неделя, декември 13, 2009

Windows педерастията е безсмъртна


Vaio TT смуче мощно EFI
Ако някога приятел ви помоли да се заемете с не твърде главоболната задача "да разкараш от новичкия ми VAIO TT писаното с левия крак индийско творение, наречено Vista и да ми сложиш Windows 7" - в никакъв случай не се захващайте естествено, ще ви се получи на ... ми Янко. Защото хомо-аспектите в инсталацията са очевидни BIOS-режим този модел изначално няма, работи само и единствено EFI. С който по подразбиране не работи инсталаторът на Windows 7 - поне версията му x64 със сигурност. Резултатът е ясен: син (или по-точно черен) екран след първия рестарт и Stop 0х0000000e.

Как се оправя (пиша го тук, за да не го забравя, ако някому е полезно, ползвайте на воля): преди инсталирането на Win7 (по-точно след включването на лаптопа и преди появата на фирменото лого VAIO) се напомпвате здраво върху Esc, и ако ви провърви - ще влезете в Boot Manager. Там трябва да изберете опцията "Boot from file", след което ще се появи нещо като команден ред: EFI>. Команден ред това е на бабината си трънкина, по-скоро е някакво конзолно подобие на Norton Commander/Midnight Commander. И там трябва (и май само това можете ) да направите само едно нещо: да преминете в "директорията" EFI, после в BOOT и там да намерите единствено файлче, наречено BOOTX64.EFI. Enter, изплюва ви обратно в главното меню на Boot Manager, избирате Continue и нататък всичко по познатата рецепта.

Естествено, за такива простотии, при това недокументирани - създателите на хардуера трябва да им късат ръцете, краката, а в случая с бангалорския екип на Microsoft - и опашките. След което да им избиват зъбите, да им режат ушите, да им разкъсват ноздрите, на челото с нажежено желязо да жигосват "I created EFI", след което завинаги да бъдат прехвърлени да работят в командния ред на Unix. Дано някога тази ми невинна мечта да се сбъдне.

1 коментара :

Публикуване на коментар