вторник, октомври 29, 2013

Амур и Психея



Хората, както е известно, биват или отвратителни, или смехотворни. Да не ви харесва съвсем нищо в тях няма как. Те попадат пред очите ви без съмнение само за това, за да можете да се подигравате на тяхната свещена простота или, обратно, да се потрисате от тяхната безобразност.

Но всеки от тях си има своите моменти, когато е прекрасен и ужасен като музика на Вагнер. Това става тогава, когато той се занимава с нещо такова, което съвпада с истинското му предназначение. Доколкото през по-голямата част от времето си той се занимава с всякакви странични глупости, такива съвпадения се случват рядко и неочаквано - и не на всеки му провървява да види това с очите си.

Ако някой изведнъж ви е харесал, не бързайте да смятате това за недоразумение или да го приписвате на недоебието, недоспиването и на мощния махмурлук. Просто неволно сте заварили човека в такова състояние, в което той прилича на проявена снимка.

Проблемът е в това как да го фиксирате в това състояние, за да не спре на мига да ви харесва отново.

Най-лесно е, естествено, когато някой е роден, за да се ебе. Дори и да е пълен гъз в останалите си ипостаси, той ще ви харесва категорично и безупречно три пъти в седмицата. (Или седем пъти в седмицата, ако имате късмет.) Но и в останалите си струва да се загледате. Някой например гениално изглежда в градината. Очевидно е, че бог го е пратил на земята да бъде градинар (или гробар!), а в мениджърския си стол той просто си кисне на задника, протрива си панталоните и се учи на всякакви гадости. Главното е по-рядко да го пускаш да сваля градинарските ръкавици - тогава току-виж започне да не ти се повдига от него. Друг пък става буквално величествен по античному, когато си извади портфейла. Няма какво да ви обяснявам, сами ще се сетите. Трети така цепи дърва, че може да се влюбиш в него буквално на мига, пък ако ще да е дори депутат. Само че за него ще се наложи да предпочетете автентичен извънградски живот, защото с централното ви отопление при вас той няма да доживее и до сутринта. А някой, да приемем, произнася "шмуебамайката" така, че всички наоколо се заливат в сълзи, вие на първо място. Значи този пич е дошъл на този свят, за да произнася думата "шмуебамайката" - такава е мисията му. Давайте му по-често поводи, и направо няма да му се нагледате.

Аз, примерно, съм доста неприятен човек. И никой в целия свят не знае колко съм изящен и въздушен, колко е светла усмивката ми и с какво благородство са изпълнени чертите ми, когато си броя заплатата.

0 коментара :

Публикуване на коментар