понеделник, януари 26, 2009

Беднякът милионер

Де й мойта изгора
Снощи имах (не)удоволствието да изгледам "Беднякът милионер" (Slumdog Millionaire). Накратко казано, умът ми не побира за какво това чудо е заслужило цели 10 номинации за Оскар. Сюжетът не е нищо особено (няма да го разказвам в подробности, въпреки че кой знае какви спойлъри няма), операторската работа не блести с нищо, монтажът е малко по-добър, а актьорската игра е направо отчайваща. С две думи: версия на "Оливър Туист", разказана с модерни похвати, които разчитат на междукултурните разлики.

Признай си, що шмекеруваше?
Съдете сами: хлапе от предградията, разнасящо чай в кол-център, се озовава в "Стани богат". Преди финала обаче го прибират в полицията по подозрение, че шмекерува, и от показанията му става ясно, че всичките му верни отговори са свързани с преживяното от него до момента, което се разказва под формата на ретроспекции. Съответно имаме голяма любов от младини, минаваща през много перипетии, за да се превърне във факт накрая, безскрупулен брат, който обича да се налага, но накрая жертва живота си за справедливата кауза въпросната дълго изстрадана любов да се сбъдне, плюс много индийски реалии, музика, танци в финалните надписи и други подобни екстри. А, да, за малко да забравя, и тамошният еквивалент на Ники Кънчев, който се опитва да прати за зелен хайвер хлапето, издевателствайки се над него от самото начало на шоуто. Слава богу, поне няма кой знае колко песни и танци, така че филмът не достига чак такава степен на фарсовост като повечето индийски продукции, но определено не е и нищо изключително.

И ти си напълно прав!
Филмът е дълъг и протяжен, и ако игнорираме няколко наистина култови епизода (като излизащото от септичната яма хлапе със снимката на любимия киноактьор над главата, тичащо за автограф, и на моменти се налагаше с усилия на волята да се сдържам да не използвам бутона Fast Forward. За тези, които не са запознати с реалиите например на циганските гета, сигурно този филм ще изглежда като откровение, но въпреки огромните му мащаби той си остава твърде скучен в първата си половина, и едва в последния половин час поема към развръзката в бесни темпове. Стига дотогава да не сте се отегчили до смърт (и планината от клишета да не ви издразни), ще останете удовлетворени.

Любовта възтържествува, всички танцуват!
С една дума, за закоравели циници като мен филмът е голямо разочарование. Не за друго, а защото основното, което прави, е да разкрива неописуемата мизерия в Индия, която за някои хора като мен просто не е никаква изненада. Но ако държите да покажете на девойката до вас колко сте чувствителни, това е вашият шанс. Само не се прозявайте така очевидно в първата половина, че целият ефект отива на кино :)



Между другото, научавам, че Warner са решили извадят от пенсия Том и Джери и да направят нов пълнометражен филм с тях. Много престъпления срещу човечеството съм простил на тази кинокомпания, но това вече ми идва малко много. Естествено, любимите ми котка и мишка ще са рисувани с компютър. Кратка извадка от сценария: показваме как са се запознали и намразили Том и Джери, как те се губят в Чикаго и принудително сключват примирие, за да търсят заедно пътя към дома. Само на мен ли това ми звучи, меко казано, дебилно? Сценарист ще е някой си Ерик Гравнинг.

И къде си понесъл това сирене?
Изобщо Warner явно са се решили здраво да разровят архивите на Хана и Барбера: Jetsons ще се екранизират от Робърт Родригес, а и на мечока Йоги също няма да му се размине.

Не че Уорнър много им дреме за моето мнение, но... защо не оставят на мира поне старите класики? Толкова ли са примрели за това да унищожат една легенда само в името на поредната пачка?

37 коментара :

Анонимен каза...

Фимлът е много добър ,все пак всеки има право на мнение:)

Анонимен каза...

най-тъпото беше последният въпрос в шоуто.А именно за 20 млн рупии(ако не се лъжа) трябваше да се каже кой е третия мускетар в романа 3-та мускетари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Е може ли за най-висока сума и съответно най-трудният въпрос да е този?

Анонимен каза...

Да и аз смятам че филма е скалъпен и повърхостен ако и да събра толкова награди. Книгата обаче е съвсем друго нещо и си заслужава да се прочете http://www.infodar.com - "Беднякът милионер" се казва на български но оригиналното заглавеи е "Q & А"

Анонимен каза...

Филмът е супер, който мисли обратното или не е гледал внимателно или целта му е била да търси нещо гнило и да критикува. Аз отидох да го гледам с идеята да се забавлявам и че вероятно не е нищо особенно, но номинациите за оскар събудиха интересът ми. Изненадах се много приятно, уникално заснет, добра актьорска игра и те кара да мислиш, защото киното отдавна не е само забавление.

Анонимен каза...

Филмът е плосък и неубедителен. И героите в него са стриктно разделени по религиозна принадлежност - добрите до един са мюсюлмани, лошите - индуисти. Примерно добричкият полицай също е мюсюлманин, а този, който изтезава с ток - индуист. Гадният водещ е индуист, лапето - мюсюлманин. Пропаганда, какво да се прави. Дори има едно предсмъртно "Аллах акбар", което затвърждава убеждението за банална пропаганда.

Иначе актьорите играят доста добре, това не може да се отрече. Макар че английският им е (целенасочено) дървен и с тежък акцент. Но е убедително, наистина. Особено в началото, когато са още деца. После проточената любовна история убива донякъде тръпката.

Анонимен каза...

Филма изисква по-дълбоко мислене и гледане,а не съвременното компютаризирано търсене на ефекти.Според мен и всички хора,с които съм разговаряла филма си заслужава оскарите,явно не само ние мислим така,световно известни експерти са го оценявали и най-важното широк кръг от пупбликата му се наслъждава.Днешната нагласа е именно,че киното е забавление и екшан...Но то не е създадено само за да дремеш на стола в кинозалата,определено филма изисква по-широк и дълбок поглед върху сюжета.

Анонимен каза...

Да права си...Ако се съди по горния коментар,които изразява недоволство от последния въпрос в играта от филма...нещата ще станат ясни.Явно за да се напише такъв меко казано глуповат коментар,найстина не се е наблюдавал с внимание и размисъл филма и отделните елементи.А просто се е чакал физиалния ефект.

Анонимен каза...

Филмът е вече ллюбимия ми просто въобще цялата идея и сюжет на филма са интересни . А геройте са много готини и играят супер . :D

Анонимен каза...

ТОЗИ ФИЛМ ЗАСЛУЖАВА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ОСКАРИ, А И ЗА ГОДИНИ НАПРЕД, ТЕЗИ, КОИТО НЕ ГО ХАРЕСВАТ НЕ РАЗБИРАТ НИЩО ОТ КИНО И ИЗКУСТВО. ЕДИН ФИЛМ НЕ Е САМО ЕФЕКТИ, ЕКШЪН, МРЪСНИ И ТЪПИ СМЕШКИ, А НЕЩО ,КОЕТО ТЕ КАРА ДА СЕ ЗАМИСЛИШ, ДА ПОЧУВСТВАШ, НЕЩО СЪМСЕМ РАЗЛИЧНО ОТ ВСИЧКО ОСТАНАЛО.
ХОРААААААААААА, АЗ СЪМ КИНОМАН И ВИ КАЗВАМ - ГЕНИАЛЕН Е!!!

Анонимен каза...

filma e strahoten,po edno vreme daje se razplakah,no ima i veseli i t1jni momenti koeto mn mi haresva GLEDAITE GO I NQMA DA S1JALQVATE
!!!

Анонимен каза...

Въобще не ми хареса.На какво ще научи младите хора?Да мечтаят за лесна печалба и мацка.Не ,не ми харесва.

Анонимен каза...

Относно последния коментар номер 11, филмът учи, че любовта и доброто побеждават низките страсти, колкото и банално да звучи. На мен филма много ми хареса. Трогна ме! Има много интересни и оригинални идеи.

Анонимен каза...

Към автора.
Жалко за професионалните Ви занимания.
Все пак става въпрос за Оскари. Нещата са на съвсем друга основа.

Анонимен каза...

Един от най-хубавите, силни и съдържателни филми, които съм гледал! Ако се гледа както трябва всеки ще разбере основния замисъл, че това е самата действителност, за съжаление! Но както се казва и във филма- всичко е СЪДБА! Гледайте го, няма да съжалявате! :)))

Анонимен каза...

tarsq edin star indiiski film:Ganga Jamuna Saraswati.mersi predvaritelno:)

Анонимен каза...

ДО ВСИЧКИ КРИТИЦИ С ДЕВСТВЕНИ МУСТАЦИ

филмът е перфектех ... знам че се кефите на трансформърс и ирон мен , знам и че сте дебелаци с девствени мустачки дето седите пред компа от сутрин до вечер ...
знам и че да играете кантар страик и варкрафт е по лубимо от това да правите секс ... ако знаете какво е това

затова ви разбирам критиките
една максима гласи

всеки хварля камак по дарвото по което има плод ..

аиде ся ... продалжаваите да водите сащия ботанически живот ...
под дебелото стакло скрити от реалния свят

че ми се драифа от разглезени лиглиовци и лигли като вас ...

ОЛЕотвориО4и4ки каза...

На мен много ми хареса, не е идеален но все пак има много плюсове и накрая завършва с Холивудски Хепи Енд

Анонимен каза...

Филмът си е много хубав даже. Че бил пресъздавал мизерния живот в Индия - ами нали все пак това е истината - Джамал е бедняк в Индия;

Малката Русалка каза...

Филмът определено си заслужава!
Вече много, много рядко се правят толкова стойностни филми.
№5, на мен лично ми е омръзнало да гледам едни и същи бози, с типичните американски типажи. Мисля, че етническите и религиозни сблъсъци във филма могат да ни научат на много. А за това кой е добър и кой лош - все някой трябва да заема тези роли, нали? Обикновено не чувам роптаене, когато американците са добрите, а руснаците, японците и всички останали - лошите. И определено не бих казала, че филмът е плосък - напротив, изисква доста дълбок размисъл.
№ 11, много жалко, че точно такъв извод си си извадил/а. Филмът учи кои са стойностните неща в живота и дава един много добър урок как никога не трябва да се предаваме и да следваме мечтите си, независимо от обстоятелствата.
А на автора ще кажа да излезе от черупката, в която сам се е напъхал и да се опита да мисли "out of the box". За мен този филм е изкуство. И за да не го разбереш трябва да си или прекалено плосък, или невероятно безчувствен, или адски комплексиран...
"Беднякът милионер" си струва всяка една минута гледане и заслужава всяка от своите номинации за Оскар.

Анонимен каза...

Ako iskate o6te edin hubav film-gledaite KHAN

Анонимен каза...

... този филм не е за Скучен, банален, романтичен, циничен, искрен, потаен, разочарован, общителен, обичащ да дълбае в себе си егоцентрик...

Анонимен каза...

Господине , Вие сте тъпак , които само знае да критикува . Историята не Ви ли трогна поне малко

Анонимен каза...

Пълен глупак,дано не ти се случва да си беден и да не можеш да се изкъпеш дори.Какво остава ако си болен и няма как да си помогнеш...предполага се края ти.Този филм е направен с цел да провокира публиката към добро и към по приемлив свят за всички хора,а не само за богатите.Почти всеки втори човек,които го е гледал този филм е открил нещо подобно,което му се случва в живота,дори и само една малка част от този велик филм.Аз откривам много сходни неща свързани с този филм и моя живот до тук.Нека сме по добри и да си помагаме и да не се мразим,всички се хора и всеки има право да живее.Желая на всички Весели празници и ползотворна нова 2012 година.Бог да ви пази,България да ви обича!!!

Анонимен каза...

Това е филм за сантиментални идиоти. В него няма нищо друго освен елементарен social engineering за една средностатистическа TV-овца... бедна при това! Но едва ли всяка подобна овца би разбрала това за което иде реч!

Анонимен каза...

Господи,колко тъпо клиширан филм...."Накрая го убиват..или се ...оженва"Тука има и двете...
Само на хора без цивилизационни натрупвания,каквито са циганите в гетата би им харесал,или пък твърдят ,че им харесва!!!
Рядко тъп филм...наистина...

Анонимен каза...

Глеадайте и ахкайте.Индийското икономическо чудо
Нещо подобно са Китайското,Бразилското и прочие
"икономически чудеса".От няколко годин побърка
ни икономисти и неудовлетворени партийни секрет
ари ни заливат с предвещания за края на западна
та доминация в икономиката и новите БРИК/не е тухла а: Бразилия,Русия,Индия,Китай/.Та тези
тухлички ще са новите ихономически хегемони.За
щото запада загива а те имали невиждан растеж.
Е,мерси от такива чудеса.Предпочитам загниващия
запад.

Анонимен каза...

Филмът е хуманен и човешки ... но има хора на които тези категории са чужди - и те не са малко ...

Анонимен каза...

Филма е хубав и разказва как живее част от хората. Показва ни, че в света няма само добре живеещи хора.

Анонимен каза...

На мен филма много ми хареса!!! Заслужил си е оскарите!!!

Анонимен каза...

Миличките, жал ми е за вас ! Именно целта на последният въпрос е да е най-лесен, защото всъщност това въпросът, който си задават от малки и нямат отговор. Връзката е с жената... това е идеята, тя да се обади...Филмът е низ от психология, действителност, любов, драма... какво не ви хареса? прости хора... как ли да ви хареса????

Анонимен каза...

ФИЛМЪТ Е УНИКАЛЕН! ПОКАЗВА УДИВИТЕЛНИ КАДРИ И БОРЕНЕТО НА ГЛАВНИЯ ГЕРОЙ С ПОДЛОСТИТЕ НА ЖИВОТА!
С ПРАВО Е ЗАСЛУЖИЛ ВСИЧКИ НОМИНАЦИИ И НАГРАДИ!

Анонимен каза...

Всеки, който може да мисли самостоятелно и различно, ще разбере истинската стойност на този филм. Не може да търсите плоски неща в сюжета - ако намерите такива, то това означава, че не сте разбрали нищо от него. Всяка продукция се прави за определен кръг от обществото - примирете се, че не се вписвате и не пишете глупости.

Анонимен каза...

Ами,само ще направя паралел с холивудските филми.Повечето от тях не могат да му стъпят на малкото пръстче.Свалям шапка на филма.Друг изключителен индийски филм е "Тримата идиоти".Дори за мен е по-дълбок.

Анонимен каза...

Личи си колко разбираш от любов и житейски опит. -.-

Публикуване на коментар