неделя, февруари 03, 2008

TinyXP sucks big time

За малко да угробя окончателно XP, който се принудих да си инсталирам, за да използвам безжичния Интернет. В продължение на почти две седмици търпях периодични сини екрани с BAD_POOL_HANDLER заради някакви тъпи драйвери, писани с левия крак от тайвански некадърници. Имам смътна представа как и кога съм ги качил, доколкото се сещам, заради FM радио-картата Aztech, с която повечето програми за слушане на радио не бачкат. Аз принципно не съм капризен, ама като съм свикнал да правя всичко с клавиатурни комбинации...

Някой път би трябвало да направя сравнителен анализ на радио-софтуера, но, честно казано, почти няма читави програми. А когато пробваш пет-шест поред, а радиокартата иска директен достъп до определен порт, тъпите програмисти прибягват до подобни дивотии, писани на коляно от някой с дръпнати очички, който ако го пипна, ще го обеся на мачтата без право на помилване. В крайна сметка се оказа, че Axife FM Player е най-доброто, при това във версията Lite - защото не те товари с допълнителни ненужни екстри (от рода на перманентен запис, използващ Wave-Out изхода на звуковия миксер, който обикновено държа на Mute).

Та слава богу, че откопах в Интернет упоменаване на Driver Verifier и разкарах проклетия HWPORT.SYS, та вече ми е мирна главата. Но не в това беше въпросът - покрай главоболията си констатирах, че тези, които са правили т.нар. TinyXP, са били пълни некадърници. Някои от проблемите с тях преодолях, с други още си блъскам главата - например ODBC. Нормално за такива не ми дреме, ама пустият му Agnitum Outpost си прави логовете в база данни, и при всяко стартиране ми врещи, че копието ми на ODBC трябвало да се преинсталира. На нормален XP всичко си е наред. Опитах ръчно да качвам M$ MDAC, вече имам някаква поддръжка на ODBC, но тя включва драйвери само за... Oracle. Как да настроя останалите драйвери, които ръчно изкопах в Интернет, още не съм разбрал. Така че при всяко стартиране натискам проклетото бутонче и псувам.

TinyXP Пръчка Едишън

Що качвам отделен файъруол ли? Ми щото създателите на TinyXP са разчистили и M$ файъруола, що. А що си качвам гуано като TinyXP? Е тука вече сте прави, нямам оправдание, освен че нямам никакво дисково пространство. А и при 566 MHz дори и с TinyXP периодично процесорът се натоварва на 100 процента, най-вече при зареждане на Flash реклами, които може и да не ща, ама още не съм измислил как да ги разкарам (ловецът на попъпи не ги лови).

Ако тръгна да изреждам какво още отсъства в TinyXP, ще се получи няколкостраничен списък. Поддръжка на софтуер за предишни версии на Windows, та дори и конзолни програми като ping и trace... като са оптимизирали, са се позабравили. Да ги... в оптимизаторите. Е, поне наистина е стабилен, ако не качваш говняни програми. Замислям се дали да не си кача цял XP, ама пък не ми се иска всички къстомизации, дето съм правил, да отидат на кино, така че ще си стоя с тази версия засега.