък и реално не трябват особено (освен ако разни баби ви увещават да завивате детето с три одеяла при най-малкия полъх на ветрец). Плюс че и почти всички познати ще ви подарят някакви бодита или ританки с майтапчийски надписи. Ританките на такава възраст са нужни най-вече за разходки. Първия месец с детето разходките са айде не точно табу, но не особено смислени (пък и майката няма особено много сили да го прави), но разходките са нужни най-вече на самата нея, за да не подивее от седене между четири стени. А още след месец-два всичките ританки вече ще са омалели.

Пари за новороденото, особено когато се кърми, почти не се харчат. Млякото е безплатно, а да се кърми детето само с майчино мляко може поне до шестия месец. Аванта! Е, ако обстоятелствата като при нас не позволяват майката да кърми, тогава се добавя и известна сума за адаптирано мляко, но дори и тя не е прекалено голяма - максимум 50 лв. на месец е (поне засега). Всъщност като вещи на новородените им трябват само пелени. Или памперси, макар че ако имате време, желание и хора, склонни да перат, може и без тях. Ние все пак предпочетохме памперсите, вземайки предвид фактора "време", отиващ за прането на пелени.

По-нататък в разходите се добавят играчки и нови дрехи, но това е супер-индивидуално. Детето определено още доста време няма да изпитва срам за това, че е "облечено като смотльо", и от това може нагло да се възползвате, а децата обичат да играят с всичко друго освен с играчките. Пък и най-добрата играчка си е мама. (Включително и за тати ;p)

Като цяло твърденията за "огромните разходи" около детето са мит. В най-екстремни случаи може въобще да не купувате нищо, да накъсате черното копринено спално бельо на пелени и да действате. Естествено, бъзикам се, но все пак :) Ние се подготвихме по пълната програма и сега куп неща си седят неизползвани или са ползвани само по веднъж-два пъти.

И както вероятно лесно можете да се сетите, второто дете (ако се решите на него) би ви струвало дори още по-малко.

Има обаче един нюанс.

Новороденото хаби до 100% от времето на майка си. Справка по-горе - за държането на ръце. Бих казал, даже 120%, като се взема предвид недоспиването. В общество, неотровено от еманципация, това е нормално — там това е основната работа на жената. Затова и там хората се размножават активно. В съвременното буржоазно общество това се превръща в "пропуснати печалби", край на кариерата и прочие, така че детето може лесно да преполови семейния бюджет — за сметка на майката.

В съвременното буржоазно общество впрочем производителите бързо са проумели, че подрастващите са много перспективен пазар, така че не чудете, ако на 13 години детето ви поиска последно поколение айфон, "защото всички вече имат такъв". (Децата всъщност не са по-лош пазар, просто разходите за детски "глезотии" са преди всичко по инициатива на родителите.)

Как да помогнете на жена си

Какво би било добре да прави един мъж, за да даде възможност на жена си да си отпочине и да се наспи?

Първо, струва си да си вземе отпуск поне за първите две седмици след раждането (полага се по КТ, тъй че не се помайвайте!), ако може, дори и повече. Тогава директно отпадат въпросите "Абе защо се връщам от работа, а няма вечеря?". Защото моментално разбираш, че понякога жена ти буквално не може да отиде на спокойствие и до тоалетната. Да не говорим пък за готвенето.

Когато имате баби наоколо, може да ги извикате на помощ. Ние нямаме такива екстри в София, виж, в Златица - колкото щеш мераклии да помагат. Но пък остава да си зададете и въпроса "А струва ли си, след като в един момент все пак ще се налага да се оправяте сами?"

Най-големият проблем на бащите е, че те изначално нямат цицка. А цицката е универсално успокояващо средство. Естествено, залъгалката е приемлив заместител на цицката, но примерно на същото ниво, на което мастурбацията е заместител на секса. Дори и да се самозадоволяваш по 20 пъти на ден, все пак нещо няма да ти достига. Примерът е груб, но цицата е не само мляко и сукане, а и топлина, познат мирис, познат глас и прочие. Въплътеният дух на майчинството.

Дори и когато се налага кърменето да спре рано, досегът до майчиното тяло и до гърдите й си е плюс. За предпочитане на голо. Освен че успокоява детето, радва окото на бащата :)

Майката обаче все пак трябва от време на време да си почива. Тъй че ако можете да си го позволите, поне вечер, мога да ви препоръчам един начин: вечер, ако детето е сито и вече що-годе сънено, да го вземате на ръце, където да го подържите да поспи. Фазите на съня при бебетата са къси, така че примерно на 45 минути то се размърдва. Ако успеете да издебнете тези моменти, достатъчно е да му кажете "шшшшшш" и да го успокоите. Тогава детето така и не се разбужда напълно и задрямва пак. Ако същото стане, когато то си спи само, се събужда и следва рев, нерви и прочие.

Останалото, колкото и да се пънете, просто не върши работа. Затова да помагате на жена си означава освен другото при възможност сами да готвите, сами да перете дрехи/пелени, сами да правите секс (майтап!), тоест да изпълнявате някакви сервизни функции, защото майчинските функции да ги изпълнявате просто няма как (пробвал съм, да). Чисто физиологически няма да ви се получи. "Липсва цица".

За плащането за малко повече комфорт

Ако се върнем малко по-нагоре, има немалко паникьорски статии в духа на "Колко струва детето", поръчани от ЦРУ и Сорос с цел увеличаване на демографския срив. В някои от тях има още по-големи страхотии - примерно за детето ви трябва нов плосък LCD монитор, за да няма "излъчване", почивка на море в петзвезден хотел преди зачатието, нова пералня, сушилня и съдомиялна и прочие (реална статия, да, "от интернет").

Което естествено си е пълни глупости: ако отивате на почивка, плащате за почивката, не за детето, а на почивката си почивате, а не се "готвите за зачатието". И пералнята ви трябва в домакинството така или иначе.

Основната идея е, че за оцеляването на детето трябва само цицка и мляко (или само мляко), а за нормален живот — много скромни суми. Всичко останало, по правило, е за комфорта на родителите - започвайки от памперсите и завършвайки с бавачката и детегледачката.

Всъщност жената има нужда от комфорт и преди самото раждане. След раждането той просто се "преразпределя". Комфортът е нещо субективно и зависи от конкретния човек. А някои неща, колкото и да ви се иска, просто няма как да си ги купите — например спокойния сън на детето.

4 коментара :

Анонимен каза...

Можете ли да посочите причината, поради която детето не е било кърмено от майка си или от друга жена?

Аспарух К. каза...

Казано с една дума: медицинска. След раждането имаше усложнения и жена ми бе принудена да пие лекарства, които имаше риск с майчиното мляко да преминат в бебето, така че лекарите й спряха кърмата. Все пак бебето е кърмено около седмица, така че е получило колкото е възможно от антителата на майката - предвид обстоятелствата.

А за кърменето от друга жена - нямаше такава сред близките и познатите ми, която да е на разположение. Не сме идеологически противници на кърменето на бебето и не се радваме, че се получи така, но станалото - станало.

Анонимен каза...

Добре. Хубаво, че бебето все пак е сукало в началото, и това е нещо. Само да вметна, може да изглежда много сектантско, но има и такова чудо наречено релактация. Лактация може да се предизвика и у никога нераждали жени, при това немедикаментозно. Въпросите са обсъдени нашироко от небезизвестната Alpha Parent, от която знам, че в една супена лъжица кърма има 10 000 живи клетки, докато всяка формула или адаптирано мляко са тотално мъртъв неорганичен продукт. Споровете в нейния блог между formula feeders и breastfeeders са епични, сега няма да имате време да я четете, но като поотхвръкне детето, заслужава си човек да я следи, поне за внуците вече ще знаем всичко научно, ако изобщо някой ни отрази тогава и ако живот и здраве ние самите доживеем до внуците

Публикуване на коментар