вторник, януари 31, 2012

Защо няма да ви дам работа

Бих могъл да взема на работа 12 души, с заплата €760 на ръка, но няма да го направя. Обяснявам защо.
Унгарският блогър Андор Якаб през лятото на 2011 г. публикува статия, посветена на взаимоотношенията на държавата, работодателите и работниците. Статията е масово обсъждана в унгарските медии и блогосферата, като предизвиква нееднозначни реакции, и досега е била преведена на няколко езика (през януари т.г. се появи и английски превод). Ето я по-долу:

Бихте могли да работите в моята компания, действаща в сферата на услугите, в прекрасен офис. Това не е телемаркетинг, не е и измама. Бихте изпълнявали сериозна работа, която изисква навици и умения, по 8 часа на ден, 5 дни в седмицата. Бих ви взел на законна работа, бих ви плащал данъците. Бих могъл да осигуря такава работа на дузина хора, но няма да го направя - и ето защо.

Не бих взел на работа жена.

Причината е много проста: жените раждат деца. Нямам правото да ги питам искат ли да раждат. Ако бих имал такова право и тя би отговорила, тя би могла умишлено да ме излъже. Или да промени решението си.

Не ме разбирайте превратно. Нямам проблем с това, че жените раждат деца. И аз самият съм се появил така на бял свят, и децата ми също. Не бих взел на работа жена, защото когато тя чака дете, тя излиза в "майчинство" за три години, и аз не мога да я уволня. Ако иска две деца, отпуската й трае вече шест години.

Работата, естествено, все пак трябва да се върши. Така че ще взема на работа някой, който ще работи вместо нея, докато тя прекарва дълги години в отпуска. Но не мога да я уволня не само тогава, когато не е на работа - не мога да го направя и тогава, когато се върне. Затова ще се наложи да уволня този, който е работил вместо нея през цялото това време. Когато жената се връща на работа от "майчинство", по закон се налага да й вдигна заплатата до сегашното ниво за нейната позиция. Освен това е нужно да й дам отпуската, която тя е натрупала за времето на "майчинството". Когато тя, в крайна сметка, се върне на работа, тя може да започне с изцяло платен 2-4-месечен отпуск.

Още не бих взел на работа хора над 50 години.

Не защото имам проблем с най-опитните професионалисти. Не бих ги наел, защото скоро те ще влязат в т.нар. "защитена възраст". И ще попадна с тях в клопка точно както бих попаднал с назначената жена. Не можете да уволнявате хора в предпенсионна възраст, трябва да им плащате заплата и всички останали разходи, дори и ако работят зле. Не мога да уволня "защитен служител", но някой все пак трябва да върши нужната работа, и аз съм принуден да наема друг човек.

Бих наемал на работа само мъже между 25 и 50 години.

Да ги вземеш на работа също е рисковано, защото нямам право да ги уволня по каквато и да е причина (примерно, че доходите ми са недостатъчни, или не ми харесва как работят). Голям е рискът те да заведат дело - и с голяма вероятност да спечелят. Но с този риск все пак бих се справил.

Ще ми струвате €1572.


Това са актуални данни за 2011 г. от калкулатора на заплати http://www.nettober.com/. Както можете да забележите, вашата заплата от €760 ще струва на моята компания €1572. Единственият начин някак да намаля тази двукратна държавна надценка, е да ви плащам по-малко. Но няма да ви наема на по-малка заплата, защото според мен няма да можете да живеете нормално с по-малко от €760. Ще изпаднете в депресия, ще съсипете живота си, компанията ми и дори мен самия. Тоест не искам да наемам някого за по-малко от тази сума.

Такива дивотии стават само в Унгария.


Тази графика е от проучване на Deloitte. Както можете да забележите, държавата взема половината от вашата заплата. Вбесява ме това, че ви плащам повече от €1500, но вие получавате малко по-малко от половината от това. Особено предвид това, че здравната грижа, която вие получавате, с нищо не е по-добра от това, което получава всеки, работещ за МРЗ.

Също така трябва да вземам предвид, че 35-годишният човек има 25 дни отпуска в годината. Което означава, че някой трябва да го замества в продължение на месец. Ако ми трябват 12 работници, налага се да наемам тринадесети, за да замества всички останали, които излизат в отпуска.

Но все пак, въпреки всичко казано дотук, аз бих могъл да ви дам работа.

Аз съм смел предприемач. Предприемачите поемат рискове, затова бих могъл да си продам апартамента и да заживея под наем. Надявам се, че тези €90 000, които ще получа срещу апартамента, ще са достатъчни. Смело ще започна своя бизнес, а ако не потръгне (което често се случва със стартъпите), няма да страдам чак пък толкова.

Моята компания ще предлага великолепни услуги, които е невъзможно да бъдат осигурени без достойни условия за труд. Ще взема на работа 13 души - 12 на постоянна работа и един за заместване по време на отпуски. 14 души заедно с мен ще могат да работят в комфортен, добре оборудван офис с квадратура 158 м2. Това ще ми струва по 10 евро на месец на квадрат, плюс 3,5 евро на квадрат за комунални услуги. Тоест общо 2133 евро месечно.

Ето ежемесечните ми разходи:

Наем на офис: €2133
Заплати: 13 x €1572 = €20 436
Други разходи: (счетоводство, маркетинг и т.н.): €3058
Общо: €25 627

Доста страховито за ежемесечна сметка, нали? Толкова се налага да плащам ежемесечно, без значение какви са ми доходите. И в добрите, и в лошите месеци. И в лятното затишие, и преди Коледа, когато работата ще е много по-малко.

Най-вероятно фирмата няма да може да продава повече от 1000 часа услуги на месец. Тоест за да изляза начисто, цената ми трябва да бъде €25 627 / 1000 = €25 на час. Но това не е достатъчно, трябва ми и някаква печалба.

Не съм алчен, а и пазарът е свит. Затова ще сложа надценка от 20%. Това ще повиши моята ставка до €30 на час (произнася се като «трийсет евро плюс ДДС», €37,5). Бих закръглил тази сума (надолу), така че клиентите ми да плащат по €37 на час за нашите услуги.

7 евро от тази сума директно отиват за държавата, 30 са доход за фирмата. Аз съм оптимист. Нашият маркетинг "кърти", плановете ми работят идеално, можем да продаваме по 1000 часа услуги на месец. Бизнесът върви, а аз съм доволен от моите служители.

И това генерира доход за фирмата от 1000 x €30 = €30 000.

€4373 са печалба. Бих могъл да плащам на себе си €2446, и това би струвало на фирмата €3144. От тази сума €1521 бих получавал като чиста заплата (два пъти повече от служителите ми), а доходите на фирмата биха били €1229 преди данъчно облагане. Бих платил €122 под формата на данък печалба, плюс 2% от дохода на фирмата, тоест €600. В крайна сметка всеки месец на сметката на фирмата остават €507.

Така аз мога да печеля €1521 месечно, но да не забравяме, че съм си продал апартамента и съм вложил средствата в компанията. Тоест се налага да наема жилище поне за €300, иначе ще стана бездомен. Ще живея скромно, няма да харча много и жена ми също ще работи. Пък и време за харчене надали ще имам в излишък, тъй като за разлика от моите служители аз ще работя по 12 часа на ден, включително и през уикендите.

Така аз мога да натрупвам по €900 месечно, и моите инвестиции от €90 000 ще се избият след 100 месеца. Трябват ми 9 години, за да си върна средствата, вложени във фирмата, и едва след това ще мога да си купя ново жилище. След това ще мога да живея в рамките на свития бюджет, няма да плащам наем, но и да пестя също няма да мога. Ще живея като европеец.

При тези обстоятелства - надявам се, че са очевидни - не изгарям от желание да си продам апартамента и да вложа парите в нова компания.

Но абсолютно гарантирано няма да го направя по четири причини.
  1. Конкурентите продават същата услуга, незаконно, при крайно скапани условия, само за €9 на час. Те просто си прибират парите в джоба - без касова бележка, даже без ДДС. Те не поемат отговорност, не дават гаранция, официално те не правят нищо. Няма официални, законни следи от съществуването им. Не се налага да наемат офис и да наемат счетоводител. Занимавайки се с тази работа по пет часа на ден, те лесно и бързо заработват €1000. Те ще покажат среден пръст на моята оферта за работа за €760, където не им разрешават да кръшкат, а ги карат да идват всеки ден навреме и да спазват много високи професионални стандарти. И няма да им позволят да мамят клиентите, а ако го правят, ще бъдат уволнени.
  2. Конкурентите ще провеждат дискредитиращи кампании срещу моята фирма. Мога да се сблъскам с антикапиталистическа пропаганда, в която ще бъда представян като алчно копеле, което взема €37 за нещо, което другите правят за €9. Ще стана враг на прекрасния унгарски народ, докато останалите честно работят да част от моята цена.
  3. Моите сътрудници може да дойдат на работа само за да изучат тайните на моя бизнес и да ми откраднат клиентите. Те ще ги примамят с лъжи, че ще им осигурят същото качество и обем услуги, но при по-ниска цена. След като откраднат достатъчно клиенти, може да решат, че да навредят на моята компания и да бъдат уволнени е отлична идея. После могат да заведат дело, твърдейки, че съм ги уволнил незаконно, и да спечелят делото. А междувременно те ще работят спокойно с моите откраднати клиенти, привличането на които ми е струвало цяло състояние. И естествено те ще бъдат обидени. Ще тръбят по всякакви форуми и ще разказват, че са работили в моята компания и затова знаят какво говорят. Услугите ми не само са твърде скъпи, но и качеството ми е пълно говно.
  4. Оплакванията срещу всичко това няма да помогнат, защото на никой не му дреме.

Ето затова в общи линии и не давам работа никому. И мисля, че по същите причини много предприемачи, започнали собствен бизнес, също няма да създават работни места. И затова все повече хора остават без работа, купуват все по-малко стоки и по този начин плащат по-малко ДДС. И затова честните компании стават все по-малко, и те наемат все по-малко служители и плащат по-малко данъци. Затова държавата получава по-малко средства за социални помощи, и именно затова социалните помощи скоро ще заприличат на концлагер.

Ще ви дам работно място само ако:
  1. Мога да ви уволня в мига, в който пожелая.
  2. ДДС бъде понижен до 20% (а още по-добре до 15%).
  3. Ако държавата взема за себе си "само" 30% от вашите пари.
  4. Ако по-високият доход не носи със себе си по-високо наказание.
  5. Ако държавата се бори с корупцията, а не с честните компании.

Докато това не се промени, няма да ви дам работа. Докато държавата не победи корупцията във всички възможни аспекти, няма да стартирам собствен бизнес и да създавам работни места.


* Естествено, законите в България не са идентични с тези в Унгария, нито ставката по ДДС е същата. Има доста неща, с които не съм съгласен като идеи в този текст, но дава доста храна за размисъл.

P.S. Продължение по темата.

17 коментара :

Гюро каза...

Силен анализ но средата, в която един предприемач трябва работи. Историята е поставена в крайности, но авторът не е далеч от реалната картина, дори и за България.

Завчера един собственик на фирма ми обясняваше как осигурява хората си на минималната заплата и ги прекарва през бюрото за труда, за да им осигури допълнително доходи и социални осигуровки. След като извади екселската таблица успя бързо да ме убеди, че това е единственият начин организацията да просъществува. Посочените норми на печалба в статията са просто химера...

Интересна дискусия би се получила относно, какво трябва да се направи, за да се промени ситуацията. Едно време почнахме добре с плоския данък, но след това управляващите ги хвана шубе да направят следващите стъпки. В днешни дни ни промиват мозъците, че магистралите ще "докарат" инвеститори и работодатели. Аз съм много скептично настроен спрямо лансираната теза.

Димитър Георгиев каза...

Добра статия...аз съм с малко по-различно мнение...поне имат гражданите някакви права(тук ни за родния бизнес, ни за гражданите имаме нещо, освен среден пръст от една мутра), но идеята на превода е явно да се завърже полемика. Условията у нас са дори по-зле в крайна сметка...

Иван каза...

Унгарският блогър Андор Якаб има сериозен когнитивен проблем. Ако, преди, по време на, и след, интервюто той вместо да оценява способностите и биографията се концентрира върху пола, възрастта и т.н., той не става за бизнес (ако изобщо има собствен такъв), а просто оправдава глупостта си с глупостта на държавата.

Той не е и никак оригинален, почти всеки БГ мениджър разсъждава така и заменя позитивното
(какви хора ДА назначи)с негативно(какви хора да НЕ назначи). Успехи така не се постигат.

Анонимен каза...

Няма да наема жени, щото излизали в майчинство. Ми да наема жени над 40, бе!

биомаса каза...

Те Унгарците с такива като Якаб докараха държавата до фалит

Анонимен каза...

PROSTO ZAKONITE I DARJAVAT RABOTIAT PROTIV HORATA? BILI TE PABOTNICI ILI RABOTODATELI!!!

Анонимен каза...

Ami no comment. Az i ne bih iskala takiva kato nego da me naemat. Silno ograni4en 4ovek

Hristo Dimchev каза...

Ако е с такава нагласа още от началото наистина трудно ще просъществува. Малкият бизнес е нещо лично и добрият бизнес е много личен. Ако един човек е съвестен и си върши добре работата и се вписва в екипа бих го взел без оглед на възрастта или пола. Да си мислиш някой "колко ще ти струва", а не колко ще ти донесе... е кофти нагласа :)

Анонимен каза...

Много е жалко, че явно въобще не разбирате идеята на статията...

Viktor каза...

Hristo Dimchev - браво, успеха идва само с позитивни мисли и действия!

Анонимен каза...

Какво да ви кажа кажа, 100% е ясно, че това е политически комента. А въпроса е защо в Унгария - ами защото тя е странта (начело с премиера) опълчила се на Евро-олигархичните структури и извивания на ръце на държавните политики, за да може да се обира страната, чрез външни "инвеститори". Нали се сещате за нашите външни "инвеститори" слагащи ръка на енергетика, златодобив и др.

maka каза...

Единственият обективен довод, с който мога да се съглася е доводът за данъчно-осигурителната тежест. Иначе общо взето подкрепям Иван и Христо Димчев. Пазарът на труда дава пълната свобода на Андор Якаб да НЕ наема жени или пък да наема само жени в климактериум, каквито и да са неговите причини за това. Възможността едно дете да е отгледано от майка си, а не от детегледачки, лелки, и пр. стрнични хора, има много по-голям приоритет, от един възможен кадър по-малко за малкият бизнес. Големият бизнес, от друга страна, може да си позволи да наема жени, въпреки че раждат деца, защото първо - отсъствието им по време на майчинство няма да го доведе до ликвидна криза, и второ защото ги наема с дългосрочна перспектива, убеден е в тяхната дългосрочна полезност, и е също толкова убеден във възможността си да ги държи мотивирани дългосрочно. Фирмените социални придобивки, вкл. майчинството, са само част от тази мотивация. Така че този довод е решен пазарно, за тези които могат да си позволят да гледат малко по-далеч от носа си.

Относно "конкурентите": единственият проблем тук е, неплащането на данъци и сивият елемент от тяхната дейност. Ако някой друг може да предложи същата услуга, от домашен офис, без да му трябва корпоративно пространство, структура, офис, служители, и пр. ТО значи той просто е намерил по-гъвкав начин да я предлага, и за да оправдае собствената си структура и съществуване, Андор Якаб ще трябва да диверсифицира или да добави допълнителни услуги към дейността си и/или допълнителна стойност към тях. С други думи, дъмпинга си дъмпинг, но не можеш да обявяваш пазара, за избора който прави.

Jack Bauer каза...

Типичен коментар-статия на един некадърен мрънкащ """бизнесмен""" който е неспособен да създаде фирма с положителен паричен поток съобразявайки се с условията в които е поставен ! И естествено някой друг му е виновен - жените, правителството, законите и ... . На крив х*й космите му виновни. А бе този да не е български унгарец ?!?! Такива мрънкащи статии са по често срещани в български блогове, но явно и мързеливите унгарци са прихванали този "вирус".

Анонимен каза...

Вие май повечето коментирали се поставяте на мястото на работещия, защото сте обикновенни работници които чакат на благодеянието на работодателя и си нямате хал хабер от правене на бизнес. Преди 99-та година беше по лесно, защото хората си получаваха 80% от доходите. А сега ако погледнете на графата по горе, можете да видите какво е положението - 40-50% се папкат от политиците. Не се безпокойте и това идва при нас - ще си станем баш Европейци.

Manush Krastev каза...

За да успее някой в трябва да е с силните на денят друг начин няма така е в България.
Това го пиша понеже има връзка с РАБОТА. Та как аз си изгубих 1 година с един сайт какво се случи.
Започнах случайно останах без работа , и започнах с един сайт които не беше мой ,смисъл безплатен шаблон който аз развих до такава степен че сайта държеше 10 първи позиции в различни категории и присъствие в около 50 /60 първи страници на Гугал , но с стъпването на сайта ми на първа позиция в категория Работа беше порязан, 3 дни сайта държеше 1 позиция и след това отиде на 12 страница падна му page rank и се изгуби някаде ,това стана при увеличаване на трафика на сайта с около 300% .
Сайта (шаблона беше на ovo) който ми изгуби 1 година.
Та в България или си с силните на денят или си смачкан: Да но има и друг момент , тук ще продължа мисълта си , какво се случи според мен, порязаха ми сайта и аз се принудих да го зарежа от 3/4 месеца не съм влизал в него и в момента е най добрият сайт на (оvо) сайт които не се подържа го зарязах и започнах от начало с друг сайт но МОЙ си сайт , сайт на Google.com , в момента сайта държи няколко ключови позиции в Категория работа след още няколко месеца ще хвана всички ключови думи на този раздел.
Тук силните на денят да се пробват ако искат да смачкат и този сайт:Ако могат. Не искам умишлено да казвам името на сайта само ще кажа че това е (социална мрежа за работа) или (работа социална мрежа) под тези ключови думи излиза на първа страница почти с всички търсачки а с Гугал държи и първи позиции. Та в България е така или с силните на денят или те смачкват - Да правиш някакъв бизнес и да не си с силните на денят не си заслужава 99.9% от случаите биваш смачкан ,здъвкан и изплют.

Анонимен каза...

Здравейте Аспарух К. Смешно е да говорите за някаква фирмичка като за КОМПАНИЯ - съдя за броя на хората които няма да назначите! Аз също имам фирма и веднъж ми се наложи да назнача един човек на 64 години. Беше ПЕРФЕКТЕН! Всичките младежи около него изглеждаха жалки.
А на вас искам да кажа, че от това:
Скучен, банален, романтичен, циничен, искрен, потаен, разочарован, общителен, обичащ да дълбае в себе си егоцентрик. Абе на вас наистина ли ви е интересно какъв съм в моите очи?
е вярно, само това:
Скучен, банален, циничен,егоцентрик,жалък и без особено бъдеще човек, защото сърцето му е обвито
в л...а.
Успех!

Анонимен каза...

Елементарно, след като не могат да ти се вържат сметките, значи не развиваш дейност, не правиш фирма, не наемаш хора, не се жалваш. Не всяка идея е подходяща за реалиация, лошо е, че има много наивни хора, които си вярват и веднага започват да се жалват, че все на тях не им върви. Дребни бизнесменчета, които все се страхуват, че някой ще им вземе бизнеса- ами, пичове какви предприемачи сте и колко е голяма идеята ви? Предполага се, че и вие сте се учили на чужд гръб и сте излезли от нечий офис. Българските бизнесмени само мрънкат, за това чуждите компании ги отвяват. Развивайте се, не смятайте на дребно. Няма жена, няма служител над 50г- има добър и по-добър.

Публикуване на коментар