вторник, февруари 02, 2010

Климатична лисенковщина


Полярна мечка да си в близкото бъдеще - всички са толкова загрижени за теб...
След "Климатгейта" нещата избиха с гръм и трясък - оказва се, че разказите за хималайските ледници в отчета на "международната комисия по за абсолютния свършек на света" са били фантазии, става ясно, че шефът на комисията Раджендра Пачаури е знаел за това и си е премълчал, научаваме още, че са ни лъгали за тропическите гори, абе с една дума става ясно, че... непрекъснато изскачат нови весели факти за лъжи, фалшификации и манипулации. Отчетът на IPCC просто прелива от подобни разкази. И това впрочем е същият отчет, който донесе на тази комисия Нобелова награда за мир - наравно с Ал Гор.

Ако някой се интересува от новините, които все още упорито не се оказват в центъра на вниманието на популярните медии - ето ви доста изчерпателна статия на Ендрю Уотс и Джоузеф д'Алео "Данните за повърхностните температури: лъжа заради политиката?". Текстът е доста подробен и структуриран, с обяснения какво точно не е наред и как се е получило така. Накратко:

  • Инструменталните отчитания на температурата в пред-спътниковата епоха (1850-1980) толкова повсеместно и систематично са били коригирани в една и съща насока, че на тяхна база въобще не може да се твърди, че е имало някакво забележимо "глобално затопляне" през XX век.
  • Всички бази данни на повърхностните отчитания на температурата над сушата имат сериозни проблеми, правещи ги безполезни за възстановяване на точните трендове.
  • Всички тези проблеми изместват данните към преувеличаване на "наблюдаваното" затопляне, регионално и глобално.
  • В резултат на това надежността на глобалните повърхностни данни е почти унищожена, още повече че три четвърти от съществувалите някога 6000 станции вече не работят.
  • Налице е систематична тенденция към изтриване на данни, отчитани във високите географски ширини, планинските и селските региони, което води до сериозно завишаване на стойностите на затоплянето.
  • Урбанизацията на районите около станциите и забележимите промени в употребата на земите, плюс неправилното инсталиране и калибрация на уредите още по-силно завишават затоплянето.
  • Многобройни публикувани анализи в последните години показват, че заявеното затопляне е завишено с 30-50% само за сметка на тези "островчета на топлина".
  • Селективният избор на станциите, заедно с интерполацията от точките върху картата без отчитане, могат да направят това коригиране отговорно за повече от 50% от затоплянето през XX век.
  • За океаните данните не достигат и степента на неопределеност е много висока. Значими данни има само от 2003 г. - и те не показват никакво затопляне.
  • Отчитанията на температурата от спътници дават алтернатива на наземните отчитания. И техните отчитания все повече се разминават с данните, събирани на повърхността, в съответстие със свидетелствата за коригиране на показанията за повърхностните данни.
  • NOAA и NASA заедно с CRU бяха основните организации, стоящи зад раздухването на историята за "глобалното затопляне" през XX век.
  • Коригирани са историческите данни, за да се скрият цикличните промени, които биха могли да бъдат обяснени с природни фактори, от рода на декадните колебания в поведението на океаните и слънцето.
И така нататък, и така нататък.

Въпросът ми е следният - след като стане ясно с абсолютна сигурност, че всичко това е било точно толкова наука, колкото паниката за застудяването през 70-те години - как именно нобеловите еко-герои ще обясняват, че тяхната общност - тайфата от лисенковци и лепешинсковци - е дълбоко научна по същината си общност? Ще се радвам на идеи в коментарите. Да видим някой ще успее ли да налучка точното обяснение. (Да, имам си своя теза по този въпрос, но ще я премълча засега.)

P.S. Шефът на комисията Пачаури неотдавна е издал еротичен роман за приключенията на индийски учен, който е потресаващ любовник и опъва всички наред. Не се бъзикам. Мисля си, че някъде в Тенеси Ал Гор вече се е заел с PowerPoint-екранизация на поредната порнография. Приемат се идеи за най-добър диалог към новия му филм с работно заглавие "Das ist fantastisch!".

3 коментара :

drinchev каза...

Все още не мога да повярвам кое е истина и кое не.

Жалко, че не мога да проверя и двете гледни точки, явно всичко е една голяма конспирация и могат да те манипулират както си искат ...

Въпреки всичко, какво подяволите пречи на човечеството да спре да троши петрол и да отдели повече средства за възобновяеми източници на енергия и какво от това ако каузата не е глобално затопляне, а нещо друго ... примерно - екологично равновесие ( идея за следващия глобален катаклизъм :) )

Лошото е че науката, както всичко друго, се комерсиализира до неузнаваемост ... epic fail :( и става все по-трудно човечеството да бъде мотивирано - приказката за лъжливото овчарче ...

Анонимен каза...

И какъв е извода? Да сереме и да мажеме по планетата, докато има с какво!

Василена Вълчанова каза...

Съгласна съм с drinchev. Дори да забравим за глобалното затопляне, което наистина се оказва все по-спорна тема, хабенето на трудно възобновяващи се ресурси е основен проблем. Тая планета не е правена за 7 милиарда активно консумращи индивиди и това се вижда и с просто око. Но със сигурност раят не е чак толкова близо - и след 2012 пак ще се живее :)

Публикуване на коментар