четвъртък, април 30, 2009

Медийна паника и свинщини

Попаднах при segal на абсолютно гениален текст. Язък, че не ми е хрумнало на мен, но какво да се прави... вдъхновението този път е споходило друг. За мен остава удоволствието да го споделя с вас (в свободен превод):

Пациентът в Зимбабве: Докторе, падат ми ушите.
Лекарят в Зимбабве: Абе това е някаква хуйня! А какво сте правили?
Пациентът: Ебах гъски.
Докторът: Значи имате гъша хуйня!
Пациентът: Благодаря, докторе! (умира)
Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша хуйня.
Пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от глад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша хуйня.
Журналист (записва си): Гъшата хуйня попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве.
Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъша хуйня.
ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име "гъша хуйня" покосява населението на Зимбабве. Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника.
Научно светило А: Да, гъшата хуйня не е известна на науката - и в това е основната й заплаха.
Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъша хуйня.
Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата хуйня вече е проникнала в Европа - в Амстердам е бил видян кихащ негър с гъска под мишница.
Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас!
Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша хуйня е абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски.
Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено.
Собствениците на ферми за гъски: Вие кво, да не сте обезумели? (Красиво се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата)
Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност!
Министърът на здравеопазването на Монголия: За спасение на страната от епидемията на гъша хуйня, която вече е достигнала до нашите граници, е абсолютно необходимо да отделим сто милиона долара за оборудване на лаборатории за борба с гъшата хуйня.
Премиер-министърът на Монголия: Вие сте обезумели!
Президентът на Монголия: Премиер-министърът е твърде затънал в финансови машинации, договори с Китай за доставка на хляб и нагло игнорира реалната заплаха за населението на свободолюбива Монголия!
Бившият премиер-министър на Монголия: Нашата партия спешно иска населението да бъде спасено от вируса на гъшата хуйня. В краен случай може и само населението на източна Монголия.
Кандидат за президент на Монголия: Единственият начин да бъде спасена страната е да се прекратят отношенията с загниващия Запад, откъдето тръгна гъшата хуйня, а вместо това трябва да засилим сътрудничеството си с Китай и да се включим в състава му като автономна област. Китай ще ни спаси!
Избирателите на Монголия: Вие сте обезумели!

Подозирам, че продължението следва.
Сега сериозно по въпроса за свинския грип.

Свински грип
Историята прелива от митове, и един от най-очевидните сред тях е, че грипът произлиза от свинете. Реално всички косили човечеството грипове до момента все са идвали през свинете, но от птиците. Още от първата голяма пандемия през 1918 г., трагично известната "Испанка", та до епидемията в Ню Джърси на H1N1 през 1976, всички те стигнали до хората чрез свинете. Същото важи и за Азиатския грип (H2N2) от 1957 г. и Хонконгския (H3N2) от 1968 г. Жертвите от всяка такава пандемия са все по-малко от предишната, заради развитието на медицината междувременно. Така че пандемия може и да има, но това не е птичият грип H5N1, вирулентността е коренно различна, а каквито и да е паники и медийни истерии няма да променят нищо. И не, карантината няма да спре разпространението (хората в инкубационен период могат да минат незабелязани).

Подробно описание и няколко смислени съвета от практикуващ лекар можете да откриете тук (на руски, ако ви трябва превод, отпишете се в коментарите и ще го имате в близко бъдеще). Обобщавам накратко съветите, доколкото за повечето хора те ще са най-важни:

Симптоми на свинския грип (идентични са с тези на всеки друг грип):
  • рязко повишение на температурата до 39°С или по-висока

  • зачервено гърло

  • зачервени очи, затруднено гледане на насочена светлина, главоболие

  • болки в ставите и мускулите

  • на следващия ден може да се появи суха кашлица

  • на третия ден температурата спада до субфебрилна (малко над 37°)

  • на 7-10 ден човекът оздравява (ако не възникнат усложнения).

Профилактика:
  • Мийте си ръцете преди ядене. След докосване на предмети за обща употреба не си пъхайте пръстите в устата и носа, преди да сте ги измили с топла вода със сапун;
  • Все пак избягвайте близкия контакт със свине (дори и в зоопарка)

  • Отменете пътуванията до Мексико (скоро обаче този съвет няма да бъде актуален, тъй като епидемията бързо ще се разпространи навсякъде).

  • Ако сте хванали грип, не търчете по болниците и не ходете на работа! Вместо това си останете вкъщи една седмица. Не излагайте на риск другите.

Лечение:
  • Има само един вид лекарствени средства, действащи срещу свинския грип – инхибиторите на невраминидазата от второ (занамивир = Реленца) и трето (озелтамивир = Тамифлу) поколение. Неизбежно ще се появят и устойчиви щамове, но засега препаратите вършат добра работа, особено ако са предписани на контактни хора преди поява на първи симптоми или в първите часове на боледуването.

  • Не разчитайте на осцилококцинум, интраназални интерферони, циклоферони, арбидол и прочие популярни пенкилери, безполезни са. Вездесъщият ремантадин също няма да ви свърши работа.

  • По време на епидемията за нищо на света не сваляйте температурата с аспирин! Това води до повишен риск от хеморагични усложнения, а има и риск от потенциално смъртоносни усложнения при деца под формата на синдрома на Рей. Температурата можете да сваляте само с производни на парацетамола (панадол, тайленол) или ибупрофен.

  • Пийте повече течности (лимоновият сок, шипковата отвара, медът и други популярни бабини лекове тук са без значение, важно е просто да има повече H2O).

  • Ако грипът протича твърде тежко (задъхване, храчене на кръв, спазми и т.н.), викайте Бърза помощ (тел. 150 или евентуално 112). Хората от спешната помощ в повечето случаи са вече инструктирани къде да карат болен с подозрения за свински грип. За София това е Инфекциозна болница.
Предварително уточнявам, че не съм медицинско лице, така че ако има неточности в терминологията в горния превод, приемам всякакви корекции на очевидни грешки, които своевременно ще бъдат внесени в текста.

2 коментара :

addicted to life каза...

историята със зимбабве е просто страхотна!

ами така е и в действителност. всички медии раздухват и уголемяват събитията до такава степен, че за тях е важно да има новина, да имат рейтинг, да са гледаеми.
в допълнение на това политиката и икономиката гледат да изкопчат максимално много ползи за тях - който може продава и трупа печалби, който може трупа избиратели ...

странна работа е тая глобализация ...

Жужи каза...

Евала, момчета!
И на русначето и на нашето момче, направило си труда да намери и преведе материалчето.
Смях се на всяко изречение като за световно!
И най-после някой ми нахвърли макар и накратко симптомите и всичко около тях!...Момчета, ако сте държавници, за година вдигате на крака и България, и Русия - яснота по въпроса и стегнати указания за действия. Омръзна ми да слушам и гледам по медиите за страшната епидения без нищо конкретно относно разпознаването и действия при необходимост.

Публикуване на коментар